Administratie locala

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Dor de Cânt Românesc“, organizat de Primăria Cumpăna s-a încheiat. Trofeul, adjudecat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu (galerie foto)

Un eveniment în care tradiţia, folclorul şi autenticitatea neamului românesc sunt puse la loc de cinste a fost organizat, pentru a 13-a oară de Primăria Cumpăna. Timp de două zile, la Cumpăna, pe scena Casei de Cultură, a avut loc cea de XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“. Astfel, din nou, folclorul românesc din toată ţara, a fost reprezentat, cu mult talent, la Cumpăna.


Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“ s-a adresat artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani, structuraţi pe trei secţiuni de vârstă, sub acompaniamentul Orchestrei „Rapsodia Vasluiului“, condusă de dirijorul Cristian Năstase. Concursul a fost găzduit, sâmbătă, de sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna. Duminică, a avut loc Gala Laureaţilor şi festivitatea de premiere. La ediţia din acest an, pe scenă au urcat 60 de concurenţi. Folclorul românesc din toată ţara a fost reprezentat la Cumpăna, concurenţii provenind din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, dar şi din Republica Moldova. Din juriu au făcut parte personalităţi de prestigiu ale folcloristicii româneşti: preşedintele juriului - Elise Stan, realizator emisiuni de folclor în cadrul TVR, membri - Doina Işfănoni, cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului Bucureşti, Daniela Gibescu, specialist Electrecord România, Marian Tănase-Marin, etnomuzicolog, interpret de muzică populară tradiţională românească, Grigore Leşe, doctor în muzică, interpret de muzică populară tradiţională românească, Dorin Grama, director executiv Televiziunea Favorit, Valentin Marian, redactor-şef Radio România Antena Satelor. Recitalurile au fost susţinute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Grigore Leşe, Polina Gheorghe, Mariana Man-Gheorghe, Ion Drăgan, Maria Tănase-Marin, Grigore Gherman, Adina Roşcaşi Cătălin Doinaş, Elena Plătică, alături de câştigătoarea trofeului ediţiei anterioare a festivalului, Vasia Oprea, dar și de membrii Ansamblului Folcloric „Româncuţa“ din Cumpăna, maestru coregraf Constantin Olteanu.

 

„Administrația locală din Cumpăna vă mulțumește că ați răspuns invitației de a participa la Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc», ajuns la cea de-a XIII-a ediție. La festival au participat tineri și copii din 17 județe din România. Mulțumesc distinsului juriu și orchestrei conduse de dirijorul Cristian Năstase. Folclorul românesc este foarte important pentru tinerii noștri, este o moștenire pe care ne-au lăsat-o înaintaşii. Avem obligația de a trasmite această moștenire mai departe. Avem obligația să ducem mai departe mesajul cântecului popular românesc. Anul 2018 este anul european al patrimoniului cultural. Este anul în care fiecare stat-membru al Uniunii Europene se luptă și își depune candidatura pentru a fi capitală culturală, în anii viitori, a Uniunii Europene. De ce nu am sădi şi noi, aici, la Cumpăna, mlădițe care să crească mari și să poată concura pe scenele europene. Să fie așteptați cu drag și pe scenele României, așa cum sunt așteptați marii artiști. Noi, românii, trebuie să nu uităm niciodată că veșnicia s-a născut la sat. Că doina și cântecul popular au însoțit românul și pe vreme de veselie, și pe vreme de tristețe. Doinind și cântând îți poți alina durerile și te poți ridica de la pâmânt pentru a rezista furtunilor vieții“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

La Secțiunea I, locul I a fost adjudecat de Andra Elisa Popovici din Balş, județul Olt. La secțiunea II, au fost două premii I. Acestea au fost adjudecate de Andrei Daniel Dinu din Buzău și de Melinda Mitran din Rovinari, județul Gorj. De asemenea, și secțiunea III a avut două premii I. Acestea au fost obținute de Remi Gabriel Șapcă din Corabia, județul Olt, și de Andreea Dinu din Balş, judeţul Olt. Trofeul Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“, ediția a XIII-a a fost câștigat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu, judeţul Gorj.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curs de educație parentală, organizat de DGASPC Constanţa şi Primăria Cumpăna

22 Aug 2019 301

Angajări la Primăria Cumpăna Se caută referent monitorizare şi supraveghere video la Serviciul de Poliţie Locală

05 Aug 2019 707

Noi locuinţe sociale Agenţia Naţională pentru Locuinţe va ridica 64 de apartamente la Cumpăna

01 Aug 2019 558

Aleşii locali din Cumpăna vor completa programul achiziţiilor publice pentru 2019. Alte proiecte de pe ordinea de zi a Consiliului Local

30 Jul 2019 664

Întrecere găzduită de Cumpăna Frontiera Tomis Constanţa, în semifinalele Cupei României la oină (galerie foto)

20 Jul 2019 937

Primăria Cumpăna face apel către locuitorii comunei - „Ansamblul locurilor de joacă a fost dezmembrat prin slăbirea șuruburilor, ceea ce a pus în pericol viața copiilor“ (galerie foto)

20 Jul 2019 625

A doua etapă din cadrul programului primăriei Cumpăna „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul școlar 2018 – 2019”

19 Jul 2019 437

Cumpăna, gazda conferinţei “Creştem România BIO”

19 Jul 2019 558

Circa patru kilometri de drumuri din comuna Cumpăna, reabilitate (document)

18 Jul 2019 636

Creșă nouă, grădiniță, trotuare reabilitate Continuă lucrările din cadrul proiectelor demarate de Primăria Cumpăna

15 Jul 2019 680

Administraţia locală are grijă de tânăra generaţie Burse şi tabere pentru copiii din Cumpăna

17 Jun 2019 1402

Invitaţie la spectacol, în această seară Sfârşit de stagiune şcoala de balet „Nicolae Spirescu” din Cumpăna

17 Jun 2019 1088

Depunere de coroane şi slujbă de parastas, de Ziua Eroilor, la Cumpăna Mariana Gâju - „Să nu-i uităm pe eroii neamului românesc ce s-au sacrificat pe câmpul de luptă“ (galerie foto)

07 Jun 2019 963

Masa de Iftar, simbol al prieteniei interetnice, a fost organizată în comuna Cumpăna (galerie foto)

03 Jun 2019 1115

Spectacol pentru copii, oferit de Primăria și Consiliul Local Cumpăna (galerie foto)

03 Jun 2019 754