Tentativă de fraudă Războiul dintre Rusia şi Ucraina, exploatat de hackeri. Cum funcționează înșelătoriaSpecialiştii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că hackerii exploatează conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina prin transmiterea de mesaje false prin care utilizatorii sunt îndemnaţi să facă donaţii pentru cauza Ucrainei. 

„Pentru a creşte şansele de succes ale unui atac, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, de subiectele zilei care atrag audienţă. În debutul pandemiei, am observat folosirea abundentă a subiectului #Coronavirus în tentativele de fraudă, iar acum, odată cu începutul oficial al conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, atacatorii vor exploata această nouă temă de interes internaţional”, potrivit DNSC. 

Totodată, ei atrag atenția asupra tentativelor de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic situația din Ucraina. 

„Atenţie în perioada următoare la tentative de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic de situaţia din Ucraina, pentru a convinge utilizatorii să facă anumite acţiuni pripite. Fiţi vigilenţi cu privire la postările de pe social media sau din mesaje primite din surse necunoscute, prin care se face apel la donaţii pentru cauza Ucrainei şi evitaţi să furnizaţi date sau să trimiteţi bani, fără o documentare referitor la legitimitatea iniţiativei", avertizează experţii.

Aceştia precizează, totodată, că eventuale plăţi efectuate pe site-uri de phishing pot duce la situaţia în care atacatorii să extragă de la utilizatori nu doar bani, ci şi datele de card sau alte informaţii personale.

Autoritățile recomandă evitarea accesării de linkuri din astfel de postări, ori din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute.

De asemenea, nu trebuie furnizate date financiare, date personale sau date de autentificare, în urma acestor cereri venite pe social media şi trebuie evitată sponsorizarea involuntară a criminalităţii cibernetice.

Potrivit documentului, raportarea unor asemenea incidente se poate face direct către DNSC, la numărul unic 1911 sau pe e-mail la alerts@dnsc.ro, iar cei interesați de modalitatea prin care apar tentativele de fraudă se pot informa de pe platforma https://sigurantaonline.ro. 

sursa Agerpres 

foto: unsplash/ Christin Hume

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare DNSC Identitatea vizuală a Poliţiei Române şi a Interpol, folosite într-o nouă campanie de tip scam

05 Sep 2022 638

DNSC atenţionează! E-mail-uri cu ataşamente maliţioase care folosesc identitatea vizuală a ANAF

28 Jun 2022 548

DNSC Postări înșelătoare pe Facebook. „Verificați mereu cu atenție sursa mesajelor sau a notificărilor primite“

07 Jun 2022 860

Utilizatori de terminale mobile din România, vizați de o campanie de infectare cu malware

04 May 2022 870

Platforma ghiseul.ro, posibilă țintă a grupării Killnet, nu a întâmpinat dificultăţi în procesarea plăţilor

01 May 2022 702

DNSC Atacuri de tip phishing și spear-phishing propagate pe email sau platforme de mesagerie

01 May 2022 839

Seria atacurilor cibernetice de tip DDoS continuă. Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică atacat în cursul nopții

30 Apr 2022 778

Zeci de mii de atacuri cibernetice sunt detectate zilnic în România

13 Apr 2022 654

Specialiști în securitate cibernetică Fiţi vigilenţi şi analizaţi cu atenţie orice concurs, ofertă sau campanie promoţională atractivă

07 Apr 2022 559

Capcane promoţionale. Un alt caz de tentativă de fraudă vizează în ultimele zile clienţii Profi

09 Mar 2022 787

Un nou tip de fraudă Hackerii se folosesc de imaginea Lidl România pentru a colecta date de la utilizatori

08 Mar 2022 1099

Atac cibernetic complex la Rompetrol. Compania a sistat temporar funcționarea site-urilor

07 Mar 2022 1613

Alertă privind o tentativă de fraudă cu donații false pentru cauza Ucrainei. Recomandările autorităților

03 Mar 2022 800

Atenţie la propunerile primite prin mesaje sau SMS cu oportunităţi de angajare sau de investiţii. Cum funcționează înșelătoria

23 Feb 2022 977

Fraudă nouă pe WhatsApp Utilizatorii sunt anunțați că urmează să primească o donaţie de aproape două milioane de euro

22 Feb 2022 2133