Ziua mondială a salutului. Despre primele atestări ale salutului

  • În prezent, în contextul pandemiei de COVID -19, acest gest este înlocuit cu alte tipuri de salut care nu presupun contact fizic, de exemplu, prin expresii faciale, gesturi de ridicare a şepcii, de a face cu mâna, sau cel de a duce palma în direcţia inimii, un gest practicat mai ales de cei din ţările islamice.
Ziua mondială a salutului, este marcată în fiecare an la 21 noiembrie, un prilej ca oamenii să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială.

Formă elementară de interacţiune umană, salutul este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.

În prezent, în contextul pandemiei de COVID -19, acest gest este înlocuit cu alte tipuri de salut care nu presupun contact fizic, de exemplu, prin expresii faciale, gesturi de ridicare a şepcii, de a face cu mâna, sau cel de a duce palma în direcţia inimii, un gest practicat mai ales de cei din ţările islamice.

Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând își acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiți de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, își are originea salutul militar. În vremea romanilor, salutul "Ave Cezar!" era însoțit și de strângerea antebrațelor, ca semn de încredere, întrucât brațul neînarmat simboliza pacea și prietenia. În epocile cavalerilor, domnițele erau salutate cu reverențe adânci și sărutarea mâinii înmănușate.

În lume sunt vorbite, potrivit etnologilor, peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: "Konnichi wa" (japoneză), "Jambo" (swahili), "Ni hao" (chineză), "Bonjour" (franceză), "Ciao" (italiană), "Ahoj" (cehă), "Hej" (daneză), "Șalom" (ebraică), "Saluton" (esperanto), "Hallo" (germană), "Olá" (portugheză), "Zdravstvuitie" (rusă), "Al Salaam a alaykum" (arabă), "Merhaba" (turcă). Totuși, cel mai popular cuvânt de salut este "Hello", care este și formula universală de salut la telefon.

În România, forma de salut diferă în funcție de zona geografică. În timp ce bucureștenii se salută cu "Bună!", ardelenii își spun "Servus!", iar în Cluj, Sibiu, Banat se folosește "Ciau!" sau "Ceau!". Adolescenții mai folosesc și formulele de salut: "Salve!", "Salutare!", "Salut!", "Noroc!", "Pa!", "Te sărut!" sau "Hi", "Hello".


Sursa foto: Unsplah 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magdalena, născută la Constanța, își caută familia biologică. „Emoțiile mă copleșesc”

21 Apr 2024 601

Grecia salută includerea parţială a Bulgariei şi României în zona Schengen

31 Mar 2024 503

MAE salută aderarea României la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime

31 Mar 2024 411

Comisia Europeană Bulgaria și România intră în spațiul Schengen! Controalele la frontierele aeriene și maritime interne vor fi eliminate

30 Mar 2024 530

Guvernul României20 de ani de la aderarea României la NATO

29 Mar 2024 276

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2189

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 535

MAEMinisterul Afacerilor Externe salută aderarea Suediei la NATO

08 Mar 2024 345

O femeie din Constanța își caută mama și frații. „Nu o urăsc, nu o învinovățesc“

05 Feb 2024 986

ANAFPrincipalele venituri bugetare realizate pe total şi pe bugete

30 Jan 2024 389

Oficial de la MAE despre acuzațiile grave privind presupusa implicare a unor membri ONU în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului

29 Jan 2024 579

MApN România achiziționează 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, printr-o achiziție comună la nivel NATO

04 Jan 2024 655

Aderarea României la spaţiul Schengen aerian şi maritim, un pas foarte important pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri

31 Dec 2023 1196

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Primarii PNL acordă un interes aparte investițiilor în infrastructura publică, prin accesarea de fonduri guvernamentale și europene, dar și prin atragerea de investiții private”!

31 Dec 2023 996

Comisia Europeană salută decizia de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen

31 Dec 2023 675