Ședința Consiliului Științific al ANSVSA, convocată de Robert Viorel Chioveanu. Care au fost temele. Cine a participat

Astăzi, 12 decembrie, a avut loc ședința Consiliului Științific al ANSVSA, convocată și prezidată de către președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu.

Lucrările au beneficiat şi de prezenţa, în calitate de invitaţi ai Preşedintelui ANSVSA, a doamnei professor dr. Doina Daneş (USAMV Bucureşti), a profesorului dr. Alexandru Rafila (preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie) şi a comisarului șef Aurel Dobre (reprezentant al IGPR).

Temele de pe agenda întâlnirii au fost: analiza evoluției pestei porcine africane în țara noastră și lupta împotriva antibiorezistenței, ambele subiecte fiind stabilite ca prioritare pentru instituție.

În ceea ce privește pesta porcină africană, după prezentarea situației existente, discuțiile s-au axat pe analizarea măsurilor aplicate, pe identificarea de soluții pentru imbunătățirea acestora precum și pentru găsirea de noi soluții.

Printre aspectele identificate ca fiind importante în ceea ce priveşte combaterea PPA, participanții au apreciat că este necesară îmbunătaţirea comunicării între medicii veterinari şi crescătorii de animale, un control mult mai strict al circulaţiei animalelor, al identificării şi actualizării permanente a bazei de date privind animalele, concomitent cu sporirea participării celorlalte structuri naţionale de control responsabile.

Așa cum a declarat președintele ANSVSA: „Este necesară elaborarea unui plan de combatere şi control a pestei porcine africane. Nu vreau să îi spun de eradicare, pentru că este un termen puţin mai greu şi mai pretenţios. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă. Este evident că trebuie să avem o nouă strategie. Nu este posibil ca numai ANSVSA singură să lupte cu acest virus. Dacă nu putem să ne aşezăm la o masă toţi cei implicaţi – fermieri, industrie, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Ministerul de Interne – şi să ne asumăm implementarea acestui plan, nu putem să reuşim să combatem acest virus”.

Lupta împotriva antibiorezistenței este un alt obiectiv asumat de președintele ANSVSA ca o prioritate a mandatului său și, în acest sens, a afirmat că își va canaliza activitatea pentru întărirea legislației privind circulaţia medicamentelor de uz veterinar, precum şi pentru promovarea utilizării rezonabile şi responsabile a antimicrobienelor la animale.

În ceea ce priveşte această temă, membrii Consiliului şi invitaţii, au susţinut o întărire a colaborării şi coordonării între sectorul veterinar şi cel al medicinii umane precum şi o atenţie sporită în ceea ce priveşte prescrierea şi administrarea medicamentelor de uz veterinar.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Continuă acțiunile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid-19, la nivel național

14 Apr 2021 269

ANSVSA Măsuri dispuse în scopul achiziționării cărnii de miel sigure pentru consum

12 Apr 2021 465

ANSVSA Animalele de pe cele unsprezece nave au ajuns la destinație

07 Apr 2021 468

Navele cu animalele exportate din România se află în drum spre destinație

30 Mar 2021 477

Continuă acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2

30 Mar 2021 416

La ce trebuie să fim atenți când ne facem piața pentru Sărbătorile Pascale

30 Mar 2021 674

Misiuni pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2

29 Mar 2021 628

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 737

Controale anti-COVID-19 la nivel național. Câte amenzi au aplicat polițiștii în ultimele 24 de ore

17 Mar 2021 635

Rezultatele acțiunilor din ultima săptămână pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19

13 Mar 2021 779

Peste 32.000 de operatori economici, verificați MAI. Rezultatele acțiunilor din ultima săptămână pentru limitarea infectărilor cu COVID-19

12 Mar 2021 627

Controalele anti-COVID-19 continuă la nivel național. Ce amenzi au aplicat polițiștii

11 Mar 2021 519

Continuă controalele anti covid 19, la nivel național. 4.060 de amenzi aplicate

09 Mar 2021 590

Curtea de Conturi, la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Nereguli, descoperite la Constanța

06 Mar 2021 699

ANSVSA condamnă continuarea acțiunilor de inducere în eroare a consumatorilor

04 Mar 2021 481