Ziua vinului fiert. Unde a apărut prima rețetă

  • Pentru cei care preferă băuturile alcoolice aromate, astăzi se celebrează şi Ziua vinului fiert (#MulledWineDay), o specialitate cu o istorie îndelungată.


Îmbogăţit cu mirodenii şi fructe, vinul fiert scoate în evidenţă dulceaţa naturală a acestei băuturi alcoolice şi îi conferă un plus de aromă picantă. Într-o seară răcoroasă, un moment de relaxare cu o cană cu vin fiert, preferabil servit afară lângă foc sau în casă, la gura sobei, poate fi tonicul perfect pentru melancolia de la sfârşit de iarnă.


Nu se cunoaşte cu exactitate când a fost creată această băutură, însă se pare existenţa vinului condimentat a fost consemnată la Roma în jurul secolului II e.n., potrivit daysoftheyear.com. Conform altor istorici, vinul fiert şi condimentat s-ar fi numit iniţial "Hipocris", după Hipocrate, vestitul medic din Grecia antică. Se pare că romanii au luat cu ei reţeta vinului fiert în campaniile lor mai ales pe teritoriul Europei, astfel explicându-se că această băutură aromată a devenit populară şi în alte regiuni, de-a lungul secolelor.

Prima menţiune despre vinul fiert într-o carte de bucate se întâlneşte în "The Forme of Cury", o culegere de reţete din Anglia medievală, datată în 1390. Reţeta din acest manuscris antic include vin roşu, zahăr, scorţişoară măcinată, ghimbir, piper, nucşoară, cardamom şi cuişoare.

În prezent, vinul fiert este cunoscut şi apreciat în majoritatea ţărilor europene, fiind prezent în diverse variante de preparare. Spre exemplu, în ţările nordice este popular sortimentul numit "glogg", un derivat al vinului fiert, iar în Italia se obişnuieşte îndulcirea acestei băuturi cu miere.


Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mâine, se deschide Târgul de Crăciun la Tulcea!

29 Nov 2023 1143

GastroArt Lichior de ouă (rețetă interbelică)

05 Mar 2022 1460

Ducu Bertzi, într-un concert de colinde la Constanţa

17 Dec 2016 2384

20 de filme numai bune de sărbători

30 Nov 2016 2629

Un preot hrăneşte 50 de suflete în fiecare zi „Nu vrem să ne mai culcăm flămânzi!“, dorinţa unor copii din Amzacea

10 Dec 2015 9985

Editorial Şi a fost 1 Decembrie. Cu fasole, cârnaţi şi vin fiert

02 Dec 2015 2786

Voceaconstantei.ro Pere cu sos de vin şi cremă de ricotta şi fistic

07 Nov 2015 3067