Sărbători în siguranță! Trei reguli simple de la IGSU

Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare familie, iar amintirea acestor momente nu trebuie să fie umbrită de tragedii sau alte evenimente care pot pune viața în pericol. În perioada următoare, pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite, aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În acest sens, pompierii pot interveni cu aproape 3.900 de mijloace tehnice, dintre care peste 900 de echipaje de stingere, 121 de mașini de descarcerare și mai bine de 420 echipaje SMURD, care încadrează ambulanțe de prim ajutor, unităţi de terapie intensivă mobilă, inclusiv pentru transportul nounăscuților, precum și autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, inforemează IGSU. 

În afara măsurilor dispuse în plan operativ, o atenție sporită este acordată evitării evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, sunt desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte tipuri de obiective unde se înregistrează un aflux mare de persoane. Numai în prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la peste 1.500 de obiective din toate județele țării și municipiul București, pe timpul cărora au fost constatate aproape 5.500 de deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor.

Pe timpul acestor acțiuni, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 4.200.000 lei, precum și peste 4.500 de avertismente. Totodată, în urma controalelor derulate, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, pentru un obiectiv din județul Suceava și pentru un alt obiectiv din județul Iași s-a dispus măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării.

Chiar dacă perioada Crăciunului este una aglomerată pentru toată lumea, NU trebuie să neglijăm respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.

Odată cu debutul temperaturilor scăzute, în fiecare an se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de incendii la locuințe. În cele mai multe dintre situații, cauzele probabile care conduc la producerea incendiilor constau în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coș de fum necurățat, instalații electrice defecte sau echipamente electrice improvizate. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă recomandă respectarea a trei reguli simple:

1. Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. 3 Nu lăsați copiii singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcțiune. Orice mică improvizație, orice moment de neatenție poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.

2. În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații luminoase cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului.

3. Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte.

Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. Ne dorim să ne bucurăm împreună de aceste zile, fără evenimente care să vă pună viața în pericol! Țineți cont de sfaturile noastre și respectați măsurile de prevenire a incendiilor! Pompierii vă urează sărbători liniștite și Crăciun fericit!- mai punctează sursa citată. 




Citește și:

Programul marilor magazine de Sărbători

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 313

IGSUBilanțul misiunilor

25 Apr 2024 219

IGSUBilanțul misiunilor zilnice

23 Apr 2024 216

IGSUBilanțul misiunilor

22 Apr 2024 207

IGSUBilanțul misiunilor

18 Apr 2024 233

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 491

IGSUBilanțul misiunilor

17 Apr 2024 239

La un pas de tragedie din cauza unui zmeu de jucărie!

15 Apr 2024 665

IGSUSiguranța voastră este prioritatea noastră! Peste 4.800 de intervenții în acest weekend!

15 Apr 2024 262

IGSU Misiunile pompierilor din ultimele 24 de ore

12 Apr 2024 214

IGSU Activitatea pompierilor din cursul zilei de ieri

11 Apr 2024 259

ISU Harghita9 intervenții ieri, 9 aprilie 2024

10 Apr 2024 325

IGSUCele mai multe intervenții au fost desfășurate în zona București – Ilfov, urmată de județele Bacău, Mureș, Galați și Cluj.

10 Apr 2024 285

IGSUBilanțul misiunilor

09 Apr 2024 261

IGSUMisiunile pompierilor din acest sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 281