Petrecere cu fast, organizată de UDTTMR Diplomaţi şi parlamentari au dansat la Sărbătoarea etniei tătare din România (galerie foto)

Sărbătoarea etniei tătare din România a fost prilej de bucurie în rândul comunităţii care se poate declara una privilegiată în ţara noastră, având în vedere că este singura care beneficiază de o zi recunoscută oficial prin lege, drept sărbătoare proprie. Tătarii s-au strâns cu mic, cu mare, vineri, 13 decembrie, la Constanţa, venind din toate colţurile judeţului, pentru a marca, aşa cum ne-au obişnuit de ani buni, această zi: cu muzică şi dansuri tradiţionale, puse în scenă de tineri inimoşi, dar şi un simpozion, lansări de cărţi şi festivitatea de premiere a unui concurs organizat în premieră de UDTTMR şi Universitatea „Ovidius” – Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice.

Premii consistente pentru câştigătorii concursului de eseuri

Seria manifestărilor dedicate Sărbătorii etniei tătare din România a fost deschisă de cea de-a şaptea ediţie a simpozionului „Din istoria tătarilor”, care a avut loc în Aula Magna a Universităţii „Ovidius”. Înainte de susţinerea lucrărilor pregătite pentru această ediţie, a avut loc festivitatea de premiere a concursului de eseuri „Tătarii dobrogeni – Istorie, tradiţie şi civilizaţie”. Din cei 35 de concurenţi care s-au înscris în concurs, 12 s-au clasat pe locurile I, II şi III. Aceştia au fost răsplătiţi de către UDTTMR cu premii în bani, dar şi cu o tabără la munte. Toţi cei 35 de concurenţi împreună cu profesorii îndrumători au primit drept premiu de participare tot din partea UDTTMR o excursie de o zi la Babadag şi Tulcea. Cele două lucrări clasate pe locul I au fost prezentate şi publicului participant la simpozion, iar toate lucrările au fost publicate într-un volum editat de Universitatea „Ovidius” şi UDTTMR.

Apariţii editoriale

Rămânând în acelaşi context, participanţii la simpozionul de vineri au participat şi la lansarea volumelor „Din istoria tătarilor” (volumul III), unul dintre îndrumătorii lucrării fiind conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, şi „Eroi musulmani în armata română”, aceasta de pe urmă purtând semnătura colonelului (r) Remus Macovei. Lucrarea are o importanţă deosebită în rândul comunităţii, având în vedere că pune în valoare contribuţia pe care au avut-o musulmanii în armata română în cele două războaie mondiale şi sprijinul acordat de aceştia soldaţilor români, în diferite împrejurări.

Tătarii, între documentele PMR şi operele lui Tonitza

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au abordat şi ele teme inedite, rolul de moderator revenindu-i decanului Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu. În completarea lansării volumului „Eroi musulmani în armata română”, colonelul (r) Remus Macovei a prezentat lucrarea „Îndeplinirea îndatoririlor militare de către musulmani în Armata Română (1879 - 1945)”. Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale – Constanţa, dr. Virgil Coman, a susţinut lucrarea „Populaţia tătară versus populaţia turcă din România într-un document al P.M.R. din anul 1949”, subsecretarul de stat Aledin Amet a vorbit despre parcursul pe care l-a avut legea privind declararea zilei de 13 decembrie drept Sărbătoare a etniei tătare din România în Parlament, iar prof. univ. dr. Nuredin Ibram a vorbit despre „Tătarii în opera lui Nicolae Tonitza”.

Muzică, dans şi voie bună, la Sărbătoarea etniei tătare din România

Programul pregătit pentru această zi de sărbătoare a continuat după amiază, la Pavilionul Expoziţional, cu un spectacol de excepţie. Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, i-a avut alături aici, în calitate de oaspeţi de seamă, atât pe Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, şi subprefectul Iucsel Selamet, care au participat şi la prima parte a manifestărilor, cât şi pe senatorul Nicolae Moga, acesta din urmă fiind şi cel care a încins atmosferă pe ritmuri tătăreşti, prinzându-se în dans alături de membrii ansamblului Karasu. I-au urmat exemplul şi preşedintele şi deputatul UDTTMR Gelil Eserghep şi Varol Amet, subsecretarul de stat Aledin Amet, dar şi viceconsulul Republicii Turcia la Constanţa, Ozgen Topçu, Consulul General al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Su Yanwen, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci – Dobrogea, Zeki Uysal, şi directorul adjunct al Colegiului „Kemal Atatürk” din Medgidia, Özgür Kıvanç. Buna dispoziţie i-a cupirns pe toţi cei peste 1.400 de participanţi care au răspuns invitaţiei de a petrece împreună la Sărbătoarea etniei tătare din România.
Au evoluat ansamblurile Karasu, Yildizlar, Cansu, Karadeniz, Mini-Karadeniz, Kanara şi cel al filialei Cobadin, precum şi soliştii Suher Abduraman, Leila Kerim şi Elfin, la vioară – Alev Gafar, iar elevii de la şcoala comunitară de limba tătară au recitat poezii în limba maternă.
La intrarea în sala de spectacol, au fost organizate şi expoziţii de obiecte tradiţionale tătăreşti, o alta cuprinzând cărţile editate sub egida UDTTMR, iar o alta de preparate culinare tradiţionale.


Mesaje, la ceas de sărbătoare

„Uşa uniunii este deschisă pentru toată lumea. Îndrăzniţi numai, învingeţi-vă orgoliile şi veniţi la uniune pentru a construi împreună, pentru a contribui împreună cu ce putem, un sfat, o sugestie, la împlinirea scopului nostru comun: păstrarea şi promovarea tradiţiilor. Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, în astfel de momente de sărbătoare eu, personal, le sunt recunoscător strămoşilor noştri că au ales să se stabilească pe aceste meleaguri primitoare. Avem aici susţinerea pe care nu am fi avut-o în altă parte, avem o serie de avantaje de care ne bucurăm, privilegii. Să ne bucurăm, aşadar, de ele împreună!”, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep. Şi mesajul senatorului Nicolae Moga a avut la bază tot „unitatea din rândul comunităţii”, el apreciind faptul că „actualul preşedinte al uniunii a reuşit să îi unească şi mai mult pe tătari”.
Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ömür Şölendil, deşi nu a putut fi prezent la manifestări, a transmis un mesaj căruia i-a dat citire Consulul General Ali Bozçalışkan: „Etnicii noștri din România reprezintă unul dintre elementele cele mai importante ale relației deosebite de prietenie dintre poporul turc și poporul român, ei reunesc Turcia și România într-un spațiu cultural și umanitar comun. Rolul Uniunilor reprezentative ale etnicilor noștri în continuarea acestor strânse relații este de netăgăduit. (...) Cu acest prilej vă adresez calde felicitări cu ocazia Zilei Etniei Tătare. Cu dorința ca această sărbătoare să contribuie la întărirea unității, solidarității și cooperării în cadrul comunității, vă salut pe toți cu deosebit respect”, a transmis diplomatul turc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A 83-a aniversare Constănțeanca Guner Akmolla, promotoare a culturii și istoriei tătarilor în volumele sale

14 Jan 2024 1196

#citeșteDobrogea Colonizarea tătarilor din Peninsula Crimeea în Dobrogea (II)

20 Dec 2023 7159

In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare

20 Nov 2023 1166

Născută la Constanța Nedret Mahmut și munca de cercetare despre și pentru tătari

17 Oct 2023 967

#citeșteDobrogea Emigrarea musulmanilor în Republica Turcia în perioada interbelică

28 Jun 2023 3210

Primăria Mihail Kogălniceanu Lupte turco-tătărești, în acest weekend!

19 May 2023 1317

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, la Constanța

04 May 2023 1215

Galerie foto+VIDEO Sărbătoarea Etniei Tătare în România. Identitatea dobrogeană, sărbătorită printr-un simpozion la UDTTMR Constanța

14 Dec 2022 1961

Sărbătoarea Etniei Tătare din România. Simpozion organizat astăzi la sediul UDTTMR Constanța

13 Dec 2022 1358

Evenimentul cultural la Constanța Prezentare a catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”. Detalii

24 Nov 2022 1604

Lansare de carte a Prof. Univ Dr. Tasin Gemil Eveniment de anvergură culturală, istorică dar și cu valențe geopolitice!

09 Oct 2022 1583

Imagini de la eveniment LIVE. Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” (GALERIE FOTO)

08 Oct 2022 2394

#citeșteDobrogea Ismail Ziyaeddin - personalitate a tătarilor dobrogeni

14 Sep 2022 4366

#CiteșteDobrogea Războaiele ruso-turce din prima jumătate a secolului al XIX-lea și implicațiile lor asupra așezărilor din Dobrogea

31 Aug 2022 2295

Universitatea Ovidius Conferința „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale” (GALERIE FOTO)

01 Jun 2022 1856