Urmează semnarea unor noi acorduri de înfrăţire Trei sute de copii din ţară şi din Republica Moldova au sosit pe litoral (galerie foto)

Copiii şi autoritatea locală din Cumpăna au fost ieri gazdele a 300 de elevi, o sută dintre tineri provenind din ţară, iar două sute din Republica Moldova. 
Tinerii sosiţi ieri vor petrece o săptămână la mare, urmând să viziteze obiectivele turistice din judeţ, ca urmare a unor programe iniţiate de comuna Cumpăna.
Pentru tinerii din ţară cazarea şi masa sunt asigurate de Primăria Cumpăna, iar pentru copiii din Republica Moldova şi în acest an sprijinul vine de la Consiliul Judeţean Constanţa şi de la Asociaţia Litoral Delta-Dunării. 

Oaspeţii au fost întâmpinaţi, ieri, la Cumpăna, cu pâine şi sare şi poftiţi în sediul Căminului Cultural la un frumos spectacol, care le-a fost oferit de ansamblurile din comună. După spectacol, cei 300 de copii s-au îndreptat spre Eforie, unde au fost cazaţi. Cei o sută de tineri din comunele de munte Vorona, Tulgheş, Moeciu, Cărpinet şi Valea Doftanei stau în Tabăra Luminiţa din Eforie Nord, în timp ce copiii din şapte localităţi ale Republicii Moldova, care au venit însoţiţi de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, sunt găzduiţi într-o unitate de cazare din aceeaşi staţiune.
Cei două sute de copii nu sunt primii tineri sosiţi pe litoralul românesc din Republica Moldova. Săptămâna trecută, primii o sută de elevi din Republica Moldova au petrecut un sejur de şapte zile la malul mării.

„Anul acesta doar atâţia copii putem găzdui. Dar eu personal îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că ne ţine sănătoşi să putem să ducem astfel de programe mai departe şi, de ce nu, să putem să găsim resursa financiară şi chiar şi umană, şi în situaţia în care munca nu este răsplătită aşa cum trebuie în administraţia publică locală noi să putem face, în continuare, asemenea gesturi”, a afirmat, ieri, primarul Mariana Gâju. 
Dacă activităţile de schimb de experienţă între comuna Cumpăna şi comunele din ţară au fost iniţiate în urmă cu opt ani, sosirea tinerilor din Republica Moldova pe litoralul românesc a fost posibilă începând de anul trecut.
În cadrul parteneriatelor cu localităţile din ţară, primarul Mariana Gâju a precizat că, de-a lungul anilor, localitatea Cumpăna a ales să-i trimită la munte pe copiii cu rezultate bune la învăţătură, iar primii beneficiari au fost elevii cumpăneni proveniţi din familii cu posibilităţi financiare reduse. Cât priveşte prezenţa elevilor din Republica Moldova, anul trecut Filiala Judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, reprezentată de primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a pus bazele unei acţiuni de organizare a unor acorduri de înfrăţire a comunelor din judeţul nostru cu localităţi din Republica Moldova. În cadrul acestor acţiuni, în 2012, pentru prima dată, 541 de elevi din Republica Moldova au beneficiat de mini-vacanţe pe litoralul românesc.

Urmează noi înfrăţiri la Constanţa

Şefa autorităţii locale a precizat că în perioada următoare va creşte numărul de acorduri de înfrăţire. Chiar săptămâna aceasta, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, cei şapte reprezentanţi ai administraţiilor locale care îi însoţesc pe copiii din Republica Moldova vor semna acorduri de înfrăţire cu primarii localităţilor constănţene. De altfel, primarii constănţeni îi vor primi în vizită pe copiii aflaţi zilele acestea la mare. Totodată, pe data de 31 august, de Ziua Limbii Române, pe muntele Bucegi, vor fi semnate o serie de acorduri de înfrăţire între localităţi din România şi Republica Moldova. „Aceste parteneriate vor fi semnate pe muntele Bucegi. Atunci va fi o zi istorică. Practic, nu facem altceva decât să dorim să înlăturăm acele bariere şi să realizăm adevărata unire”, a precizat Mariana Gâju, care şi-a exprimat dezamăgirea că ieri nu au putut ajunge la Constanţa toţi cei două sute de copii din Republica Moldova. Motivul? Un autocar cu tineri a fost oprit în Vama Cahul. „Graniţele dintre România şi Republica Moldova trebuie să dispară”, a spus Mariana Gâju.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 451

Procesul deschis Consiliului Local Constanța de compania Tundria Patru Invest SRL, ajuns la Curtea Supremă

01 May 2024 387

Județul Constanța În prag de sărbătoare, 21 de copii ai comunei Cumpăna au primit daruri (Galerie FOTO)

30 Apr 2024 497

Se amână Serbarea Câmpenească organizată de Primăria și Consiliul Local Cumpăna, județul Constanța

30 Apr 2024 436

Mariana Gâju și echipa Primăriei Cumpăna aduc bucurie și speranță în sufletele celor defavorizați de sărbători (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 663

Primăria Cumpăna, Județul Constanța Peste 300 de vârstnici și persoane cu dizabilități vor primi de Paște produse alimentare

29 Apr 2024 339

CS Victoria Cumpăna Luptătoarele, nouă medalii la Turneul Internațional „Alina Vuc Trophy“ (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 488

Peste 3000 de puieți de ulmi și 30 de platani au fost plantați în comuna Cumpăna, județul Constanța

27 Apr 2024 971

Județul Constanța Echipa de fotbal a Comunei Cumpăna este câștigătoarea Cupei Satelor

26 Apr 2024 683

Primăria Cumpăna, județul Constanța „Plantează în România, plantează în comuna Cumpăna!” (FOTO)

26 Apr 2024 644

Primăria Cumpăna Finala celei de a IV-a ediții a competiției între mai multe județe - „Cupa Satelor”

25 Apr 2024 367

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 670

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 707

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în cursă George Tufă, candidatul PNL la Primăria Cumpăna?

23 Apr 2024 598

Șah Anastasia - Maria Gavrilă, de la CS Victoria Cumpăna, vicecampioană națională (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 557