Transporturile de cereale provenite din Ucraina, verificate cu regularitate de către echipele de control. Anunțul ANSVSA

foto: ANSVSA Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că, în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine nonanimală, atât pentru consum uman, cât şi pentru hrana animalelor, efectuează cu regularitate verificări inclusiv ale transporturilor de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.

Oficial de la ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în calitate de autoritate responsabilă pentru controlul oficial al produselor de origine nonanimală, atât pentru consum uman, cât și pentru hrana animalelor, efectuează cu regularitate verificări inclusiv ale transporturilor de cereale provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.

În ceea ce privește importurile, ANSVSA realizează controale pentru fiecare transport provenit din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală (depozite de cereale, unități de procesare și comercializare) a acestor produse.

Controalele oficiale presupun verificarea documentelor tuturor transporturilor și aleatoriu, controlul de identitate și fizic, care include și prelevarea de probe, în conformitate cu prevederile legislației aplicabile.

De la începutul conflictului din Ucraina, ANSVSA a realizat peste 9.700 de verificări care au vizat cerealele și produsele de origine nonanimală provenite din Ucraina.

În urma analizelor de laborator realizate pentru probele prelevate din cereale și produse de origine nonanimală au fost înregistrate 9 neconformități (soia și șrot de soia) în ceea ce privește prezența organismelor modificate genetic și două pentru depășirea limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide (semințe de floarea soarelui și grâu).

În cazul semințelor de floarea soarelui și a grâului, aceste produse nu au intrat în lanțul alimentar.

Buletinele de analiză, rezultate în urma testării de laborator, în cazul celor 9 probe de soia și șrot de soia, au indicat că respectivele cereale sunt modificate genetic și beneficiază de autorizaţie acordată în conformitate cu procedura comunitară, stabilită în Regulamentul EC nr. 1829/2003 pentru import, procesare și utilizare ca aliment și furaj, cu respectarea prevederilor specifice de trasabilitate și etichetare.

În această situație, având în vedere că cerealele nu erau etichetate și însoțite de documente din care să rezulte că sunt modificate genetic (așa cum prevede legislația aplicabilă), toată cantitatea este reținută în depozit pentru etichetarea corespunzătoare și pentru respectarea trasabilității, în vederea comercializării.


Măsurile aplicate au fost cele de reținere oficială în vederea stabilirii trasabilității specifice.

Cerealele respective sunt sigure pentru a fi folosite în hrana animalelor sau pentru consumul uman.

Totodată, pentru a spori gradul de monitorizare și a asigura o trasabilitate a transporturilor de cereale provenite din țări terțe, începând cu luna noiembrie a anului 2022, ANSVSA a creat premisele urmăririi acestora în platforma TRACES NT (platformă dezvoltată de Comisia Europeană pentru monitorizarea transporturilor de produse de origine animală și nonanimală și a animalelor vii provenite din țări terțe).

În acest an, până la această dată, nu au fost transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF, care funcționează la nivel european) notificări de alertă, referitoare la riscuri asociate cerealelor pentru consum uman sau animal, provenite din Ucraina.

În concordanță cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, au fost înființate noi Puncte de Intrare, în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelație cu numărul de transporturi de cereale.

ANSVSA va continua acțiunile de verificare și împreună cu celelalte instituții responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze procedurile aplicabile în această situație.

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANSVSA demarează controale ample la nivel național care vizează utlizarea sau comercializarea ilegală de substanțe psihoactive

22 Sep 2023 332

Și la Constanța File de somon norvegian afumat, produs de OCEAN FISH, retras de la comercializare! Ce conținea

12 Sep 2023 760

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de verdictul în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

29 Aug 2023 790

Judecătorii au încetat procesul penal în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

25 Aug 2023 816

DSVSA Constanța Litoralul constănțean, controlat! Ce au descoperit inspectorii

16 Aug 2023 525

Horia Constatinescu, răspuns la ANSVSA- „Vă văd prea agitați!“ (DOCUMENT)

07 Aug 2023 1465

ANSVSA, reacție dură împotriva lui Horia Constantinescu, președintele ANPC. „Anumite virtuți umane sunt codificate genetic diferit de la individ la individ “

07 Aug 2023 3153

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii sanitar-veterinari pe litoral. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

31 Jul 2023 556

Comandament Estival 2023 Litoralul Constanţa, controlat de ANSVSA! Ce nereguli au găsit comisarii

24 Jul 2023 737

Comandamentul Sezon Estival 2023. Controale în județul Constanța! Nereguli constatate

10 Jul 2023 767

ANSVSA Sute de kilograme de mâncare, confiscate după prima săptămână de activitate în județul Constanța!

03 Jul 2023 655

ANSVSA a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2023”. Vor fi controlați operatorii din toate staţiunile de pe litoral

26 Jun 2023 918

Încheierea proiectului de cooperare între România și state din Africa Subsahariană în domeniul siguranței alimentelor

16 Jun 2023 719

Alertă alimentară! Un produs este retras de la comercializare. Se recomandă distrugerea sa

29 May 2023 950

Președintele ANSVSA, prezent la inaugurarea punctului vamal de frontieră Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova)

23 May 2023 956