Premierul Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Învățătorului „Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri“

Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPremierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis printr-un mesaj că ziua de 5 iunie are o dublă semnificație, fiind dedicată în fiecare an dascălilor, în semn de respect și prețuire față de marele nostru cărturar și dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei școli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole și jumătate în urmă.

„Bazele puse atunci învățământului românesc de Gheorghe Lazăr au hrănit dorința de educație și cultură a multor generații. Școala românească are acum o lungă tradiție și a deschis orizonturi noi multor tineri cărora dascăli dedicați și iubitori de cunoaștere le-au fost exemple.

Formarea tinerelor generații este o responsabilitate perpetuă, la care dascălii contribuie alături de familie și de întreaga societate. Ultimii 30 de ani din istoria României au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar perioada pandemiei și evoluția digitală au adus transformări și provocări majore cărora toți trebuie să le facem față.

Oriunde ne aflăm ca poziție socială sau instituțională, suntem părinți, bunici sau cunoaștem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educație. Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învățământul din România, de care depinde viitorul copiilor noștri. Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate.

Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare“- a transmis premierul Nicolae Ciucă.


Premierul a menționat că Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce privește susținerea unui învățământ accesibil și de calitate în România.

„Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echității în sistemul de salarizare în noua grilă.
Executivul acționează și pentru modernizarea infrastructurii școlare, adaptată cerințelor societății. Ministerul Educației are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiți în construcția de noi creșe, grădinițe, școli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea și digitalizarea unităților de învățământ. Adăugăm acestora și finanțările de la bugetul național și prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condițiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanță.
Autorități publice, dascăli, părinți știm cât de important este pentru copiii noștri să meargă la școală, să descopere sensul învățării. Un copil educat va deveni un adult împlinit, un om care are toate șansele să aibă o viață bună, într-o societate deschisă cunoașterii și progresului.
Dragi dascăli,
Dumneavoastră sunteți partenerii noștri în tot acest proces prin care ne dorim să creștem încrederea în școala românească și performanța actului educațional.
Vă transmit cele mai bune gânduri și respect pentru misiunea atât de frumoasă pe care v-ați ales-o și prin care vă puneți amprenta asupra viitorului copiilor și al tinerilor. Destinul lor a depins întotdeauna de modelul educațional și de formare pe care îl oferiți dumneavoastră, așa cum ne reamintește, mai ales astăzi, exemplul lui Gheorghe Lazăr!“ - a precizat premierul Nicolae Ciucă

Citește și: 

Ziua Învăţătorului, marcată, în fiecare an, la data de 5 iunie

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Învăţătorului, marcată, în fiecare an, la data de 5 iunie

05 Jun 2023 802

Ziua Învățătorului Ministrul Educației. Temelia formării unei persoane se pune decisiv în primii ani de şcoală

05 Jun 2022 967

Învățătorul a jucat un rol decisiv în evoluția societății dobrogene. Imagini din colecția Bibliotecii Județene Constanța (GALERIE FOTO)

05 Jun 2022 1434

Mesajul premierului Ciucă cu ocazia Zilei Învățătorului. „Recunoașterea valorii lor este esențială”

05 Jun 2022 1063

Liviu Rebreanu, academician, prozator și dramaturg român s-a născut pe 27 noiembrie 1885

27 Nov 2021 1473

Prefectul județului Tulcea, Marcel Ivanov, de Ziua învățătorului „Recunoştință deplină pentru fiecare generație pe care ați îndrumat-o!“

05 Jun 2021 1617

5 iunie - Ziua Învățătorului

05 Jun 2021 2067

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Învățătorului

05 Jun 2020 2034

Îți mulțumesc, învățătoare dragă! La mulți ani!

05 Jun 2020 4285

Azi sărbătorim Ziua învățătorului. La mulți ani, dragi dascăli!

05 Jun 2019 2453

#citeșteDobrogea „Vulturul-Tătăresc“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

23 Nov 2018 3561

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 4337

Au trecut două secole de la înfiinţarea primei şcoli în limba română! Cine este fondatorul ei

05 Jun 2018 1879

Bucurie mare pentru elevi! Astăzi nu se fac ore. Iată de ce!

05 Jun 2018 2854

#citeşteDobrogea Mari compozitori dobrogeni. 129 de ani de la nașterea lui Ioan D. Chirescu

06 Jan 2018 3334