Trei vieți, salvate! La Spitalul Județean Constanța s-a realizat prima prelevare de organe din acest an (FOTO)


Agenţia Naţională de Transplant anunţă, sâmbătă, că trei vieţi au fost salvate, după prima prelevare de organe din acest an la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, chiar de Ziua Naţională a Transplantului.

Iată anunțul Agenției Naționale de Transplant:

Vieţi salvate prin transplant. A dărui o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă este unul din cele mai nobile gesturi, o dovadă a iubirii faţă de semeni ce nu poate fi cuantificată în cuvinte.

#DA pentru VAȚĂ!

Azi e o zi specială, în care sărbătorim și mulțumim – Ziua Națională a Transplantului, eveniment ce reprezintă o conștinetizare a faptului că transplantul salvează viețile unor oameni care altfel nu ar avea altă șansă. Și chiar azi, 3 vieţi sunt salvate prin transplant de ficat şi rinichi, datorită gestului altruist făcut de o familie care, deşi a pierdut pe cineva foarte drag, a fost de acord cu donarea de organe şi efortului deosebit al echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, de la donare la transplant.

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, azi-noapte, s-a realizat prima prelevare de organe din acest an, de la un pacient decedat în urma unui tragic accident rutier. Ne înclinăm cu profund respect și recunoștință în fața familiei îndurerate, care a acceptat să treacă peste propria suferință și să dea o șansă la viață semenilor aflați în suferință. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant. Mulţumim colectivului ATI și echipei de coordonare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanța, formată din Dr. Marius Prăzaru – coordonator transplant, Dr. Adina Gherghinoiu – kdp, care au facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 3 oameni.

Pentru intervenţia de prelevare, la Constanța, au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki - pentru ficat și Dr. Vlad Olaru - pentru rinichi.

Efortul lor a fost continuat de echipele neobosite ale centrelor de transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni, coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu, un pacient critic a beneficiat de un transplant de ficat realizat cu succes de echipa de chirurgi condusă de Prof.Dr. Vladislav Brașoveanu, alături de echipa ATI - Prof.Dr. Dana Tomescu, Conf.Dr. Mihai Popescu, Dr. Mihaela Olita.


În acelaşi timp, la Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni, alți doi pacienți vor primi şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, intervenţiile salvatoare vor fi realizate de echipele de transplant conduse de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gângu, suport ATI – Dr. Liliana Domnișor.
De la începutul anului, la nivel naţional s-au înregistrat 23 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi. Medicii români au salvat 88 de pacienți prin intervenţiile de transplant, cu organe provenite de la donatori decedaţi: 23 transplanturi hepatice, 60 transplanturi renale, 5 transplanturi de cord şi 1 transplant plămân.


Efortul unităţilor sanitare implicate, alături de susţinerea avută din partea Ministerului Sănătăţii, au contribuit la salvarea acestor pacienţi a căror unică şansă era un transplant.

Mulţumim încă o data cu profund respect şi recunoştinţă familiilor donatorilor şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care fac posibil un miracol pentru aceia dintre noi aflați în cumpănă.

#Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

foto: Agenția Națională de Transplant 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

HIV Un nou caz de vindecare confirmat după un transplant de măduvă osoasă

20 Feb 2023 1340

Primul transplant hepatic la copil, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Care este starea copilului

18 Feb 2023 989

Ministerul Sănătății, despre clinica acuzată de trafic de organe. Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale

26 Aug 2022 940

Percheziții la sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată de trafic de organe. Ce au stabilit anchetatorii

26 Aug 2022 1283

Poezia zilei Transplant - Valentina Popescu

04 Jun 2022 2685

Fetiţa de 5 ani transplantată hepatic la Insitutul Clinic Fundeni a murit

18 May 2022 3156

Starea fetiţei transplantate hepatic la Institutul Clinic Fundeni este critică

16 May 2022 1376

Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat. Anunțul reprezentanților IC Fundeni

02 May 2022 1140

Transplantul hepatic la fetița de 5 ani cu boala Wilson și insuficiență hepatică s-a făcut cu succes. Anunțul Ministerului Sănătății

01 May 2022 1429

Târgu Mureş O adolescentă de 16 ani a beneficiat de primul transplant de cord din acest an

30 Apr 2022 1786

Fetiţa de 5 ani cu hepatită severă a fost transferată la Institutul Fundeni pentru transplant

29 Apr 2022 1173

Ziua Națională a Transplantului Ministerul Sănătății a terminat protocoalele și ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului

15 Apr 2022 1014

Poezia zilei Transplant - Valentina Popescu

12 Mar 2022 1332

Ministrul Educației Ce elevi vor putea beneficia de învăţământ hibrid până la finele semestrului doi (DOCUMENT+VIDEO)

10 Mar 2022 1457

Iași Cinci pacienţi au fost salvaţi de organele donate de copilul de doi ani, intrat în moarte cerebrală

21 Feb 2022 1339