Se împlinesc 78 de ani de când în România a fost instaurat comunismul, regim abolit în urma Revoluției din 1989

  • În data de 6 martie 1945, odată cu instalarea în funcția de premier al țării a lui Petru Groza, în România se puneau bazele instaurării regimului comunist
 
Pentru a pune evenimentele în ordine, ne ducem la data de 23 august 1944, când, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, regele Mihai I a organizat o lovitură de stat și l-a demis pe prim-ministrul Ion Antonescu, fiind sprijinit în acest demers de partidele politice. Tot atunci, monarhul a decis să întoarcă armele împotriva Puterilor Axei, anume Germania nazistă, Italia fascistă și Japonia imperialistă. Statul român a început apoi negocierile pentru un armistițiu cu Aliații și colaborarea militară cu Uniunea Sovietică.
 
La scurt timp, armata sovietică a intrat în România și, până în septembrie 1944, a controlat o mare parte din teritoriile țării. Practic, militarii URSS erau cei care controlau țara, România fiind, după actul de la 23 august 1944, sub controlul unei comisii aliate, alcătuită din Uniunea Sovietică, S.U.A. și Marea Britanie.
 
Cu toate că a participat la luptele împotriva Germaniei naziste și prin întoarcerea armelor războiul a fost scurtat cu câteva luni, României nu i-a fost recunoscut statutul de țară cobeligerantă, ci a fost desemnată țară învinsă. Astfel, a fost obligată să accepte prezența trupelor sovietice pe teritoriul național și plata unei uriașe despăgubiri de război. Singurul rezultat pozitiv a fost retrocedarea Transilvaniei de Nord către România.
 
La sfârșitul anului 1944, comuniștii români acaparau încet, dar sigur puterea politică, având sprijinul total al Moscovei și al Armatei Roșii.
 
Fiind pus sub presiunea sovieticilor, regele Mihai I a fost nevoit să accepte demisia prim-ministrului Nicolae Rădescu, la data de 28 februarie 1945. Peste câteva zile, mai precis pe 6 martie 1945, în locul lui Rădescu a venit Petre Groza, liderul Frontului Plugarilor.
 
El a fost ales de Partidul Comunist Român (PCR), din postura de aliat, nu de lider comunist, pentru a lăsa impresia Occidentului că se voia formarea unui guvern transparent și democratic, care să fie recunoscut de aliații din Vest.
 
În guvernul lui Petre Groza erau și demnitari din partidele istorice, însă ministerele cheie aparțineau comuniștilor.
 
În lucrarea „Petru Groza, ultimul burghez. O biografie”, Dorin Liviu Bîtfoi arată că, în prima ședință a guvernului Groza, care a avut loc pe 7 martie 1945, Petru Groza a subliniat în cuvântul de deschidere că guvernul e rezultatul voinței poporului, „o voință care a cadrat cu hotărârea Monarhului”. Una din primele măsuri luate de Petru Groza în cadrul acestei ședințe a fost să treacă în subordinea sa directă unele servicii ale Ministerului Propagandei, precum: Radioul, Cenzura și Presa. În același timp, la el trebuiau să ajungă toate declarațiile politice ale membrilor guvernului „pentru ca să nu se strecoare eventual vreo greșeală”. Este vorba de o „cenzură amicală”, pe care o va exercita personal, potrivit lui Dorin Liviu Bîtfoi.

 
Tot în cadrul primei ședințe a guvernului Groza s-a hotărât întocmirea unui program care să cuprindă: restabilirea ordinii, reforma agrară, oprirea speculei, ieftinirea traiului și înghețarea prețurilor, eliminarea birocrației,epurarea aparatului de stat, sancționarea criminalilor de război, reorganizarea poliției, jandarmeriei și armatei. La propunerea lui Petru Groza, Consiliul de Miniștri a aprobat trimiterea către Uniunea Sovietică, prin Comisia Interaliată de Control, a unei adrese prin care era solicitată „reintroducerea administrației românești în Ardealul de Nord”.
 

Guvernul Groza a fost sinonim cu instaurarea regimului comunist în România, ce avea să dureze până la Revoluția din 1989.
 
Citește și:
6 martie - 77 de ani de la instalarea regimului comunist din România

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Este o datorie de onoare“ IICCMER cere urgentarea lucrărilor de restaurare a fostului penitenciar politic de la Râmnicu-Sărat

23 Aug 2023 451

IICCMER „Viața cotidiană în comunism“, tema aleasă pentru ediția a XV-a a Universității de Vară

21 Aug 2023 466

Petiție pentru susținerea investigării crimelor regimurilor totalitare, lansată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

16 Aug 2023 518

Personalități Constanța Vasile Gavrilescu, o viață dedicată scrisului și luptelor împotriva regimului comunist

06 Aug 2023 961

Personalități Constanța Ovidiu Papadima, folclorist dobrogean arestat și torturat în mai multe lagăre ale regimului comunist

23 Jun 2023 996

Fotoreportaj Sejururile estivale la Constanța și Mamaia. La pas, printre amintiri de-acum un secol, din timpul regilor, dar și din comunism (GALERIE FOTO)

04 Jun 2023 1297

General și scriitor originar din Constanța. 110 ani de la nașterea lui Ion Eremia

05 May 2023 925

9 martie, data comemorării celor care s-au opus regimului comunist, îndurând chinuri inimaginabile

09 Mar 2023 1083

Eveniment pentru comemorarea victimelor regimului comunist din România, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

08 Mar 2023 912

Mihai Stere Derdena, luptătorul împotriva regimului comunist, se năștea în urmă cu 89 de ani

07 Mar 2023 1278

#citeșteDobrogea Învățământul din Medgidia în primii ani ai regimului comunist

09 Nov 2022 2621

Semnarea contractului de finanțare pentru ,,Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat, moment important pentru IICCMER (VIDEO)

04 Oct 2022 964

Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului Ciucă - „România are nevoie de mult mai multe locuri ale memoriei“

23 Aug 2022 696

„Comunismul în Dobrogea“, expoziție inedită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Aug 2022 1307

Evenimentele zilei În Republica Moldova este comemorată Ziua victimelor stalinismului

06 Jul 2022 967