Ziua Permisului de Conducere Românesc „Iuțeala cursei trebuie astfel întocmită ca să evite nenorociri“

  • Astăzi, 11 octombrie 2020, permisul de conducere românesc împlinește 107 ani de existență.
  • În vigoare prin  Regulamentul pentru circulațiunea autovehiculelor​ din 1913,  este prevăzut, printre altele, faptul că „Iuțeala cursei trebuie astfel întocmită ca să evite nenorociri“.

La data de 11 octombrie se celebrează Ziua Permisului de Conducere Românesc, fiind data la care a intrat în vigoare Regulamentul pentru circulațiunea autovehiculelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 156 din 1913.

Potrivit Poliției Române, regulamentul prevedea o serie de condiţii pentru admiterea în circulaţie a autovehiculelor.

În conformitate cu prevederile acestui regulament, pentru a fi admis să circule pe drumurile publice din ţară şi din străinătate, orice autovehicul trebuia să fie "recunoscut bun pentru circulaţie" de către o comisie ce funcţiona pe lângă fiecare prefectură de judeţ şi din care trebuia să facă parte "şi un specialist de automobil, de preferinţă membru al Clubului Automobilistic Român".

De asemenea, conform sursei citate, conducătorul era obligat ca, înainte de plecarea în cursă, să verifice starea tehnică a autovehiculului şi să ia toate măsurile "ca maşinăria să funcţioneze conform celor prescrise în regulament", iar neîndeplinirea acestor obligaţii sau reguli atrăgeau răspunderea penală a persoanelor vinovate.

În afara prevederilor referitoare la starea tehnică a automobilelor, Regulamentul din 1913 aduce noi precizări, unele dintre ele de o deosebită importanţă. Astfel, cu privire la viteza de circulaţie, se prevedea ca "iuţeala cursei trebuie astfel întocmită ca să evite nenorociri şi să nu se împiedice circulaţia".

"Pe drumuri puţin acomodate, când e întuneric sau ceaţă mare, la cotitura unei strade, la trecerea peste poduri sau şinele căilor ferate precum şi atunci când mişcarea sau aglomeraţiunile sunt mari, automobilul trebuie să meargă încet şi cu băgare de seamă pentru ca să poată opri în cazurile necesare".

Dacă conducătorul băga de seamă că un cal sau un alt animal are frică de automobil sau sunt în pericol oamenii şi animalele prin trecerea automobilului, atunci automobilul va merge încet de tot .... sau eventual va opri."

Întrucât efectele inexistenţei sau insuficientei reglementări în domeniul circulaţiei rutiere începuseră a-şi face simţită prezenţa, prin creşterea numărului accidentelor şi prin agravarea consecinţelor acestora, în Regulamentul din 1913 au fost introduse precizări noi referitoare la reglementarea circulaţiei şi dirijarea vehiculelor.


Au fost precizate sarcini pentru sergenţii de stradă, care aveau obligaţia de a se preocupa mai serios de dirijarea autovehiculelor la intersecţiile din oraşe. Pentru aceasta au fost create şi noi mijloace de dirijare. Spre exemplu, s-a construit un suport metalic în care era fixat un stâlp ce avea la partea superioară o săgeată, manevrată prin rotire de către agentul de stradă indicându-se astfel conducătorilor "liber" sau "stop."

Tot cu titlu de noutate trebuie amintit că în Regulamentul la care facem referire au fost prevăzute primele norme referitoare la depăşire precizându-se că "întrecerile unui alt vehicul se vor face pe partea stângă".

De asemenea, cu privire la viteza de deplasare se prevedea ca "iuţeala mersului automobilelor, tramcarelor şi motoretelor nu va putea fi mai mare de 15 km/ora, în aglomeraţiuni, oraşe şi la trecerea prin sate".

Un aspect cu totul nou îl constituie prevederea conform căreia "luptele, întrecerile pe străzile oraşului sunt cu desăvârşire interzise".

Sursa info: Poliția Română

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română Controale în mijloacele de transport. Mai mulți șoferi au fost sancționați

25 Nov 2020 625

Poliţia Română, despre destructurarea unei grupări de trafic de droguri de mare risc, membri ai grupului Hell's Angels

21 Nov 2020 687

Pistoale Beretta și Glock, veste antiglonț, milioane de cartușe, mașini, bastoane cu electroșocuri. Achiziții noi pentru Poliția Română

19 Oct 2020 1867

Au continuat și astăzi căutările persoanei dispărute în canalul Sulina (video)

10 Oct 2020 1466

​Autostrada București - Constanța. Trafic deviat pe sensul opus, pe două tronsoane kilometrice

24 Sep 2020 858

Arme de vânătoare, deținute ilegal, descoperite de polițiști

23 Sep 2020 663

Elisa, zisă „Pitbulul”, polițista care a băgat spaima în infractorii constănțeni

07 Sep 2020 4902

Cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria DIICOT și a Poliției Române. Descoperirea, în Portul Constanța (galerie foto + video)

01 Sep 2020 1832

sindicateuropol.ro 42 de Dacia Logan și o Dacia Duster au fost alocate Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța

01 Sep 2020 690

Oficial, de la IGPR „Clanurile nu au apărut în acest an“

29 Aug 2020 1040

Autoturisme înmatriculate în alte state, verificate de polițiștii rutieri

26 Aug 2020 541

Urmăriți internațional de autoritățile germane, depistați de polițiștii români

24 Aug 2020 578

Percheziții la doi suspecți de trafic narcotice, din Bistrița Năsăud. Au fost găsite carabine, arme de vânătoare, arbalete și zeci de kg de cannabis

24 Aug 2020 490

Cercetați pentru operațiuni ilegale cu substanțe toxice

21 Aug 2020 482

Din 19 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, doar 4 s-au confirmat

14 Aug 2020 408