Proiect de lege. Băuturile energizante ar putea fi interzise minorilor

Sursa foto: Wikipedia
 
  • Proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin care se interzice consumul de astfel de băuturi de către minori, va intra cel mai probabil marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis, conform Agerpres.

„Este o iniţiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit. (...) O votăm săptămâna aceasta, în proporţie de peste 90% Comisia de sănătate şi Comisia juridică astăzi, urmând ca mâine, la votul final la plenul de la Cameră, să adoptăm forma finală a legii care interzice comercializarea acestor sucuri energizante, băuturi energizante către minori. Şi se măreşte cuantumul sancţiunilor - amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (...) Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta", a declarat Simonis la Parlament.


El a adăugat că există în acest moment indicii serioase, studii, dar şi discuţii pe care le-a avut cu asociaţiile de părinţi, de profesori, ONG-uri îngrijorate de acest fenomen, din care rezultă că există foarte multe astfel de sucuri energizante care sunt consumate de copii în şcoli sau în afara şcolilor "cu litri", ceea ce nu este benefic pentru sănătatea lor.

„A fost o presiune imensă. Ştiţi foarte bine că industria s-a opus, mai aveau să spună şi cât de mult bine fac aceste băuturi energizante în argumentarea lor. Iată că, indiferent de ceea ce au dorit, am trecut peste asta şi sper ca mâine să avem votul final pe această lege", a menţionat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, care a precizat că astfel de băuturi vor fi scoase şi din automate.


Potrivit formei adoptate de Senat, proiectul include în categoria băuturilor energizante şi a derivatelor acestora băuturile care conţin combinaţii variate de alcool, carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronaolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. Proiectul defineşte totodată şi modalitatea de etichetare clară a acestor produse, în conformitate cu normele europene.

„Se interzice comercializarea sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă. Se interzice comercializarea băuturilor energizante şi a derivatelor acestora prin automate", prevede proiectul.


De asemenea, se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora, în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces a elevilor în aceste unităţi - pe o rază de 1.000 de metri.


Citește și
Arestat pentru furtul unor baxuri de băutură energizantă și alcool

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 666

Băuturile energizante, interzise la comercializare minorilor! Proiectul a fost adoptat de Senat

30 Oct 2023 1092

Țigările electronice și băuturile energizante ar putea fi interzise a fi comercializate catre minori

12 Sep 2023 757

Fondatorul unui mare brand mondial a murit! Ce au transmis reprezentanții companiei

23 Oct 2022 2030

Rețetă pentru o ceașcă de ciocolată fierbinte. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor

21 Dec 2021 2455

centrulnatura.ro Proprietățile terapeutice ale piersicilor

31 May 2021 2718

Morcovul reglează tranzitul intestinal

20 Apr 2021 2564

Motivul pentru care nu este recomandat să adaugi lapte în cafea

28 Feb 2020 3064

Universitatea "Ovidius" din Constanţa, jefuită. Autorul este încă în libertate

04 Dec 2018 3228

InfoCons. Care sunt cantitățile de glucide și zaharuri din energizante

09 Jul 2018 2068

Vânzarea băuturilor energizante ar putea fi interzisă persoanelor cu vârste sub 18 ani. Ce prevede proiectul Ministerului Sănătăţii

18 Jun 2018 1450

Proprietățile terapeutice ale morcovului. Ajută la diferite afecțiuni

31 Mar 2017 2171

Descinderi la persoane bănuite că au dat foc unor maşini

01 Nov 2016 2170

Secretele cafelei Așa trebuie băută pentru a-și face efectul!

15 Aug 2016 4130

Sănătate Prunele au puternice calităţi energizante

15 Aug 2016 1769