Polonia Parcela de onoare a eroilor români din Primul Război Mondial, restaurată

  • Parcela de onoare a eroilor români din  Primul Război Mondial, din Lambinowice, regiunea Opole, Polonia, a intrat în etapa finală de execuție.

  • Acțiunea este derulată de Ministerul Apărării Naționale.
Acțiunea este derulată de Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Până la mijlocul lunii decembrie este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare, care va fi urmată de etapa de recepție finală. În cursul anului 2021 va fi organizată o ceremonie militară și religioasă de resfințire a necropolei de război.

Acest demers comemorativ s-a înscris în seria manifestărilor și activităților dedicate aniversării Centenarului Primului Război Mondial și cel al Marii Uniri și s-a derulat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Varșovia.

 La sfârșitul Primului Război Mondial, România a obținut, în urma acordurilor de pace semnate în cadrul Conferinței de pace de la Paris, recunoașterea internațională a înfăptuirii unui deziderat național, făurirea României Mari. La acest moment de împlinire națională s-a ajuns datorită jertfei a peste 330.000 de militari români căzuți la datorie în țară și străinătate.

Pe teritoriul actual al Poloniei, potrivit datelor de arhivă, sunt 20 de locuri de înhumare, în care își dorm somnul de veci peste 7.200 de militari români, morți în prizonierat în timpul Primului Război Mondial.

În Parcela de onoare românească din Cimitirul prizonierilor de război din localitatea Lambinowice (fostă Lamsdorf) sunt înhumați peste 2.600 de eroi români, reprezentând locul de înhumare cu cel mai mare număr de morți de război români de pe teritoriul Republicii Polone.

  Proiectul a fost inițiat în baza prevederilor Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varșovia la 25 mai 2018, care a asigurat cadrul legal pentru amenajarea, întreținerea și protejarea locurilor de înhumare și a monumentelor eroilor români și poloni, căzuți în timpul celor două războaie mondiale, situate pe teritoriul celor două state.

  În lunile septembrie și noiembrie a.c., delegații ale Ministerului Apărării Naționale au desfășurat activități de recepții parțiale ale lucrărilor de restaurare a mormintelor eroilor români din Lambinowice, urmând ca proiectul să fie finalizat până la sfârșitul anului în curs.

 Cinstirea memoriei eroilor români, amenajarea și protejarea mormintelor și monumentelor dedicate acestora a reprezentat și reprezintă o datorie de onoare a noastră și un gest de recunoștință pentru sacrificiul celor care au murit luptând pentru libertate, credință, întregirea Neamului și care au pus, prin jertfa lor, Patria mai presus decât propria existență.

 Amintirea lăsată de sacrificiul acestor păzitori ai hotarelor românești se păstrează în miile de cimitire și monumente de război amenajate pe teritoriul național și în străinătate, iar în fața acestora ne aplecăm , întotdeauna, cu pioșenie, întrucât „statuile, monumentele și lăcașurile de odihnă ale eroilor și martirilor neamului sunt pentru trupul țării, ca și icoanele din casele noastre“ (N. Iorga).

Sursă foto: ZIUA de Constanța.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Născut în județul Tulcea Gheorghe Banea și viața profesorului care a luptat pe frontul din Dobrogea și a fost prizonier de război

13 Feb 2024 777

Leon Biju, pictorul care a luptat pe frontul din Dobrogea în timpul Primului Război Mondial

01 Feb 2024 815

Un echipaj pirotehnic intervine pentru un proiectil exploziv din Primul Război Mondial (FOTO)

12 Sep 2023 929

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 1027

#citeșteDobrogea Horticultura în Dobrogea interbelică

11 Jul 2023 3106

#citeșteDobrogea Confruntările de la Pietreni și din sudul Dobrogei în Primul Război Mondial

14 Jun 2023 3187

84 de ani de la decesul poetului aromân Panait Papazissu

13 Feb 2023 1089

Sărbătorirea, altădată, în localități dobrogene, a Zilei de 24 Ianuarie 1859

28 Jan 2023 1052

#citeșteDobrogea Portul Mangalia în perioada interbelică

04 Jan 2023 2949

#citeșteDobrogea Gradele militarilor dobrogeni musulmani participanți la Primul Război Mondial

06 Jul 2022 2284

#citeșteDobrogea Uzinele electrice din Dobrogea în perioada interbelică

29 Jun 2022 2686

Forțele Navale Române. Ziua Veteranilor de Război, marcată la Constanța

28 Apr 2022 1397

Gheorghe Banea (1891-1967)

14 Feb 2022 3460

#citeșteDobrogea Omagiu pentru Gheorghe Banea – profesorul dobrogean erou, decorat cu Ordinul național „Steaua României“ în grad de Cavaler

19 Dec 2021 2881

16 noiembrie - o zi plină de evenimente istorice. „Bătalia pentru București“, cea mai mare operațiune militară a armatei române din anul 1916

16 Nov 2021 1761