Polițiștii anunță mitinguri anti-guvernamentale în ianuarie. Mii de oameni vor ieși pe străzi

  • Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) anunță mitinguri anti-guvernamentale.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) intenţionează să organizeze, în luna ianuarie, mitinguri anti-guvernamentale la care să participe cel puţin câteva mii de oameni, în semn de protest faţă de faptul că salariile poliţiştilor nu au fost majorate conform legii în 2021 şi nici nu sunt perspective ca acestea să fie majorate conform legii în 2022, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Ionescu.

"Noi observăm, din discuţiile care au avut loc între partidele care par să dea noul Guvern, faptul că şi în anul care vine vom avea parte de îngheţ pe linie, adică şi la anul vor fi îngheţate salariile, vor fi îngheţate pensiile civile şi militare - noi avem (în SNPPC, n.r.) şi pensionari civili şi pensionari militari, practic şi în cazul pensiilor civile acea majorare de aproximativ 10% nu înseamnă altceva decât acoperirea inflaţiei. (...) Legea 153/2017 a avut un calendar de aplicare etapizată.
 
În acest calendar de aplicare etapizată, noi, poliţiştii, am fost săriţi din schemă începând cu anul 2020. Adică de anul trecut, de la sfârşitul anului, ni s-a comunicat faptul că majorarea care trebuie să se dea, de un sfert în fiecare an, nu ni se mai dă anul acesta. Observăm că inclusiv la anul, cei care negociează acum Guvernul nu fac nicio referire (la majorare, n.r.). (...) E o lege care trebuia să ni se aplice. La alte categorii profesionale s-a aplicat, la noi nu s-a aplicat", a afirmat Marius Ionescu.

Preşedintele SNPPC a menţionat că dacă Guvernul care urmează să fie învestit va demonstra aceeaşi lipsă de dialog cu poliţiştii ca cea avută de Guvernul Cîţu, este de aşteptat ca la manifestaţiile programate de organizaţia sindicală să participe zeci de mii de oameni.

"Vom merge şi în faţa Prefecturilor în localităţile reşedinţă de judeţ, pentru că noi considerăm că toată ţara trebuie să se trezească, să iasă în stradă, să-şi ceară drepturile, pentru că noi observăm că se pot face concerte la Untold cu 75.000 de persoane, se pot face congrese la PNL cu nu ştiu câte mii de persoane, dar nu face nimeni proteste cu câteva mii, cel puţin, dacă nu câteva zeci de mii, dacă vin şi ceilalţi români în stradă, proteste împotriva celor care ne conduc", a precizat Marius Ionescu.

Liderul organizaţiei sindicale a poliţiştilor a explicat că SNPPC a anulat protestele programate pentru finalul lunii septembrie, în semn de solidaritate faţă de populaţie în contextul creşterii cazurilor de covid.

"Noi pe 27 septembrie trebuia să începem o caravană a Moldovei, a protestelor pe care le aveam în plan, dar în discuţiile pe care le-am avut cu colegii din sindicat, am spus că din respect faţă de populaţie, dintr-un sentiment de responsabilitate faţă de ce se întâmpla în România pe fondul creşterii cazurilor de îmbolnăvire de covid, noi am suspendat aceste activităţi de protest, practic le-am amânat, dar după o lună şi jumătate constatăm că acum situaţia (pandemică, n.r.) revine oarecum spre normal, sper că săptămâna viitoare să scădem sub 3/1000, motiv pentru care noi vom relua aceste activităţi de protest.

Aşa cum am ieşit de ordinul miilor în stradă şi anul acesta, aşa o vom face şi la anul, nu numai o data. Vom ieşi constant.

Eu şi colegii mei poliţişti şi personal contractual nu vrem să trăim într-o ţară eşuată, într-o ţară în care din 12 luni ale anului 4 spitale ard, într-o ţară în care nu avem medicamente să ne tratăm de covid, într-o ţară care este pe locul 1 la numărul morţilor de covid, şi aşa mai departe. Noi vrem să trăim într-o ţară decentă şi să nu fim împinşi să fugim din ţară şi să rămână şi copiii noştri aici", a adăugat Ionescu.

Preşedintele SNPPC a atras atenţia că în lipsa majorării salariilor poliţiştilor, dar şi a pensiilor civile şi a pensiilor militare, aceste categorii vor avea mari probleme financiare în această iarnă, în contextul creşterilor preţurilor la energie, carburanţi şi alimente.


"În ceea ce priveşte salariile şi pensiile vorbim de o îngheţare, în condiţiile în care facturile la gaze şi la electricitate, din ce observăm, au crescut de 3 ori.
Vedem că foarte mulţi furnizori de servicii nu au emis facturi, populaţia este îngrijorată, nu ştiu cum vom ieşi din iarnă ", a afirmat Marius Ionescu.

Preşedintele SNPPC a apreciat că anularea voucherelor de vacanţă pentru anul în curs de către Guvern a avut ca efect creşterea turismului extern practicat de români, care a dus la amplificarea pandemiei la nivel intern.

"De asemenea, au amputat voucherele de vacanţă, iar acest lucru a dus la situaţia în care foarte mulţi români s-au dus în luna septembrie şi şi-au făcut concediile în străinătate şi poate că aceasta este şi una din cauzele înmulţirii numărului de cazuri de coronavirus în România", a mai declarat Marius Ionescu. 

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Femeie amendată cu 3.000 de lei pentru că şi-a abandonat câinele într-un parc, legat, fără apă și mâncare

16 Jan 2022 474

Cele mai tranzitate frontiere în ultimele 24 de ore. 32 de cetățeni străini nu au putut intra în România

16 Jan 2022 347

Poliția de frontieră Patru cetățeni ucraineni au încercat să intre în România cu teste negative COVID false

16 Jan 2022 467

Garda de Coastă Țigări de contrabandă descoperite de polițiști, la Cernavodă (VIDEO)

16 Jan 2022 580

Poliția, în acțiune la Mangalia! S-a lăsat cu amenzi

15 Jan 2022 2616

Cele mai tranzitate frontiere în ultimele 24 de ore. 20 de cetățeni străini nu au putut intra în România

15 Jan 2022 365

Interviu Online Avocata Laura Andrei – de ce Zona Peninsulară și nu alt cartier al Constanței?

15 Jan 2022 1842

Constanța Amenzi aplicate de Poliția Locală pentru lipsa autorizației de folosire a tramei stradale și a avizului de traseu

14 Jan 2022 505

Percheziţii la birouri ale companiei Bulgargaz. Operaţiunea are legătură cu preţul la gaze naturale din țara vecină

14 Jan 2022 566

Poliţia de Frontieră Cele mai tranzitate frontiere, în ultimele 24 de ore

14 Jan 2022 322

Poliția, în acțiune în județul Constanța! Zeci de persoane legitimate. S-a lăsat și cu amenzi

12 Jan 2022 844

Doi algerieni, ascunşi într-un autocamion, depistaţi de polițiștii de frontieră

12 Jan 2022 416

Un român s-a răsturnat cu autoturismul în care transporta peste 12.000 pachete cu țigări (GALERIE FOTO)

12 Jan 2022 595

ZIUA LIVE. Despre violenţă. Ce poate face Poliția pentru a ne proteja

11 Jan 2022 664

Cinci migranţi ascunşi într-un automarfar, printre bidoane cu gem. Ce au stabilit polițiștii de frontieră în urma verificărilor

11 Jan 2022 478