Actualitate

Tragedie de ziua pompierilor constănţeni Doi ani de la moartea salvatorilor Petre Cătuneanu, Ginel Crăcănel, Laura Vizireanu şi Gabriela Harton (galerie foto)

Mâine, 15 decembrie, se împlinesc doi ani de la accidentul aviatic din zona lacului Siutghiol, în care şi-au pierdut viaţa membrii echipajului elicopterului SMURD: pilotul cmdr. Petre Corneliu Cătuneanu, copilotul cpt. cmdr. Ginel-Claudiu Crăcănel, medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Harton. Tragedia s-a produs chiar de ziua Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”.
 
Reamintim că pe 15 decembrie 2014 un elicopter SMURD care transportase de la Tulcea la Spitalul Judeţean Constanţa un pacient cu embolie pulmonară s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol. Medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment. Pe 15 decembrie 2014, elicopterul se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“, unde alimentase, şi se îndrepta spre Tuzla. În jurul orei 16.10, aparatul de zbor s-a prăbuşit însă în lacul Siutghiol. Pentru salvarea echipajului a fost demarată o amplă operaţiune de salvare. Cu toate acestea, medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, au sfârşit în apele aproape îngheţate ale lacului.
 
La faţa locului au ajuns fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Ulterior evenimentului, Gabriel Oprea viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională de la acea vreme, a dispus schimbarea din funcţie a şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, colonel Viorel Jianu. La scurt timp a fost schimbat din funcţie şi prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, care era şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Tot după acest accident a fost schimbat şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne, Dorel Grădinaru. Ancheta cu privire la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii demarând cercetări pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestuia. Cercetările continuă.

Elicopterul fusese achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa 

Elicopterul EC 135 din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne se afla în serviciu la Punctul de Operare Aero-medicală Constanţa. Elicopterul era în serviciu din iunie 2013, fiind achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa în cadrul Proiectului Transfrontalier cu finanţare europeană „Equipment to Save Our Lives” - Programul Operaţional comun România - Bulgaria 2007-2013. Aeronava era în exploatare în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne din 6 noiembrie 2014 şi realizase 188 ore de zbor. La data de 6.11.2014 a avut loc predarea-primirea aeronavei de la Consiliul Judeţean Constanţa către IGAv, iar inspecţia pentru înmatricularea aeronavei s-a efectuat în aceeaşi zi la sediul EUROCOPTER România.
 
La data de 25.11.2014, aeronava a fost recepţionată la sol şi în zbor de către o comisie a IGAv, stabilindu-se că funcţiona normal. În aceeaşi zi, elicopterul s-a deplasat în zbor la Punctul de operare aero-medicală Constanţa. Aeronava nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotată cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic pe mare, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.
 
Elicopterul avea la bord un echipaj format din:
- Pilot: cmdr. Petre Corneliu Cătuneanu - cu o experienţă de 2.900 de ore de zbor.
- Copilot: cpt. cmdr. Ginel Claudiu Crăcănel - cu o experienţă de 1.600 de ore de zbor.
- Medic: dr. Laura Vizireanu.
- Asistent medical: Gabriela Harton.
 
La ora 16.11 s-a primit primul apel la 112, care a anunţat că un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. La operaţiunea de salvare au participat forţe şi mijloace suplimentare ordonate de către viceprim-ministrul pentru Securitate Naţională de atunci, Gabriel Oprea, astfel: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa: 47 de militari cu 15 autospeciale, trei bărci de salvare şi un echipaj SMURD; Inspectoratul General de Aviaţie: două elicoptere MI 17, un elicopter EC 135, un autovehicul şi 16 militari; Ministerul Apărării Naţionale: cinci ofiţeri, 53 de subofiţeri scafandri cu patru bărci cu un sonar, un elicopter IAR 330, precum şi personal auxiliar şi echipamente de sprijin logistic; Autoritatea Navală Română, prin Agenţia Română pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare, cu o şalupă „Jupiter”. Totodată, la mal au fost prezente trei persoane din conducerea ANR; Garda de Coastă - 11 poliţişti de frontieră, cinci autovehicule şi două ambarcaţiuni cu patru scafandri, trei echipamente de vedere pe timp de noapte şi un sonar; Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa - 45 de poliţişti cu 15 autospeciale; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa - cinci ofiţeri, 21 de subofiţeri şi trei autovehicule şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanţa - doi ofiţeri, 23 de subofiţeri şi patru autovehicule; Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa - patru ambulanţe cu 12 persoane; două societăţi comerciale private, care au sprijinit căutările cu o şalupă, două bărci, dintre care una cu sonar, şi cinci scafandri.

Ei sunt salvatorii care au murit pe lacul Siutghiol!


Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani, căsătorit, un copil), era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de zece ani. Absolvise Şcoala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicoptere de tip EC 135.
 
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani, căsătorit, un copil minor), avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani şi absolvise cursurile Şcolii Militare în urmă cu 18 ani. Copilotul devenise cetăţean de onoare al oralului său natal, Mioveni, pentru meritele sale în salvarea vieţilor, conform adevarul.ro. „Era căsătorit cu o educatoare de la grădiniţa din oraş. Pilotul Petre Cătuneanu este din Buzău, iar soţia sa este profesor la Liceul pentru nevăzători din oraş. Pilotul era tatăl unei fete, Miruna, studentă la SNSPA“, potrivit sursei mai sus citate.
 
Laura Vizireanu, medicul din cadrul SMURD Constanţa, avea 39 de ani. Potrivit ziuanews.ro, ea este fosta soţie a şefului Inspectoratului de Poliţie a judeţului Brăila.
 
Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton avea 38 de ani şi lucra în cadrul SMURD din anul 2008.

Citeşte şi: 

MAI, oficial despre prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

Cetăţean de onoare pentru merite în salvarea vieţilor Ei sunt SALVATORII care au murit pe lacul Siutghiol (FOTO)
 
Şeful CJC, internat până la finele lunii Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat până luna viitoare (rechizitoriu)

Ancheta elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol continuă Parchetul a cerut o nouă expertiză medico-legală a copilotului (galerie foto)

Ancheta continuă Un an de la prăbuşirea elicopterului Smurd în lacul Siutghiol (galerie foto+rechizitoriu)

Cine a prăbușit elicopterul SMURD în lacul Siutghiol

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accidentul aviatic din lacul Siutghiol Trei ani de la moartea salvatorilor Petre Cătuneanu, Ginel Crăcănel, Laura Vizireanu şi Gabriela Harton (galerie foto)

15 Dec 2017 2282

O lumânare aprinsă la locul accidentului aviatic de pe lacul Siutghiol (galerie foto+video)

15 Dec 2016 1940

Inspectoratul General de Aviaţie, mesaj de comemorare pentru eroii salvatori morţi în tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol

15 Dec 2016 1957

UPDATE. Mesaj al Inspectoratului General de Aviaţie Astăzi se împlinesc doi ani de la accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol

15 Dec 2016 1030

Societatea de asigurări a plătit 5,5 milioane de euro pentru înlocuirea elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol

17 Sep 2015 2264

Tiberiu Nițu îl contrazice pe Arafat Strigătele victimelor din lacul Siutghiol se puteau auzi de la mal

14 Jan 2015 2227

Filmul tragediei verificat la secundă Procurorii Parchetului General cer reconstituirea accidentului de pe lacul Siutghiol (video)

07 Jan 2015 1965

Ipoteză bombă Elicopterul SMURD s-a prăbușit, deoarece pilotul „făcea valuri“

26 Dec 2014 4775

Noi imagini ale accidentului aviatic de pe Siutghiol Cel de-al doilea clip va fi difuzat luni, 29 decembrie

26 Dec 2014 1589

A fost publicat primul clip filmat cu drona de la accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol (Video)

22 Dec 2014 2460

Antena3 Imagini cu intervenţia salvatorilor la accidentul aviatic de pe lacul Siutghiol (video)

20 Dec 2014 1778

STIRIPESURSE.ROPomana porcului pe mormintele celor pe care-i puteau salva

19 Dec 2014 1518

Drona care a filmat accidentul de la Siutghiol a fost găsită de localnici

19 Dec 2014 1803

Degringolada la români

19 Dec 2014 2056

UPDATE Zi de doliu la Năvodari. Gabriela Harton, condusă pe ultimul drum. Slujba este oficiată de ÎPS Teodosie (galerie foto)

18 Dec 2014 4456