Administratie locala

Din 2017, Constanţa a pierdut 37 de milioane de euro. Făgădău a decis blocarea posturilor, a tăiat investiţiile şi a majorat taxele şi impozitele!

Scăderea impozitului pe venitul global este una dintre cauzele care au condus la scăderea cu 20% a bugetului municipiului Constanţa pentru 2019. Şi totuşi, cum este afectat municipiul Constanţa anul acesta, în condiţiile în care edilii marilor oraşe vorbesc în acest moment despre falimente nedeclarate?
 
Într-o intervenţie la un post de televiziune central, Decebal Făgădău a dat asigurări că Primăria Constanţa nu are probleme financiare, chiar dacă anul acesta bugetul este mai mic cu 20% faţă de cel din anul de referinţă 2017.
 
„Comparativ cu 2018, bugetul stă mai bine, principala pierdere am avut-o în 2018, când bugetul municipiului, prin reducerea cotei impozitului pe venitul global de 16 la 10% a pierdut 22 milioane de euro, în comparaţie cu 2017. Anul acesta, municipiul are un buget chibzuit şi realist, ţinând cont de condiţiile în care operăm, respectiv investiţii tăiate şi angajări blocate. Faţă de anul 2017, bugetul municipiului Constanţa înregistrează un minus de 15 milioane de euro. Primăria Constanţa nu mai are bani decât pentru investiţiile aflate în curs şi pentru asigurarea cofinanţărilor, pentru proiectele pe fonduri structurale. Municipiul trebuie să se descurce singur şi cu subvenţionarea termiei, iar în continuare sunt îngrijorat pentru sezonul rece 2019-2020.
 
Decizia de scădere a bugetelor s-a luat global, sperăm ca măcar acum, în al 25-lea ceas, să găsim o soluţie, pentru că situaţia nu este deloc roz. Mă uit cu îngrijorare atât la sezonul rece, cum afirmam, cât şi la posibilităţile neexploatate pe care le are oraşul şi ar fi incorect ca doar constănţenii să suporte o politică centrală, tocmai de aceea sunt solidar cu colegii mei primari din ţară şi vrem să avem un dialog aplicat şi concretizat cu Guvernul”, a spus edilul-şef al Constanţei.
 
Pentru a echilibra situaţia de fapt, Decebal Făgădău a anunţat că deja a luat unele măsuri, precum blocarea angajărilor, discuţii cu sindicatele şi limitarea creşterilor salariale solicitate de acestea. De asemenea, pentru anul viitor au fost deja aprobate măriri ale taxelor şi impozitelor locale cu 15%.
 
Decebal Făgădău a anunţat că, în ciuda dificultăţilor, a decis păstrarea ajutoarelor pentru operatori din turism care au activitate şi în afara sezonului estival, prin acordarea unei reduceri de 60%. „Este destul de greu şi înţeleg efortul pe care trebuie să-l facă atât locuitorii, cât şi operatorii economici, în schimb, îmi doresc ca dialogul instituţional între Guvern şi primari să fie urmat de rezultate. Atât premierul Dăncilă, cât şi ministrul Finanţelor au avut disponibilitate la dialog, dar deciziile politice nu au condus la niciun rezultat. Sunt convins că există un alt cadru de dialog, în alt context şi sper la echilibrarea primelor cinci luni din acest an”, a mai spus Decebal Făgădău.
 
În altă ordine de idei, Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), din care face parte şi Constanţa a decis să solicite, pentru săptămâna viitoare, o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în vederea găsirii de soluţii pentru ieşirea din riscul de faliment al administraţiei publice locale, în special al municipiilor.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al capitalei, a declarat după şedinţă că unul dintre subiectele abordate a fost problema constrângerilor bugetare de care au avut parte localităţile în ultimii ani şi că vor să ceară Guvernului „banii furaţi” pentru primul trimestru din acest an.


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Făgădău despre Plumb - „Va fi un comisar european nu bun, ci foarte bun!“

11 Sep 2019 388

Consiliul local al municipiului Constanța, convocare în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

09 Sep 2019 423

Elevi și profesori îndrumători, premiați de primarul municipiului Constanța pentru nota 10 la bacalaureat

03 Sep 2019 758

Aceasta este componența noului Birou Județean al PSD Constanța

30 Aug 2019 746

Felix Stroe a anunțat candidații PSD pentru Primăria Constanța și Consiliul Județean

30 Aug 2019 996

Făgădău, preşedintele organizaţiei municipale a PSD - „Am avut unele probleme cu miniştrii lor. Nu ştiu cine e ALDE la Constanţa!“

30 Aug 2019 471

Făgădau, despre Viorica Dancilă, candidat la președinția României

29 Aug 2019 865

Primarul Constanţei, întâlnire cu șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare (galerie foto)

29 Aug 2019 383

LIVE TEXT Şedinţă ordinară a Consiliului Local Constanţa. Mai multe proiecte pe ordinea de zi (galerie foto)

29 Aug 2019 1308

Joi, şi recordul naţional la 10.000 de metri al lui Ilie Floroiu împlineşte 41 de ani!

29 Aug 2019 1096

Constănţean de 100 de ani, premiat de primarul Decebal Făgădău

27 Aug 2019 572

Asfaltarea şi modernizarea străzilor din Constanţa continuă (galerie foto)

26 Aug 2019 454

Constănţeanul supărat Asociaţia lui Chiţac susţine că oraşul nu este în „cărți“ privind obţinerea de fonduri europene pentru modernizarea reţelelor preluate de la CET

26 Aug 2019 910

A fost convocată şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa pe luna august. 25 de proiecte. Care credeţi că sunt cele mai importante

24 Aug 2019 1129

Editorial Preluarea magistralelor CET trebuie să fie mai mult decât o bifă electorală pentru Decebal Făgădău

24 Aug 2019 833