Știri Constanța Profesorul Tasin Gemil, experiență neplăcută cu un medic din Constanța- „Pentru asemenea medici pacientul nu este om, ci doar pacient“


Într-o zi de 9 octombrie 2023, Profesorul Tasin Gemil s-a prezentat la Secția de Urgență a Spitalului Municipal din Constanța cu o inflamație care îi provoca dureri serioase. După ce a încercat să rezolve problema la clinici private fără succes, a fost îndrumat către Spitalul Mare. 

După o așteptare de peste două ore, Tasin a fost introdus în secția de Urgențe Minore, unde asistentele l-au tratat cu respect. Ulterior, un medic tânăr de aproximativ 30-35 de ani, probabil medicul de gardă, l-a consultat. În timpul consultației, Tasin a încercat să se adreseze medicului cu apelativul "dragă dle. doctor" cu intenția de a crea o atmosferă prietenoasă, însă acesta i-a reproșat imediat că ar trebui să-i spună "dle doctor", într-un ton răstit.

Iată postarea de pe pagina de socializare a lui Tasin Gemil:

UN MEDIC DIN CONSTANȚA

Azi, 09.10.2023, am fost nevoit să ajung la Secția de Urgență a Spitalului Municipal din Constanța. Era vorba de o inflamație, care creștea de câteva zile și îmi producea dureri serioase. Am încercat să rezolv chestiunea la o clinică privată. Dar, clinicile la care am apelat mi-au zis că nu au medic specialist pentru un asemenea caz și m-au îndrumat către Urgența de la Spitalul Mare. Ajuns acolo, am fost pus în așteptare. Era pentru prima oară când ajungeam la acest spital ca pacient. După mai bine de două ore, pe la orele 13.30-14.00, am fost introdus în secția de Urgențe Minore.

Asistentele de aici m-au tratat cât se poate de normal. După o vreme, a venit un doctor tânăr, de circa 30-35 de ani, probabil medicul de gardă. În timpul consultului, mi-am permis să-i zic „dragă dle. doctor”, cu intenția de a crea o legătură amiabilă, dat fiind faptul că acest medic afișa o mină prea severă. Atât mi-a trebuit! Doctorul a ținut să mă sancționeze imediat, spunându-mi cu un ton răstit: „Nu sunt dragă cu dv., să vă adresați cu „dle doctor”. „Îmi pare rău dacă v-am deranjat - i-am răspuns -, dar am 80 de ani și am fost profesor, fiind obișnuit cu acest apelativ față de tinerii care m-au înconjurat”. „Aici nu sunteți profesor, ci doar pacient, iar eu sunt doctor!”, mi-a replicat el tăios, cu un ton agresiv și de superioritate vădită.

Nu contează aici numele acestui medic obraznic. El există și, din păcate, face parte din generația tânără. Pentru asemenea medici pacientul nu este om, ci doar pacient, adică cineva care are nevoie de bunăvoința lui și față de care el se simte net superior. Medicii de astăzi din România au ajuns la salarii aproape egale sau chiar mai mari decât colegii lor din restul Uniunii Europene. Dar, între acest medic din Constanța și medicii pe care i-am cunoscut eu, ca pacient, de exemplu, în Suedia, diferența este enormă (Copiii mei, toți trei, sunt medici în Suedia).

În primul rând, medicii și întregul personal medical tratează pacientul ca pe un om aflat în suferință, față de care el, ca medic sau asistentă, este obligat, prin jurământ și statut, să-l ajute. Întregul personal al oricărei unități medicale din Suedia este obligat să aibă atitudine binevoitoare față de pacient, să fie respectuos și să-i cultive încrederea ca un prieten. Zâmbetul afișat este o regulă respectată strict de tot personalul medical. Un medic ca cel pe care l-am întâlnit eu astăzi în Spitalul Mare din Constanța ar fi fost adus imediat în fața Colegiului și chiar a Tribunalului. Ofensa adusă unui pacient de un cadru medical este infracțiune în Suedia, probabil și în restul țărilor din UE și nu numai.

Acest medic din Constanța m-a ofensat, prin reacție și ton, fapt ce mi-a provocat creșterea bruscă a tensiunii. Dna. asistentă care mi-a pansat mâna a observat cum îmi tremurau degetele de nervi. Peste o oră, când am ajuns acasă, soția a sesizat starea mea și mi-a luat tensiunea, care era încă destul de mare, ca și pulsul și ritmul cardiac (15-80-90). Prin atitudinea lui grosolană și infatuată, acest doctor de la Urgență era să-mi provoace o afecțiune mult mai gravă decât cea pentru care îi cerusem ajutorul de medic.- se arată în conținutul postării de pe pagina de socializare. 


Despre Tasin Gemil

Născut în Medgidia, pe 21 septembrie 1943, într-o familie de origine musulmană, Tasin Gemil a urmat cursurile Școlii elementare de șapte ani cu predare în limba tătară din Medgidia (1949-1956), apoi Liceul Mixt din Medgidia - actualmente Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" (1956-1960), și apoi cursurile Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.


În iunie 1976 a susținut teza de doctorat, la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi, cu titlul: „Ţările Române în contextul politic internațional” (1621-1672) (publicată la Editura Academiei Române, în 1979, 231 pag.)

În anul 1999, Tasin Gemil a primit titlul de Cetățean de Onoare al localității natale.
 
Cariera profesională:

- 1965-1966: profesor, Liceul Eforie Sud, Constanţa;
- 1966-1977: cercetător ştiinţific, Institutul de istorie şi arheologie „A.D.Xenopol” Iaşi;
- 1977- 1984: arhivist principal, Direcţia Generală a Arhivelor Statului, Bucureşti;
- 1984-1998: istoric pr., cercetător ştiinţific pr., Institutul de istorie „N. Iorga” Bucureşti;
- 1991-1995: conf.univ., Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1995-2009: prof.univ., Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1991- 1998: șeful Catedrei de istorie veche și medie, Universitatea „Ovidius” Constanța;
- 1996- prezent: conducător de doctorat în specializarea „Istoria relaţiilor internaţionale”
- 1999-2008: director al Școlii doctorale de la Facultatea de istorie și științe politice, Universitatea „Ovidius„ Constanța;
- 2004-2008: prorector al Universităţii „Ovidius” Constanţa;
- 2005 (din): fondator şi director al Centrului de Studii Eurasiatice; întemeietor și redactor-şef al Revistei Române de Studii Eurasiatice, Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1998-2003: primul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Azerbaidjan;
- 2004-2007: ambasadorul României în Turkmenistan;
- 2008-prezent: prof.univ., Universitatea „Babeş-Bolyai” ClujNapoca;
- 2008-prezent: fondatorul și directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice; întemeietorul și redactorul-șef al publicației Studia et Documenta Turcologica ( a ajuns la vol. 5)
 
Activitatea comunitară şi politică:

- fondator şi primul preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (dec.1989-iul.1990).
- deputat în Parlamentul României (1990-1996);
- secretar al Comisiei permanente pentru învăţământ, cercetare ştiinţifică, tineret şi sport din Camera Deputaţilor (1992-1996);
- membru al delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (1991-1992);
- membru al delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (AP-OCMN) (1993-1996);
- Adeverința nr.11126, din 26 noiembrie 2009, emisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, atestă faptul că lui Tasin Gemil „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.
 
Activitatea ştiinţifică, culturală şi diplomatică

- 4 cărţi de autor, 7 vol. de coautor, 5 volume ca editor, cca. 100 de studii ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, cca.60 de recenzii, polemici şi note bibl.; mai mult de 100 de comunicări ştiinţifice la manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale. Câteva sute de articole şi interviuri în ziare româneşti şi străine; peste 200 de emisiuni radio şi TV în ţară şi străinătate, însumând mai mult de 60 ore de emisie.
- In calitate de ambasador român a elaborat aproximativ 1500 de documente diplomatice.
- A iniţiat şi organizat peste 30 de reuniuni ştiinţifice şi culturale pe plan naţional şi internaţional.
- A înfiinţat şi condus câteva asociaţii ştiinţifice şi culturale, între care „Asociaţia Cultural-Ştiinţifică România-Turcia”, „Asociatia Culturală Azerbaidjan- România”, „Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă şi Cultură Turco Tătari din România”. A fost vicepreşedinte al Ligii Române de Prietenie cu Lumea Arabă, vicepreședinte al Societăţii Europene a Mării Negre, vicepreşedinte al Asociaţiei „Drumul Mătăsii”; membru în Comitetul de red. al ”Revue Roumaine d’Histoire” (câtiva ani).
- Fondator şi redactor şef al „Revistei Române de Studii Eurasiatice”, Universitatea Ovidius Constanţa; fondator şi red.-șef al revistei „Studia et Documenta Turcologica”, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
 
 
Colegii de breaslă i-au dedicat două volume de studii ştiinţifice, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani (Istorie şi Diplomaţie în Relaţiile Internaţionale. Omagiu Istoricului Tahsin Gemil, coord.Daniel Flaut, Iolanda Ţigiliu, Ovidius University Press, Constanţa, 2003, 459 pag.) şi la împlinirea vârstei de 70 de ani (Contemporary Research in Turcology and Eurasian Studies. A Festschrift in Honor of Professor TASIN GEMIL on the Occasionof His 70th Birthday, eds.Stoica Lascu and Melek Fetisleam, Presa Universitară Clujeană, 2013, LXXVIII + 1056 pag.)
 
Domenii predilecte de cercetare:

- Istoria relaţiilor româno-otomano-tătare; istoria, cultura şi situaţia actuală a popoarelor din lumea turcică (Turcia, Asia Centrală, Crimeea, Caucaz, regiunea Volga-Ural)
 
Titluri şi premii:

- Membru corespondent al Societăţii Turce de Istorie (Türk Tarih Kurumu) din Ankara (din 1988);
- Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1991);
- Premiul „Radu Rosetti” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric” (1993);
- Cetăţean de onoare al municipiului Medgidia (din 1999);
- Profesor onorific al International University of Baku ( din 2001);
- Titlul „Prieten al Azerbaidjanului” conferit de societatea civilă (ziarişti) din această ţară (2002);
- „Letter of Gratitude” a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2010);
- „Scrisoarea de Recunoștință” (Blagodarstvennoe Pismo) a Președinției Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2012);
- Titlul de ”Personalitate Monumentală a Populației Turco-Tătare din România”, conferit de Centrul Cultural Turc ”Yunus Emre” din București (2012);
- Titlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român „pentru serviciile de excepție aduse susținerii și promovării culturii române” (2013);
- Decorat cu medalia de argint „Pentru Merite în Știință” (Za Dostiszenija v Nauke) a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2013);
- „Membru onorific” al Academiei Oamenilor de Știință din România (2015);
- „Membru străin” al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, F.Rusă (2016).
 
 
Referinţe:

- Enciclopedia Istoriografiei Româneşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1978, p. 150.
- Türk Dünyası Araştırmaları (Cercetări privind Lumea Turcă), nr. 64, Şubat 1990, Istanbul, p.104-105.
- Personalităţile României contemporane. Oameni politici, Rompres, Bucureşti, 1993, p.65-66.
- Personalităţile României contemporane.Protagonişti ai vieţii publice, vol.2, Rompres, Bucureşti, 1995, p.20-21.
- Dicţionar Enciclopedic, vol.II, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1996, p.423
- Agi-Amet Gemal, Dicţionarul Personalităţilor Turco-Tătare din România, Editura Metafora, Constanţa, 1999, p.92-99.
- Tatar Enţiklopedya Süzlege (Dicţionarul Enciclopedic Tătar), Tatar Enţiklopedya Instituty, Academia de Ştiinţe a R.Tatarstan, Kazan, 2002, p.221
- Istorie şi Diplomaţie în Relaţiile Internaţionale. Omagiu istoricului Tahsin Gemil, coord. D.Flaut şi I.Ţighiliu, Ovidius University Press, Constanţa, 2003, 460 p.
- Mic Dicţionar Enciclopedic, Editura Enciclopedică şi Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005, p.505
- Tatarskaya Enţiklopediya ( Enciclopedia Tătară), Institut Tatarskoi Enţiklopediya, Kazan, 2005, p.274-275
- Dicţionar de Personalităţi Dobrogene, vol.II, Ex Ponto, Constanţa, 2005, p.61
- Irfan Ünver Nasrattinoğlu, Romanya yazıları (Insemnări din România), Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği Yayınları, Denizli, 2006, p.214-218
- Şerban N. Ionescu, Dicţionarul Panoramic al Personalităţilor din România. Sec.XX, EVF, Bucureşti, 2006, p.169
- Hübner`s Who is Who, ed. a II-a, 2007, p.463
- Wikipedia si alte site–uri din România şi străinătate.
 
A avut contribuții în diverse lucrări și tratate de specialitate:


Asociația din România a ,,Junilor turci", în AIIAI, VII (1970), p.175-195;
Din relațiile moldo-otomane în primul sfert al secolului al XVI-lea, ibidem, IX (1972), p. 133-144;
La Moldavie dans les traités de paix ottomano-polonais au XVIIe siècle, în RRH, XII (1973), 4 p.687-714;
Considérations concernant ,,L'Histoire Ottomane" de Demetre Cantemir, în ,,Dacoromania" (Freiburg-Munchen), 1974, 2, p. 155-166;
Les Pays Roumains dans la politique europeenne de la Porte Otomane au XVIIe siècle, în RESEE, XIII (1975), nr. 3, p. 425-428.


Citește și:

LIVE TEXTProfesorul Tasin Gemil, în centrul unui dublu eveniment desfășurat la Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Profesorul Tasin Gemil, în centrul unui dublu eveniment desfășurat la Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Oct 2023 1140

Eveniment de marcă în Medgidia Profesorul Tasin Gemil, omagiat la împlinirea vârstei de 80 de ani și lansarea lucrării sale stiințifice

06 Oct 2023 873

Lansare de carte a Prof. Univ Dr. Tasin Gemil Eveniment de anvergură culturală, istorică dar și cu valențe geopolitice!

09 Oct 2022 1567

Imagini de la eveniment LIVE. Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” (GALERIE FOTO)

08 Oct 2022 2380

Lansare de carte Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români”

08 Oct 2022 1984

Lansare de carte Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români”

05 Oct 2022 1477

Destinul tragic al tătarilor

18 May 2022 4420

Dreptul istoric asupra Crimeii

18 May 2022 6775

Volumul „Relațiile Româno-Turce în perioada modernă”, lansat în ediție bilingvă română și engleză

21 Feb 2022 3320

Tendinţe noi în istoriografia mondială, privind istoria tătarilor

19 Feb 2022 5013

NATO este garanția vitală a Rusiei

03 Feb 2022 2199

#citeșteDobrogea Prof.univ.dr.Tasin Gemil, la aniversare

21 Sep 2021 2737

ZIUA-n amiaza mare Datoria morală a profesorul universitar doctor Tasin Gemil, a face cunoscute istoria și cultura tătară

21 Aug 2021 3042

ZIUA-n amiaza mare Tasin Gemil își dorește elaborarea unei istorii reale a tătarilor

20 Aug 2021 3817

Profesorul universitar doctor Tasin Gemil, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

19 Aug 2021 3467