Ziua Permisului de Conducere Românesc „Iuțeala cursei trebuie astfel întocmită ca să evite nenorociri“

  • Astăzi, 11 octombrie 2020, permisul de conducere românesc împlinește 107 ani de existență.
  • În vigoare prin  Regulamentul pentru circulațiunea autovehiculelor​ din 1913,  este prevăzut, printre altele, faptul că „Iuțeala cursei trebuie astfel întocmită ca să evite nenorociri“.

La data de 11 octombrie se celebrează Ziua Permisului de Conducere Românesc, fiind data la care a intrat în vigoare Regulamentul pentru circulațiunea autovehiculelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din 1913.

Potrivit Poliției Române, regulamentul prevedea o serie de condiţii pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor.

În conformitate cu prevederile acestui regulament, pentru a fi admis să circule pe drumurile publice din ţară şi din străinătate, orice autovehicul trebuia să fie "recunoscut bun pentru circulaţie" de către o comisie ce funcţiona pe lângă fiecare prefectură de judeţ şi din care trebuia să facă parte "şi un specialist de automobil, de preferinţă membru al Clubului Automobilistic Român".

De asemenea, conform sursei citate, conducătorul era obligat ca, înainte de plecarea în cursă, să verifice starea tehnică a autovehiculului şi să ia toate măsurile "ca maşinăria să funcţioneze conform celor prescrise în regulament", iar neîndeplinirea acestor obligaţii sau reguli atrăgeau răspunderea penală a persoanelor vinovate.

În afara prevederilor referitoare la starea tehnică a automobilelor, Regulamentul din 1913 aduce noi precizări, unele dintre ele de o deosebită importanţă. Astfel, cu privire la viteza de circulaţie, se prevedea ca "iuţeala cursei trebuie astfel întocmită ca să evite nenorociri şi să nu se împiedice circulaţia".

"Pe drumuri puţin acomodate, când e întuneric sau ceaţă mare, la cotitura unei strade, la trecerea peste poduri sau şinele căilor ferate precum şi atunci când mişcarea sau aglomeraţiunile sunt mari, automobilul trebuie să meargă încet şi cu băgare de seamă pentru ca să poată opri în cazurile necesare".

Dacă conducătorul băga de seamă că un cal sau un alt animal are frică de automobil sau sunt în pericol oamenii şi animalele prin trecerea automobilului, atunci automobilul va merge încet de tot .... sau eventual va opri."

Întrucât efectele inexistenţei sau insuficientei reglementări în domeniul circulaţiei rutiere începuseră a-şi face simţită prezenţa, prin creşterea numărului accidentelor şi prin agravarea consecinţelor acestora, în Regulamentul din 1913 au fost introduse precizări noi referitoare la reglementarea circulaţiei şi dirijarea vehiculelor.


Au fost precizate sarcini pentru sergenţii de stradă, care aveau obligaţia de a se preocupa mai serios de dirijarea autovehiculelor la intersecţiile din oraşe. Pentru aceasta au fost create şi noi mijloace de dirijare. Spre exemplu, s-a construit un suport metalic în care era fixat un stâlp ce avea la partea superioară o săgeată, manevrată prin rotire de către agentul de stradă indicându-se astfel conducătorilor "liber" sau "stop."

Tot cu titlu de noutate trebuie amintit că în Regulamentul la care facem referire au fost prevăzute primele norme referitoare la depăşire precizându-se că "întrecerile unui alt vehicul se vor face pe partea stângă".

De asemenea, cu privire la viteza de deplasare se prevedea ca "iuţeala mersului automobilelor, tramcarelor şi motoretelor nu va putea fi mai mare de 15 km/ora, în aglomeraţiuni, oraşe şi la trecerea prin sate".

Un aspect cu totul nou îl constituie prevederea conform căreia "luptele, întrecerile pe străzile oraşului sunt cu desăvârşire interzise".

Sursa info: Poliția Română

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiunea a jandarmilor constănțeni. „Purtăm masca, ne protejăm pe noi și pe cei din jur!”

16 Apr 2021 403

Continuă misiunile pentru limitarea răspândirii COVID-19, la nivel național

09 Apr 2021 348

Acțiuni pentru limitarea răspândirii COVID-19, la nivel național

07 Apr 2021 362

VIDEO Dronă de mari dimensiuni, pentru supravegherea zonei de coastă de la Marea Neagră

06 Apr 2021 1275

Continuă misiunile pentru limitarea răspândirii COVID-19, la nivel național

05 Apr 2021 471

Continuă acțiunile pentru limitarea răspândirii COVID-19

04 Apr 2021 502

Poliția Română va fi la datorie pentru un sfârșit de săptămână în siguranță

02 Apr 2021 489

Acțiuni pentru limitarea răspândirii COVID-19

01 Apr 2021 532

Constanța Acțiuni pentru limitarea răspândirii COVID-19

30 Mar 2021 787

Misiuni pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2

29 Mar 2021 660

Percheziții în Constanța! Video Un tânăr arestat preventiv. Alți doi arestați la domiciliu. Date din ancheta DIICOT

27 Mar 2021 1057

Constanța. Acțiune privind limitarea răspândirii COVID-19

26 Mar 2021 839

Constanța Polițiștii au verificat respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei

25 Mar 2021 520

Trei constănțeni au fost arestați preventiv. Sunt acuzați de înșelăciune și spălare de bani

25 Mar 2021 1334

Acțiuni pentru prevenirea răspândirii covid 19. Mii de amenzi aplicate

24 Mar 2021 512