Portul Constanta si firmele de constructii, "raiul" muncii la negru

Chiar daca amenzile aplicate si numarul controalelor efectuate de inspectorii muncii au crescut, angajatorii care nu respecta prevederile legale continua sa existe. In ultimele noua luni, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta au efectuat controale in 2727 societati comerciale. Acestea au vizat modul in care este utilizata forta de munca verificand aspecte legate de salarizarea personalului, timpul de munca precum si cel de odihna prevazut pentru angajat. In urma controalelor, au fost depistate 493 de persoane care munceau fara forme legale. Pentru neregulile gasite, inspectorii Serviciului de Control Relatii de Munca au aplicat amenzi in valoare de 13 miliarde de lei, aproape jumatate din acesti bani reprezentand contravaloarea sanctiunilor, date pentru munca la "negru". Situatiile intalnite de reprezentantii ITM au fost diverse. In unele cazuri, intre angajator si salariat exista un acord verbal, in urma caruia acesta presta o activitate, fara a incheia un contract individual de munca. Ca urmare, acesta nu beneficia de vechime si nici de drepturile legale conferite de plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat. Au existat si firme care mimau legalitatea, in care salariatii semnau un contract de munca, dar acesta nu era depus la ITM. Potrivit inspectorilor de munca, angajarea la negru se practica mai ales la societatile care au varfuri de sarcina periodica, acolo unde exista fluctuatii mari ale activitatii. Zona Constanta Sud Agigea este recunoscuta de localnici ca fiind una in care functioneaza numeroase firme cu activitati, unde predomina munca fizica, bruta, care se face cu personal necalificat. Astfel, un numar mare de muncitori exploatati fara forme legale au fost depistati la descarcarea barjelor cu marfa in saci, la curatarea tancurilor precum si in constructii. Potrivit inspectorului sef Eugen Bola, in domeniul constructiilor depistarea salariatilor fara forme legale, se face mai greu, deoarece echipele de control nu pot patrunde in cladiri, acestea fiind inchise. Alte societati unde se practica frecvent munca la negru sunt cele din panificatie, unde se lucreaza, de regula, noaptea.O alta neregula constatata de ITM o reprezinta faptul ca unii dintre angajatori nu platesc persoanele aflate in perioada de proba, ba mai mult, o prelungesc foarte mult. Inspectorii de munca au descoperit situatii in care, perioadele de proba au fost de trei sau chiar sase luni. Potrivit lui Eugen Bola, contractul individual de munca trebuie incheiat chiar din prima zi, iar perioada de proba trebuie sa dureze 30 de zile pentru functiile de executie si 90 de zile pentru cele de conducere.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Iată ce nemulțumiri au (FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 965

Firme Constanța Modificări importante în societățile Casa Niculescu SRL și Casa Niculescu Servicii Funerare SRL

22 Apr 2024 599

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 557

ONRC Peste 600 de firme cu sediul social în Constanța, radiate în primele două luni ale anului

07 Apr 2024 569

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 1608

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 685

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 529

Primăria Corbu, județul Constanța, scoate la licitație un imobil – teren. Ce suprafață are

25 Mar 2024 985

Herli Sof SRL, firma care administrează Autogara Sud, din Constanța vrea să anuleze în instanță actualizarea programului de transport județean de persoane (DOCUMENT)

17 Mar 2024 772

Magistrații de la Tribunalul Constanța și-au declinat competența într-un dosar în care AFI SRL este reclamantă! Despre ce este vorba?

14 Mar 2024 617

Evaluarea unui teren ținută la „secret” Un om de afaceri a dat în judecată CL Constanța. Vrea să vadă cum a fost stabilit prețul unui teren de care municipalitatea vrea să se descotorosească!

13 Mar 2024 1135

DNA își deschide larg porțile! Sunt vacante peste 20 de posturi. Iată unde

12 Mar 2024 3773

Justiție Constanța Decizie definitivă în dosarul referendumului de demitere a primarului din Agigea, Cristian Cîrjaliu!

11 Mar 2024 1482

Raport de activitate 2023 Care au fost cele mai grave situații în care Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Constanța s-a autosesizat?! Ce recomandări s-au formulat?

07 Mar 2024 738

Când se vor pronunța magistrații în dosarul referendumului de demitere a primarului din Agigea ?

27 Feb 2024 824