Administratie locala

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Dor de Cânt Românesc“, organizat de Primăria Cumpăna s-a încheiat. Trofeul, adjudecat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu (galerie foto)

Un eveniment în care tradiţia, folclorul şi autenticitatea neamului românesc sunt puse la loc de cinste a fost organizat, pentru a 13-a oară de Primăria Cumpăna. Timp de două zile, la Cumpăna, pe scena Casei de Cultură, a avut loc cea de XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“. Astfel, din nou, folclorul românesc din toată ţara, a fost reprezentat, cu mult talent, la Cumpăna.


Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“ s-a adresat artiştilor amatori, solişti vocali din ţară, interpreţi ai cântecului popular românesc, cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani, structuraţi pe trei secţiuni de vârstă, sub acompaniamentul Orchestrei „Rapsodia Vasluiului“, condusă de dirijorul Cristian Năstase. Concursul a fost găzduit, sâmbătă, de sala de spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna. Duminică, a avut loc Gala Laureaţilor şi festivitatea de premiere. La ediţia din acest an, pe scenă au urcat 60 de concurenţi. Folclorul românesc din toată ţara a fost reprezentat la Cumpăna, concurenţii provenind din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, dar şi din Republica Moldova. Din juriu au făcut parte personalităţi de prestigiu ale folcloristicii româneşti: preşedintele juriului - Elise Stan, realizator emisiuni de folclor în cadrul TVR, membri - Doina Işfănoni, cercetător, etnolog în cadrul Muzeului Satului Bucureşti, Daniela Gibescu, specialist Electrecord România, Marian Tănase-Marin, etnomuzicolog, interpret de muzică populară tradiţională românească, Grigore Leşe, doctor în muzică, interpret de muzică populară tradiţională românească, Dorin Grama, director executiv Televiziunea Favorit, Valentin Marian, redactor-şef Radio România Antena Satelor. Recitalurile au fost susţinute de nume de răsunet ale folclorului românesc: Grigore Leşe, Polina Gheorghe, Mariana Man-Gheorghe, Ion Drăgan, Maria Tănase-Marin, Grigore Gherman, Adina Roşcaşi Cătălin Doinaş, Elena Plătică, alături de câştigătoarea trofeului ediţiei anterioare a festivalului, Vasia Oprea, dar și de membrii Ansamblului Folcloric „Româncuţa“ din Cumpăna, maestru coregraf Constantin Olteanu.

 

„Administrația locală din Cumpăna vă mulțumește că ați răspuns invitației de a participa la Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi «Dor de Cânt Românesc», ajuns la cea de-a XIII-a ediție. La festival au participat tineri și copii din 17 județe din România. Mulțumesc distinsului juriu și orchestrei conduse de dirijorul Cristian Năstase. Folclorul românesc este foarte important pentru tinerii noștri, este o moștenire pe care ne-au lăsat-o înaintaşii. Avem obligația de a trasmite această moștenire mai departe. Avem obligația să ducem mai departe mesajul cântecului popular românesc. Anul 2018 este anul european al patrimoniului cultural. Este anul în care fiecare stat-membru al Uniunii Europene se luptă și își depune candidatura pentru a fi capitală culturală, în anii viitori, a Uniunii Europene. De ce nu am sădi şi noi, aici, la Cumpăna, mlădițe care să crească mari și să poată concura pe scenele europene. Să fie așteptați cu drag și pe scenele României, așa cum sunt așteptați marii artiști. Noi, românii, trebuie să nu uităm niciodată că veșnicia s-a născut la sat. Că doina și cântecul popular au însoțit românul și pe vreme de veselie, și pe vreme de tristețe. Doinind și cântând îți poți alina durerile și te poți ridica de la pâmânt pentru a rezista furtunilor vieții“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

 

La Secțiunea I, locul I a fost adjudecat de Andra Elisa Popovici din Balş, județul Olt. La secțiunea II, au fost două premii I. Acestea au fost adjudecate de Andrei Daniel Dinu din Buzău și de Melinda Mitran din Rovinari, județul Gorj. De asemenea, și secțiunea III a avut două premii I. Acestea au fost obținute de Remi Gabriel Șapcă din Corabia, județul Olt, și de Andreea Dinu din Balş, judeţul Olt. Trofeul Festivalului Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“, ediția a XIII-a a fost câștigat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu, judeţul Gorj.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cea de-a 15-a conferinţă „Eşti român, eşti european - Şi tu decizi în Uniunea Europeană“, organizată de Primăria Cumpăna

21 Feb 2019 336

Eveniment cultural organizat de Primăria Cumpăna Proiecţia filmului documentar „Muzica rănilor de război“ şi un recital susţinut de violonistul Sabin Penea

07 Feb 2019 400

La Cumpăna s-a disputat faza judeţeană a Campionatului Naţional de juniori 4. Cine merge la etapa pe euroregiuni (galerie foto)

28 Jan 2019 822

Consiliul local al comunei Cumpăna, convocat în ședință ordinară. Sunt mai multe proiecte incluse pe ordinea de zi

25 Jan 2019 332

Locuitorii comunei Cumpăna au celebrat Mica Unire „De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună pe toţi cei cu inima română“ (galerie foto)

25 Jan 2019 510

Dotări noi pentru căminul cultural Primăria Cumpăna cumpără costume populare şi de dans modern (document)

17 Jan 2019 525

Trotuarele amplasate pe șoseaua Constanţei din Cumpăna vor fi reabilitate şi modernizate (document)

14 Jan 2019 1143

Trei copii creștinati la Cumpăna, de Sfântul Ștefan

27 Dec 2018 1044

Daruri și surprize frumoase Elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, vizitați de moș Crăciun

23 Dec 2018 445

Daruri pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Cumpăna (galerie foto)

20 Dec 2018 610

An cu rezultate de excepţie Cei mai buni sportivi şi antrenori de la CS Victoria Cumpăna, premiaţi la „Gala Sportului Cumpănean“ (galerie foto)

17 Dec 2018 816

Burse pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură, oferite de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna (galerie foto)

15 Dec 2018 748

Daruri pentru copiii din comuna Cumpăna de la elevii Școlii Gimnaziale nr. 33 „Anghel Saligny“ (galerie foto)

14 Dec 2018 579

Spectacol, premieri şi cadouri de la Moş Crăciun, la Cumpăna, la „Gala Sportului Cumpănean“

13 Dec 2018 533

Moş Nicolae a ajuns la elevii din comuna Cumpăna încărcat cu daruri (galerie foto)

08 Dec 2018 584