Proiect voluntar pentru copii C.A.R.T.E - Universul copiilor din Diaspora românească

Sursă foto: Biblioteca Prichindeilor
  • Biblioteca Prichindeilor se bucură în perioada iunie - noiembrie 2023 de finanțarea acordată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu scopul de a implementa propunerile asumate în proiectul cu care aceasta s-a prezentat la sesiunea de finanțare din acest an.
 
Biblioteca Prichindeilor se bucură în perioada iunie - noiembrie 2023 de finanțarea acordată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu scopul de a implementa propunerile asumate în proiectul cu care aceasta s-a prezentat la sesiunea de finanțare din acest an: achiziția de noi cărți valoroase, atent selecționate, în limba română, și organizarea unor ateliere de joacă și lectură în cadrul comunităților deja conturate în jurul bibliotecilor din cele 14 centre europene participante, transmite un comunicat de presă din partea Bibliotecii Prichindeilor.
 
C.A.R.T.E este propunerea prin care Biblioteca Prichindeilor își dorește să aducă plus valoare în viețile românilor din diaspora prin coagularea unei Comunități în jurul cărților pentru copii, crearea unor Ateliere de joacă și lectură, prin apropierea de Rădăcini, garantând Timp de calitate împreună și contând pe Excelența lingvistică și didactică a bibliotecarelor implicate.
 
Biblioteca Prichindeilor a prins rădăcini la debutul lui 2021, la Praga, la ideea Anei Engrth Răduleț, iar în prezent a devenit o rețea de împrumut de carte solidar pentru copiii din diaspora, având 17 filiale în 13 țări europene.
 
Fiecare dintre cele 21 bibliotecare implicate astăzi în dezvoltarea comunităților de cititori în jurul Bibliotecii Prichindeilor are responsabilitatea de a îngriji stocul de carte achiziționat fie din resurse proprii sau contribuții din comunitate, fie prin sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, și de a căuta creativ forme de a atrage micuții cititori către limba maternă.
 
Împrumutul cărților este gratuit, cum de asemenea, gratuită este participarea doritorilor la evenimentele de joacă și lectură organizate periodic cu sprijin DRP în fiecare dintre locațiile bibliotecii.
 
Cu excepția Hub-ului de la Praga - biblioteca între timp transformată în locație cu sediu permanent și dedicat exclusiv activităților care folosesc cartea ca pretext de întâlnire și socializare pentru micii cititori români din Praga - toate celelalte 13 biblioteci participante în proiectul C.A.R.T.E. continuă să emuleze natura itinerantă a comunităților de români pe care le deservesc, întâmpinându-le acolo unde acestea sunt și organizând întâlnirile atât în spații tradiționale, cum sunt bibliotecile locale partenere, cât și în spații neconvenționale, parcuri sau grădini publice, atunci când vremea permite activități în aer liber.
 
Ce face ca acest proiect să fie valoros? Existența rețelei Biblioteca Prichindeilor a afectat până acum pozitiv și în mod continuu viețile a peste 1000 de familii, care fie au împrumutat cărți, fie au participat la evenimentele de joacă și lectură, fie, de cele mai multe ori, ambele. Peste tot acolo unde ea a fost înființată, Biblioteca Prichindeilor funcționează în tandem și complementar școlilor românești din diaspora, oferind un fond narativ esențial dezvoltării și diversificării lingvistice. În acele cazuri în care comunitățile de români pot conta doar pe cursuri online de limbă și cultură română, Biblioteca Prichindeilor vine în întâmpinarea micuților, fiind singura entitate pentru care prezențialul este cheie de boltă. De asemenea, Biblioteca Prichindeilor creează contextul întâlnirilor recurente, iar prin participarea ambilor - părinți și copii - pe întreaga durată a întâlnirilor de joacă și lectură, abilitează transferul cultural de la o generație la cealaltă.
 
Întrebate despre percepția asupra Bibliotecii Prichindeilor, familiile care se bucură de existența acestui proiect în vecinătatea lor ne-au transmis că printre cele mai mari beneficii se regăsesc următoarele: comunitatea de oameni cu interese și valori similare care se creează, diversitatea mare de cărți în limba română la care nu ar avea acces în alte condiții, precum și posibilitatea copiilor de a se întâlni și socializa cu alți copilași români din preajma lor.

 
Proiectul C.A.R.T.E. va debuta în luna august 2023 în 14 dintre sediile bibliotecii prin colaborarea cu Education Studio Finlanda, cunoscut pentru crearea de materiale didactice sub brandul „Zmeișorii”, care va concepe 2 ateliere croite pentru nevoile comunităților bibliotecilor participante și spre bucuria copiilor care vor lua parte la activități creative și creatoare, pornind de la cărți.
 

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Știri Constanța: Câți absolvenți au participat la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat (sesiunea august 2023)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Savoare fără carne. Rețete vegetariene pentru un grătar reușit

27 Apr 2024 127

Tânăr cu comportament suspect, depistat în Gara CFR Constanța! Ce au găsit polițiștii asupra bărbatului

21 Apr 2024 462

Localitățile Constanța, Movilița, Eforie Sud, Năvodari și Vadu Oii, fără energie electrică vineri. Vezi dacă ești afectat

18 Apr 2024 746

Ziua Forțelor Terestre la VIVO! Mall Constanța! Militarii vor organiza o expoziţie de tehnică de luptă

18 Apr 2024 689

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 1208

Cod Galben hidrologic pentru râuri din Dobrogea. Anunțul hidrologilor

18 Apr 2024 390

Știri ConstanțaTanchiștii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” în acțiune la Babadag (FOTO)

18 Apr 2024 421

Tribunalul Constanța decide marți libertatea lui Vlad Matei Pascu, din București, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai!

15 Apr 2024 893

Elevii în prim-plan! Polițiștii din Constanța discută cu ei despre siguranță și responsabilitate

13 Apr 2024 493

Localitățile Tuzla și Vadu Oii din județul Constanța, fără energie electrică vineri

11 Apr 2024 591

ZIUA LIVE Politica faptelor versus Constanța proiectelor! (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 507

Județul Constanța Mai multe zone din Stațiunea Mamaia, Năvodari, Cernavodă și Fântânele, fără energie electrică astăzi

08 Apr 2024 1317

FOTO+VIDEO Tragedie la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați definitiv pentru ucidere din culpă!

04 Apr 2024 5949

Municipiul Constanța și șase localități din județ, fără energie electrică miercuri, 4 aprilie. Lista zonelor afectate

02 Apr 2024 938

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 8. 2 aprilie 2024. Mijlocul portalului eclipselor și în plin tranzit de Mercur retrograd

02 Apr 2024 550