Administratie locala

Conferinţă internaţională, la Cumpăna Primarul Mariana Gâju - „Proiectele finanţate prin programele europene sunt de o importanţă capitală pentru mediul rural din România“ (galerie foto)

Conferinţa „Beneficiile cooperării teritoriale“ a fost organizată, ieri, de Primăria Comunei Cumpăna, în parteneriat cu Academia Europeană a Regiunilor EAR-AER şi Guvernul Regiunii Flandra a Regatului Belgiei. Evenimentul a fost găzduit de Centrul Multifuncţional de Asistenţă Socio-Medicală.
 
Conferinţa s-a desfăşurat sub auspiciile Strategiei „Europa 2020“ a Uniunii Europene, ale Planului de Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Est 2014-2020 şi ale Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est şi a reunit reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, reprezentanţi ai Comitetului Economic şi Social European, precum şi experţi internaţionali în cooperare teritorială, dezvoltare regională şi antreprenoriat.
 
Printre cei prezenţi s-au numărat ec. Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna, Nelu Neacşu - preşedinte al EAR-AER, Paula Pîrvănescu - secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Henri Malose - fost preşedinte şi membru al Comitetului Economic şi Social European, Radu Luca - director responsabil Strategia 2020 şi Semestrul European al Ministerului Afacerilor Externe, Cătălin Gheran - director general Infrastructură Mare, Ministerul Fondurilor Europene, Jenica Ioan - director Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Panait Anghel - director general Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 2 Sud-Est Constanţa, Madi Sharma - reprezentant al Comitetului Economic şi Social European, Grupul Antreprenoriat şi IMM-uri, Creşterea Regională Durabilă, Ion Dănuţ Jugănaru - director general CCINA Constanţa, prof. univ. dr. Mamut Eden, de la Universitatea „Ovidius“, Luiza Hoxhaj - director executiv Centrul de studii politice europene privind dezvoltarea regională şi locală, reprezentantul EAR-AER în Albania, Rezata Agalliu - preşedinte al Legambiente Italia, Iuliana Dinu - ofiţer de achiziţii Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, Biroul Constanţa, Cătălin Grasa - directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi mulţi alţii.
 
În cadrul conferinţei, o atenţie deosebită a fost acordată necesităţii integrării cooperării teritoriale la toate nivelurile de planificare strategică europeană, naţională, regională şi locală şi implementării posibilelor soluţii oferite de mediul academic pentru a crea lanţuri valorice inovatoare în vederea dezvoltării teritoriale integrate ca obiectiv al politicii de coeziune a Uniunii Europene.
 
„Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au lansat invitaţii atât reprezentanţilor instituţiilor europene, cât şi administraţiei publice centrale şi locale pentru a marca Ziua Europei. Azi (ieri - n.r.) la Cumpăna are loc o conferinţă, în parteneriat cu Comitetul Economic şi Social European şi cu şase reprezentanţi ai unor ţări - membre ale Uniunii Europene, dedicată spectrului fondurilor europene în infrastructura locală, infrastructura mare, dar şi spectrului economic, educativ şi al inovării. De aceea avem ca şi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
 
Această conferinţă aduce în prim-plan beneficiile cooperării teritoriale, cooperare despre care se tot vorbeşte din anul 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană. Proiectele finanţate prin programele europene sunt de o importanţă capitală pentru mediul rural în România. Această temă este amplu dezbătută de experţi din cadrul Academiei Europene a Regiunilor, dar şi de experţi din România. Investiţiile majore în infrastructură (alimentare cu apă, realizare de drumuri, construirea şcolilor şi a grădiniţelor) pot fi realizate cu fonduri europene, prin cooperarea regională. Avem nevoie să aducem în comuna Cumpăna investitori. Nu este de ajuns să realizăm doar instituţii sociale, de educaţie sau sănătate, dacă nu avem dezvoltat sistemul economic. Economicul este cel care creează locuri de muncă şi asigură dezvoltarea unei comunităţi rurale“, a spus primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
La rândul său, Paula Pîrvănescu, secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a vorbit despre digitalizarea tuturor programelor privind înfiinţarea societăţilor comerciale. „Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat promovează politicile publice atât pentru mediul de afaceri românesc, cât şi pentru mediul de afaceri străin care vine să implementeze proiecte în România. În perioada următoare, în afara faptului că ne dorim digitalizarea tuturor programelor şi a tuturor paşilor care privesc înfiinţarea societăţilor comerciale, venim şi cu variantele de finanţare. Lucrăm la o cartografiere a României, pe care o promovăm de câteva luni, dar care este încă în lucru. Prin cartografierea României vom face cunoscute toate poveştile de succes, iar agentul economic va avea toate informaţiile din punct de vedere financiar şi juridic pentru a putea desfăşura activitatea“, a punctat Paula Pîrvănescu, secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Distracţie şi voie bună la Cumpăna Festivalul internaţional „Rodul Pământului”, la cea de-a XVI-a ediţie

22 Sep 2018 666

Investiţii majore Mai multe străzi din comuna Cumpăna vor fi reabilitate şi modernizate (document)

20 Sep 2018 603

Acţiune de ecologizare în cadrul activităţii „Let's Do It, Romania!”, la Cumpăna. Ce au adunat voluntarii (galerie foto)

18 Sep 2018 436

Consiliul comunei Cumpăna, convocat în şedinţă extraordinară

14 Sep 2018 398

Locuitorii din Cumpăna, invitaţi la acţiunea „Let's Do It, Romania!“

13 Sep 2018 520

Primarul comunei Cumpana, ec. Mariana Gâju, la deschiderea anului şcolar - „Educaţia se referă la formarea de competenţe, atitudini şi valori“ (galerie foto)

11 Sep 2018 1137

Creşă nouă în Cumpăna. Primăria va scoate din conturi peste 3,6 milioane de lei (document)

25 Aug 2018 618

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi

24 Aug 2018 445

Delegaţie din Cumpăna, condusă de primarul Mariana Gâju, la Reuniunea Satelor, în Săpânţa (galerie foto)

21 Aug 2018 446

Cinci copii, aflaţi în grija unor asistenţi maternali, creştinaţi la Cumpăna

17 Aug 2018 713

Un nou proiect sportiv, la start Protocol de colaborare, semnat între Primăria Cumpăna şi Asociaţia Baschet Club Athletic Constanţa (galerie foto)

10 Aug 2018 888

Protocol de colaborare între Asociaţia Baschet Club Athletic Constanţa şi Primăria Cumpăna

09 Aug 2018 626

A început a treia etapă a programului „Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite în anul şcolar 2017-2018“, derulat de Cumpăna (galerie foto)

03 Aug 2018 470

„Dăruim semenilor de la suflet pentru suflet” Locuitorii din Cumpăna, solidari cu locuitorii afectați de inundații din județele Alba și Hunedoara.

02 Aug 2018 540

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt incluse pe ordinea de zi

23 Jul 2018 512

Autoturism, cuprins de flăcări lângă Primăria din Cumpăna

21 Jul 2018 884

Voie bună şi distracţie Tabere de vară pentru elevii cu rezultate deosebite, la Cumpăna (galerie foto)

19 Jul 2018 808

Etapa naţională a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice ale elevilor din clasele liceale la disciplina geografie, la Cumpăna

07 Jul 2018 819

Primăria Cumpăna promovează tradiţiile Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri Dobrogene“, la o nouă ediţie (galerie foto)

02 Jul 2018 624

Parteneriat solid cu BC Athletic Constanţa La Cumpăna se va înfiinţa o secţie dedicată baschetului masculin şi feminin (galerie foto)

28 Jun 2018 645

Consiliul Local Cumpăna, convocat în şedinţă ordinară. Iată ordinea de zi!

22 Jun 2018 419

Festivitate de sfârşit de an şcolar Primăria Cumpăna a premiat elevii merituoşi şi sportivii de la echipa de fotbal juniori

18 Jun 2018 711

Primăria comunei Cumpăna scoate la concurs două posturi vacante în cadrul Serviciului de Poliție Locală

15 Jun 2018 864

Spectacol de balet, la Casa de Cultură din Cumpăna

15 Jun 2018 438

Peste 80 de concurenţi la Festivalul de gimnastică ritmică pentru copii, organizat de Primăria Cumpăna

15 Jun 2018 706

Concursul „Micii Sanitari“, la cea de-a XIII-a ediţie. Micuţii din Cumpăna s-au întrecut în cunoştinţe despre primul ajutor (galerie foto)

08 Jun 2018 717

Ziua Internaţională a Copilului, sărbătorită cu multă voie bună la Cumpăna (galerie foto)

02 Jun 2018 585

Consiliul local Cumpăna convocat în ședință ordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

25 May 2018 499

Consiliul Local al comunei Cumpăna, convocat în şedinţa de îndată. Ordinea de zi (document)

21 May 2018 503

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor „Dor de Cânt Românesc“, organizat de Primăria Cumpăna s-a încheiat. Trofeul, adjudecat de Alexandra Yasmine Polacek din Târgu Jiu (galerie foto)

21 May 2018 861

Ceremonie dedicată Zilei Eroilor. Primăria Cumpăna i-a premiat pe cei doi veterani de război din localitate (galerie foto)

18 May 2018 635

Folclorul românesc din toată ţara, reprezentat la Cumpăna Festivalul Naţional de Folclor pentru Tineri Interpreţi „Dor de Cânt Românesc“, la cea de-a XIII-a ediţie

17 May 2018 975

Imagini de la eveniment. Conferința „Beneficiile Cooperării Teritoriale” la Primăria Cumpăna. Zeci de invitați participă (galerie foto+video)

09 May 2018 729

Comuna Cumpăna, la Summitul pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (galerie foto)

08 May 2018 903

Muzică, dans şi voie bună, de 1 Mai Serbarea câmpenească tradiţională de la Cumpăna a adunat sute de persoane (galerie foto)

02 May 2018 956

Performanţele elevilor, premiate de Primăria Cumpăna (galerie foto)

28 Apr 2018 874

Iubim pământul, iubim natura, iubim viaţa Zeci de persoane au participat la acţiunea Primăriei Cumpăna de plantare a 10.000 de puieţi (galerie foto)

23 Apr 2018 768

Consiliul Local al comunei Cumpăna, convocat în ședință ordinară. Ce proiecte se află pe ordinea de zi

20 Apr 2018 650

“Plantăm, protejăm, iubim natura”Primaria comunei Cumpăna, acţiune de plantare a 10.000 de puieţi salcâmi

20 Apr 2018 726

Produsul „Ghiudem tătăresc Moş Iosif“, fabricat în Cumpăna, înscris în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (galerie foto)

18 Apr 2018 1489

Un strop de fericire şi lumină în sufletele persoanelor vârstnice din Cumpăna. Pachete cu alimente pentru Paşte, din partea Primăriei (galerie foto)

06 Apr 2018 1002

În sfânta zi a Floriilor Şapte copii aflaţi în asistenţă maternală, botezaţi la Cumpăna (galerie foto)

02 Apr 2018 844

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2017 „Ne dorim o comunicare deschisă şi transparentă“ (galerie foto)

30 Mar 2018 891

100 de ani de la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România Spectacolul artistic „Acelaşi neam, acelaşi plai şi-acelaşi grai“, la Cumpăna (galerie foto)

29 Mar 2018 754

Constanţa. Primăria a publicat contractul cu SRL-ul care va repara locurile de joacă şi terenurile de sport din municipiu (document)

10 Mar 2018 974

Ziua Femeii organizată la Clubul de Femei al Ambasadei Chinei. Cine s-a aflat pe lista de invitaţi (galerie foto)

09 Mar 2018 484

Doamnele din Cumpăna, sărbătorite de 8 Martie Mariana Gâju - „Femeia este cea care ne dă forţă să mergem mai departe“ (galerie foto+video)

09 Mar 2018 1068

Imagini de la eveniment Ce îşi doreşte Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju (galerie foto+video)

08 Mar 2018 1674

Cursuri gratuite de calificare profesională la Cumpăna. Cine poate participa la cursuri

05 Mar 2018 924

Acţiune de voluntariat la Cumpăna. Ce le-a transmis primarul Mariana Gâju locuitorilor comunei (galerie foto)

03 Mar 2018 905