Românii din diaspora se întorc acasă în concediu! Ce măsuri iau autoritățile de la graniță

Sursă foto: polițiadefrontieră.ro
  • Poliția de Frontieră Română prezintă măsurile de fluidizare ale punctelor de frontieră.
  • Măsurile sunt ca urmare a traficului crescut de la granițe preconizat din cauza românilor care se întorc acasă, în concediu.
 
Conform unui comunicat de presă transmis pe propriul portal de Poliția de Frontieră Română, având în vedere că ne aflăm în perioada concediilor şi mulţi cetăţeni români stabiliţi în străinătate se întorc acasă în vacanţă sau se deplasează în afara graniţelor ţării, din experienţa anilor anteriori ne aşteptăm la o creştere a valorilor de trafic în punctele importante de trecere a frontierei în cursul lunii august.  
 
Încă de la începutul sezonului estival, Poliţia de Frontieră Română și-a adaptat misiunile de supraveghere şi control pentru reducerea timpului de aşteptare şi fluidizarea traficului în punctele de trecere a frontierei. Astfel, zilnic, aproximativ 3.800 poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
 
La nivelul tuturor structurilor teritoriale ale PFR au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului Poliţiei de Frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea arterelor de control în funcţie de configuraţia punctului şi dinamica valorilor de trafic. Totodată, vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.
 
Tot pentru efectuarea unor formalităţi de frontieră cu operativitate, echipe mobile din cadrul structurii centrale se vor deplasa în principalele puncte de trecere ale frontierei pentru a acorda sprijin colegilor aflaţi în teren.
 
Întrucât în această perioadă se înregistrează temperaturi ridicate la nivelul întregii ţări, iar traficul prin punctele de frontieră este unul foarte ridicat pe perioada weekend-urilor, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, autorităţile locale au instalat în PTF Nădlac II şi PTF Giurgiu puncte de prim ajutor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate la sfârşit de săptămână în cele două puncte, în caz de nevoie.
 
Având în vedere că la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria controlul se derulează în comun, măsurile de fluidizare pot fi dispuse în comun cu autoritățile de frontieră ale statelor vecine, în baza protocoalelor bilaterale, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.
 
Situaţia traficului în luna iulie 2023
 
În prima lună din sezonul estival (01 iulie - 27 iulie 2023), au trecut frontiera aproximativ 8,8 milioane persoane, din care circa 4,6 milioane au fost pe sensul de intrare în ţară, precum şi peste 2,1 milioane mijloace de transport.

 
În ceea ce priveşte situaţia pe frontiere, în perioada mai sus menționată în acest an, cea mai tranzitată a fost frontiera cu Ungaria cu aproximativ 2,8 milioane de persoane, urmată de frontiera cu Bulgaria cu aproximativ 2 milioane de persoane, precum şi frontiera aeriană cu un trafic de peste 1,9 milioane de persoane, pe ambele sensuri de deplasare.
 

Recomandări
 
Încă de la începerea vacanţei s-a constatat tendinţa participanţilor la traficul transfrontalier de a utiliza preponderent PTF Nădlac II,  de la graniţa cu Ungaria, respectiv PTF Giurgiu, de la cea cu Bulgaria. Astfel, recomandăm cetăţenilor să tranziteze şi celelalte puncte de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se evite apariţia aglomerărilor.
 
Reamintim că, la frontiera româno-ungară sunt deschise 12 puncte de trecere cu specific rutier pentru categoriile de mijloace de transport, astfel:
  • pe raza jud. Arad: PTF Nădlac, PTF Nădlac II, PTF Turnu, PTF Vărşand.
  • pe raza jud. Bihor: PTF Salonta, PTF Borş, PTF Borş II, PTF Valea lui Mihai și PTF Săcuieni.
  • pe raza jud. Satu Mare: PTF Urziceni şi PTF Petea.
  • pe raza jud. Timiș: PTF Cenad.
 
De asemenea, reamintim că, la graniţa cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00 (ora României), sunt operaţionale 10 puncte de trecere ocazionale, pe raza judeţelor Satu Mare, Bihor şi Arad. Punctele de frontieră sunt destinate traficului de persoane și autovehicule de până la 3,5 tone și sunt utilizate preponderent de către cetăţenii români și maghiari din localităţile de frontieră.
 
La frontiera cu Bulgaria sunt operaționale 11 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, conform categoriilor specifice fiecărui punct, astfel:
  • pe raza jud. Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipniţa si PTF Dobromir.
  • pe raza jud. Călăraşi: PTF Călăraşi.
  • pe raza jud. Giurgiu: PTF Giurgiu.
  • pe raza jud. Teleorman: PTF Turnu Măgurele, PTF Zimnicea.
  • pe raza jud. Dolj: PTF Calafat.
 
Alte recomandări utile care pot contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului:
  • pregătirea din timp a documentelor de călătorie pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu celeritate;
  • verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieşirea din ţară;
  • verificarea condiţiilor de călătorie;

Citește și:

Poliția de Frontieră, 28 iulieCe s-a întâmplat la granițele României în ultimele 24 de ore?

Cinci străini au trecut fraudulos frontiera de la Otopeni! Cum au reacționat forțele de ordine

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O propunere legislativă, depusă de PNL prevede instituirea programului de finanţare pentru studenţii români din diaspora

07 Apr 2024 510

Vrei să te muți înapoi în România? Află cum se eliberează actul de identitate la schimbarea domiciliului din străinătate în România

02 Apr 2024 518

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1310

Cătălin Predoiu, de Ziua Națională a României Ne reunește un mare eveniment, unul de cea mai înaltă semnificație și importanță în istoria neamului nostru

01 Dec 2023 675

LIVE VIDEO-TEXT AUR Constanța, în conferință de presă. Precizări despre legea pensiilor speciale și linia verde pentru cetățenii din diaspora (FOTO)

19 Oct 2023 1116

Proiect voluntar pentru copii C.A.R.T.E - Universul copiilor din Diaspora românească

17 Aug 2023 796

Proiect USR pentru simplificarea desfășurării alegerilor europarlamentare în străinătate

09 Jul 2023 1108

Poliția de frontieră Zeci de infracțiuni comise la graniță! Mărfuri de milioane de lei, confiscate

04 Jul 2023 887

Originar din Constanța Sarchiz Jamcocian, traducător și scriitor interesat de cultura armeană

26 Jun 2023 1207

Premierul Nicolae Ciucă O parte dintre miniştrii liberali ai actualului Cabinet nu se vor mai regăsi în viitorul Guvern

11 Apr 2023 1340

Tabere pentru copiii români din afara țării! Cine se poate înscrie în Programul de tabere ARC

25 May 2022 1333

Ludovic Orban Forța Dreptei are filiale în 19 judeţe din România și în diaspora

04 May 2022 3466

Pragul de 200.000 de dolari atins la strângerea de fonduri pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina, inițiată de Ambasada României și Romanian United Fund

30 Mar 2022 1034

Campanie telefonică pentru combaterea propagandei ruse, în contextul invaziei în Ucraina

08 Mar 2022 1128

Covid-19. Regele romilor s-a vaccinat împreună cu familia sa (GALERIE FOTO)

22 Dec 2021 1396