Administratie locala

Din 2017, Constanţa a pierdut 37 de milioane de euro. Făgădău a decis blocarea posturilor, a tăiat investiţiile şi a majorat taxele şi impozitele!

Scăderea impozitului pe venitul global este una dintre cauzele care au condus la scăderea cu 20% a bugetului municipiului Constanţa pentru 2019. Şi totuşi, cum este afectat municipiul Constanţa anul acesta, în condiţiile în care edilii marilor oraşe vorbesc în acest moment despre falimente nedeclarate?
 
Într-o intervenţie la un post de televiziune central, Decebal Făgădău a dat asigurări că Primăria Constanţa nu are probleme financiare, chiar dacă anul acesta bugetul este mai mic cu 20% faţă de cel din anul de referinţă 2017.
 
„Comparativ cu 2018, bugetul stă mai bine, principala pierdere am avut-o în 2018, când bugetul municipiului, prin reducerea cotei impozitului pe venitul global de 16 la 10% a pierdut 22 milioane de euro, în comparaţie cu 2017. Anul acesta, municipiul are un buget chibzuit şi realist, ţinând cont de condiţiile în care operăm, respectiv investiţii tăiate şi angajări blocate. Faţă de anul 2017, bugetul municipiului Constanţa înregistrează un minus de 15 milioane de euro. Primăria Constanţa nu mai are bani decât pentru investiţiile aflate în curs şi pentru asigurarea cofinanţărilor, pentru proiectele pe fonduri structurale. Municipiul trebuie să se descurce singur şi cu subvenţionarea termiei, iar în continuare sunt îngrijorat pentru sezonul rece 2019-2020.
 
Decizia de scădere a bugetelor s-a luat global, sperăm ca măcar acum, în al 25-lea ceas, să găsim o soluţie, pentru că situaţia nu este deloc roz. Mă uit cu îngrijorare atât la sezonul rece, cum afirmam, cât şi la posibilităţile neexploatate pe care le are oraşul şi ar fi incorect ca doar constănţenii să suporte o politică centrală, tocmai de aceea sunt solidar cu colegii mei primari din ţară şi vrem să avem un dialog aplicat şi concretizat cu Guvernul”, a spus edilul-şef al Constanţei.
 
Pentru a echilibra situaţia de fapt, Decebal Făgădău a anunţat că deja a luat unele măsuri, precum blocarea angajărilor, discuţii cu sindicatele şi limitarea creşterilor salariale solicitate de acestea. De asemenea, pentru anul viitor au fost deja aprobate măriri ale taxelor şi impozitelor locale cu 15%.
 
Decebal Făgădău a anunţat că, în ciuda dificultăţilor, a decis păstrarea ajutoarelor pentru operatori din turism care au activitate şi în afara sezonului estival, prin acordarea unei reduceri de 60%. „Este destul de greu şi înţeleg efortul pe care trebuie să-l facă atât locuitorii, cât şi operatorii economici, în schimb, îmi doresc ca dialogul instituţional între Guvern şi primari să fie urmat de rezultate. Atât premierul Dăncilă, cât şi ministrul Finanţelor au avut disponibilitate la dialog, dar deciziile politice nu au condus la niciun rezultat. Sunt convins că există un alt cadru de dialog, în alt context şi sper la echilibrarea primelor cinci luni din acest an”, a mai spus Decebal Făgădău.
 
În altă ordine de idei, Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), din care face parte şi Constanţa a decis să solicite, pentru săptămâna viitoare, o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în vederea găsirii de soluţii pentru ieşirea din riscul de faliment al administraţiei publice locale, în special al municipiilor.

Preşedintele AMR, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al capitalei, a declarat după şedinţă că unul dintre subiectele abordate a fost problema constrângerilor bugetare de care au avut parte localităţile în ultimii ani şi că vor să ceară Guvernului „banii furaţi” pentru primul trimestru din acest an.


 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO Despre viitorul SSC Farul Constanţa. Conferinţă de presă Decebal Făgădău, Horia Ţuţuianu, Ciprian Marica şi Lorand Balint (galerie foto+video)

20 Jun 2019 403

Conferință de presă cu subiectul SSC Farul Constanța. Participă Decebal Făgădău, Horia Țuțuianu, Ciprian Marica și Lorand Balint

18 Jun 2019 2078

Constănţeanul supărat. Focar de infecţie. În ce hal arată toaletele din Piaţa Griviţei din Constanţa! (galerie foto)

17 Jun 2019 1749

Primarul Decebal Făgădău „Constanța avea la nivel de percepție imaginea unui oraș închis, corupt, condus autoritar”

14 Jun 2019 792

Conferința "Black Sea and Balkans Security Forum 2019", ziua II Decebal Făgădău, întâlnire cu ambasadorul Republicii Slovace în România (galerie foto)

13 Jun 2019 497

Primarul Decebal Făgădău, alături de alți oficiali, au parcurs distanța Constanța - București la bordul unui autoturism Toyota Mirai, alimentat cu hidrogen (galerie foto)

12 Jun 2019 590

Primarul insistă cu proiectul şi pentru o reconciliere între locuitori şi investitor PUD-ul VDT Construct Impex SRL pentru blocul cu zece etaje din Palazu Mare, aviz negativ

12 Jun 2019 3211

Decebal Făgădău a participat la deschiderea lucrărilor Consiliului Director al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa, la Mamaia

11 Jun 2019 464

După doi ani de la semnarea acordului de asistenţă tehnică Meditatorii de lux de la Banca Mondială au venit la Constanţa

08 Jun 2019 620

Trei ani de administrație Făgădău, între „avem o listă impresionantă de proiecte“ şi „proiectele serioase se construiesc greu, vă mulţumesc pentru răbdare“. Ce spune vocea poporului?

06 Jun 2019 2350

Asociaţia lui Vergil Chiţac cere în instanţă anularea unei autorizaţii de construire pentru un imobil care se ridică la doar 100 de metri de apele Mării Negre

04 Jun 2019 1606

Constănţeanul supărat Mesajul monseniorului Ieronim Iacob pentru primarul Constanţei, Decebal Făgădău

03 Jun 2019 2139

În continuă campanie electorală Senatorul Chițac critică facilitățile acordate de municipalitate pentru chiriașii din Henri Coandă (document)

01 Jun 2019 1117

Făgădău recunoaște că există o presiune pe Direcția Juridică din Primăria Constanța „Facem o analiză extrem de amănunțită. Am avut multe surprize neplăcute“

31 May 2019 629

Discuţii cu proprietarii. Primăria Constanţa îşi va exercita dreptul de preempţiune în condiţiile legale pentru salvarea Vilei Dalas

31 May 2019 736