Secretarul de stat MAE Traian Hristea, la Conferința Regională a părților interesate de la Marea Neagră

Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat miercuri, 22 noiembrie 2023, la deschiderea Conferinței Regionale a părților interesate de la Marea Neagră, co-organizată de Comisia Europeană și Ministerul Afacerilor Externe, sub egida Agendei Maritime Comune la Marea Neagră (AMC).

Potrivit MAE, reuniunea este organizată în contextul lansării de către UE a procesului de evaluare și raportare a implementării Sinergiei Mării Negre pentru perioada 2019-2023. La eveniment au participat reprezentanți ai statelor din regiunea extinsă a Mării Negre (Armenia, Bulgaria, Grecia, Georgia, România, Republica Moldova, Turcia, Ucraina). Reuniunea a vizat realizarea unei reflecții strategice asupra impactului contextului geopolitic actual în regiunea Mării Negre.

„Conferința oferă oportunitatea de a capitaliza numeroasele activități promovate în cadrul AMC până în prezent în acest an, de a evalua stadiul de implementare al priorităților regionale și naționale și de a evidenția contribuția și sinergiile cu celelalte inițiative relevante din bazinul maritim.

În intervenția sa, secretarul de stat Traian Hristea a reafirmat angajamentul României față de cooperarea regională și dezvoltarea economică durabilă în regiunea Mării Negre. În context, a subliniat importanța Agendei maritime comune pentru Marea Neagră, ca strategie de dezvoltare a regiunii. A evidențiat importanța parteneriatelor public-privat și a implicării societății civile în implementarea proiectelor regionale în vederea depășirii provocărilor comune.

În marja Conferinței, demnitarul român a co-prezidat o masă rotundă politică, la nivelul ministerelor afacerilor externe, pe tema Mării Negre, alături de Audrone Perkauskiene, director adjunct pentru Europa de Est, Rusia, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, cu participarea Charlinei Vitcheva, Director General, Directoratul General pentru Afaceri Maritime și Pescuit (DG MARE)“ - au mai precizat reprezentanții MAE.


Acțiunea se încadrează în eforturile României de a readuce în atenția statelor membre UE și a instituțiilor europene utilizarea acestui cadru și să ofere linii de orientare pentru viitoarea politică a UE pentru regiunea Mării Negre în contextul instrumentelor și structurilor de cooperare ale UE.

Evenimentul reunește peste 150 participanți din mediul de afaceri, academic, parteneri regionali, instituții publice și private, precum și din societatea civilă, care activează în domeniul economiei albastre la Marea Neagră.

Informații suplimentare:

Agenda Maritimă Comună pentru Marea Neagră (AMC) a fost adoptată în cadrul unei conferințe ministeriale, la 21 mai 2019, la București, de către statele riverane, cu sprijinul Comisiei Europene. În 2023, coordonarea AMC este asigurată de România. Agenda reflectă prioritățile regiunii în domenii subsumate economiei albastre – afaceri maritime, pescuit și acvacultură, cercetare și inovare, conectivitate, protecția mediului, turism, educație, formare și dezvoltare competențe ale economiei albastre.

Sesiunile ediției din acest an a Conferinței Anuale a Părților Interesate de la Marea Neagră se desfășoară în paralel sau consecutiv cu acțiuni precum o masă rotundă politică a ministerelor afacerilor externe din statele din regiunea extinsă a Mării Negre, organizată de Serviciul European de Acțiune Externă al UE sub tutela Sinergiei Mării Negre, o întâlnire a Rețelei Operaționale a Finanțatorilor, organizată de DG RTD în cadrul Agendei Strategice de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră și un workshop dedicat investițiilor, organizat de DG MARE.


Citește și: 

Un grup de 12 cetățeni români și membri de familie au fost evacuați din Fâșia Gaza

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 258

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 233

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 305

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 237

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 258

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 26 aprilie 2024, vă semnalăm

26 Apr 2024 242

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 390

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 306

MAEÎntrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Cho Tae-yul, în marja vizitei oficiale a Președintelui României în Republica Coreea

24 Apr 2024 222

MAEDin Agenda de lucru a MAE 24 aprilie 2024, vă semnalăm

24 Apr 2024 195

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

23 Apr 2024 254

MAEDin Agenda de lucru a MAE 23 aprilie 2024, vă semnalăm

23 Apr 2024 271

MAEParticiparea secretarului de stat Andrei Novac la inaugurarea expoziției „What Work Is / Ce este munca”, în cadrul Expoziției Internaționale de Artă – la Biennale di Venezia

19 Apr 2024 281

MAEDin Agenda de lucru a MAE 19 aprilie 2024, vă semnalăm

19 Apr 2024 259

MAE Unul din grupurile de români blocate în aeroportul din Dubai, a revenit în România

18 Apr 2024 433