Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei. Caracteristici ale persoanelor creative

 
Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei, foto: Pixabay
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.


Data de 21 aprilie marchează Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei. 

Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru, în acelaşi mod, din nou şi din nou, dar aşteptând rezultate diferite. Cu toţii am auzit această zicală şi de multe ori folosim înţelepciunea din spatele ei ca motiv pentru a schimba obiceiuri negative în viaţă. Însă această afirmaţie poate să fie aplicată şi procesului creativ şi inovaţiei ştiinţifice.

Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei (#WorldCreativityandInnovationday), instituită printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU la 21 aprilie, oferă oamenilor un pretext pentru a încerca să rezolve probleme vechi folosind metode noi - cu potenţialul de a găsi metode mai bune şi mai eficiente pentru a-şi îndeplini scopurile!

În 1452 se năştea un om care avea să stabilească standardul pentru ceea ce înseamnă să fii om al Renaşterii, excelând atât în arte, cât şi în ştiinţe. Este vorba de Leonardo da Vinci care s-a ocupat, printre altele, de invenţii, matematică, muzică, geologie, astronomie şi cartografie. Leonardo da Vinci făcea progrese semnificative în aproape orice domeniu în care se implica.


De fapt, acesta a fost considerat exemplul perfect al unui geniu universal, iar abordarea lui logică a lumii a fost cu adevărat avansată şi neobişnuită pentru epoca sa. Deşi el a fost cu adevărat unic, asta nu înseamnă că alţii nu pot lua exemplu de la el şi nu pot încerca să gândească şi ei în moduri inovatoare.

Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei a fost stabilită pentru a încuraja pe toată lumea să privească în interior şi să-şi găsească propriul da Vinci. Creativitatea şi inovarea sunt benefice în orice domeniu, ocupaţie şi carieră. Pornind de la cei care lucrează în domeniul serviciilor pentru clienţi, până la oamenii de ştiinţă a căror zi de lucru este plină de învăţături despre lume şi de găsirea unor noi modalităţi de a le pune în aplicare. De la politicieni care şi-ar putea folosi creativitatea pentru a găsi noi soluţii la problemele oamenilor, până la lucrătorii medicali care sunt în mod constant în căutarea de noi modalităţi de a-şi îngriji pacienţii, şi la întreaga societate.

Cu eforturile susţinute de Organizaţia Naţiunilor Unite, Ziua mondială a creativităţii şi inovaţiei încurajează fiecare individ să îşi imagineze cum ar fi să trăiască într-o lume mai bună, cu soluţii diferite şi mai multă cooperare.

Stabilită la şase zile după ziua de naştere a lui Leonardo da Vinci şi cu o zi înainte de Ziua internaţională a planetei Pământ, Ziua mondială a creativităţii şi inovării este bine poziţionată pentru a încuraja gândirea creativă multidisciplinară pentru a ne ajuta să realizăm viitorul durabil pe care ni-l dorim.



Caracteristici ale persoanelor creative 

Persoanele creative posedă multe caracteristici/trăsături distincte care le diferențiază semnificativ de persoanele mai puțin creative sau chiar noncreative. Davis (1999) a "inventariat" peste 200 trăsături de personalitate și adjective ale atitudinii creative,găsite în literatură asupra creativității, și le-a împărțit în trăsături pozitive, social dezirabile și trăsături negative, potențial supărătoare. Dintre acestea, în ordinea caracteristicilor importante sunt: imaginația, sensibilitatea la probleme, curiozitatea, intuiția, descoperirea ideilor, toleranța pentru ambiguitate, independența (autonomia), originalitatea etc. 

Independența (autonomia).Persoanele creative tind să fie independente,nonconformiste în gândire și acțiune, sunt relativ neinfluențate de alții. Autonomia este o trăsătură care înglobează și alte dispoziții sociale: introversiunea, motivația intrinsecă, autoîncrederea, dorința de solitudine, insatisfacția cu statu-quo.

Imaginația constituie o aptitudine importantă și se bazează pe anumite predispoziții ereditare, pentru sinteza unor noi imagini, noi idei.. Imaginația creativă desemnează capacitatea unui individ de a efectua o activitate creatoare, adesea generalizată la întreaga capacitate inventivă (Henri Piėron, 2001) . Dezvoltarea imaginației presupune însă multă muncă în procesul de creație. De exemplu, Thomas Alva Edison, inventatorul american, susținea că geniul este 99% transpirație și 1% inspirație. Dar teza lui Edison nu se aplică deloc în cazul lui Wolfgang Amadeus Mozart, capabil să compună o sonată în câteva zile. Imaginația creativă este un mod de gândire în esență generativ (de noi idei, conexiuni, analogii) și a devenit sinonimul conceptului de "creativitate".

Sensibilitatea la probleme. Este o trăsătură esențială pentru rezolvarea eficientă a problemelor. Persoana creativă are capacitatea de a observa ceea ce este neobișnuit și diferit, de a vedea potențiale nerealizate în situații date, de a observa asemănări și analogii în experiențe diferite.

Intuiția- insight (l. engl.) este o descoperire bruscă, o revelație a unui adevăr, a soluției unei probleme etc. în cursul unei "învățări" prin încercare și eroare. O personalitate intuitivă observă relațiile, implicațiile, are o sensibilitate sporită la detalii și pattern-uri., scrie wikipedia.org. 

Originalitatea. Persoana creativă prezintă originalitate în gândire și idei, vede lucrurile în modalități noi. Originalitatea se exprimă și prin aptitudinea de a lăsa la o parte sistemele ferm structurate și stabilite, de a dizolva sintezele existente și de a utiliza elementele și concepțiile în afara contextelor inițiale, pentru a crea noi combinații, noi sisteme de relații.

Intr-un portal de creativitate Robert Alan Black prezintă definițiile a "32 trăsături ale persoanelor creative". Cu cât o persoană dispune de mai multe dintre cele 32 trăsături, cu atât este mai creativă sau are un potențial să devină astfel.




Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eclipsa totală de Soare în Berbec, din 8 Aprilie 2024. Un nou TU

06 Apr 2024 1162

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 700

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 675

Teatrul Căluțul de Mare Constanța aduce omagiu lui Nichita Stănescu într-un moment artistic special

22 Mar 2024 656

Concurs de eleganță și creativitate la Grădinița P.P. "Amicii" Constanța! Preșcolarii, invitați să-și exprime individualitatea prin intermediul modei (GALERIE FOTO)

06 Mar 2024 916

Organizarea unei petreceri - diferitele etape

23 Feb 2024 544

DNA angajează două persoane! Se cer, printre altele, flexibilitate, creativitate și rezistență la stres

17 Dec 2023 2161

#ConstanțaEsteBine 3 decembrie 2023 O zi de final de săptămână mai liniștită, mai echilibrată, mai adunată

03 Dec 2023 741

Memoria gustului de vară cu chef Alex Petricean - Pe urmele focului

28 Jul 2023 1784

Elevii CNMB Constanța au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Limbă germană modernă

26 Apr 2023 1358

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții românești”

01 Mar 2023 841

Horoscopul pentru luna plină în Leu - 5 februarie 2023

03 Feb 2023 1515

Horoscop pentru miercuri, 02 noiembrie 2022. O zi excelentă la capitolul creativitate pentru Balanțe. Ce se întâmplă cu Taurii

02 Nov 2022 1226

Constanța culturală La mulți ani, Iulia Pană!

10 Jul 2022 2842

Primăria Cumpăna „Ia tradiţională românească, izvor nesecat de creativitate culturală”

24 Jun 2022 1216