Administratie locala

Locuitorii comunei Cumpăna au celebrat Mica Unire „De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună pe toţi cei cu inima română“ (galerie foto)

Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită cu mare fast de Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, reprezentate legal prin primarul ec. Mariana Gâju. Unirea Principatelor este unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre, iar marile sărbători ale acestui popor îi reunesc pe toţi cei cu inima română. La activităţile de ieri, organizate de Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, au participat consilieri locali, elevii unităţilor de învăţământ, invitaţi şi locuitori ai comunei.
 
Manifestările dedicate celei de-a 160-a aniversări a Unirii Principatelor Române au debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de oficierea slujbei religioase. Ulterior, primarul ec. Mariana Gâju a vorbit despre importanţa acestui eveniment istoric. Cei prezenţi la manifestări au depus coroane de flori la monumentul din localitate, apoi au asistat la defilarea unei subunităţi din cadrul Unităţii Militare 01737 Topraisar. Veteranul de război Ion Ceapă a fost premiat de autoritatea publică locală, apoi cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii, simbol al prieteniei şi al unităţii cetăţenilor comunei Cumpăna.
 
„Mulţumim gărzii de onoare a Unităţii Militare 01737 Toprasiar, care este alături de noi, de elevi, dascăli, consilieri locali şi locuitori comunei. Pe 24 ianuarie 2019, românii sărbătoresc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, realizată de Alexandru Ioan Cuza. De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună laolaltă pe toţi cei cu inima română, iar Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre. Alături de noi sunt şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. În comuna Cumpăna, avem şi noi un veteran de război în viaţa, Ion Ceapă. E unul, dar e destoinic. Ion Ceapă a fost declarat cetăţean de onoare al comunei Cumpăna.
 
Cei 160 de ani care au trecut de la Unire ne-au arătat care este distanţa de la efort la recompensă. Faptele eroilor noştri sunt cele care ne permit nouă să fim ceea ce suntem astăzi. Lupta românilor din toate timpurile a fost dusă pentru noi - cei care suntem acum aici. Pentru că noi suntem cei care ne bucurăm astăzi de reuşita lor, la fel cum mâine sperăm să se bucure copiii noştri de reuşitele noastre. La mulţi ani, România! La mulţi ani spunem şi noi, locuitorii comunei Cumpăna! Nu vom uita niciodată să sărbătorim faptele de vitejie ale eroilor poporului român, să omagiem cei mai importanţi ani din istoria creării poporului român unit. Unirea Ţării Româneşti cu Moldova reprezintă actul politic care stă la baza Românei moderne şi a formării naţiunii române. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate române. Vestea unirii a fost întâmpinată cu bucurie şi entuziasm popular. Marile sărbători ale poporului român îi adună pe toţi cei cu inima română, iar Unirea Principatelor Române reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre“, a spus primarul ec. Mariana Gâju.
 
Manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au încheiat cu un spectacol susţinut de preşcolarii Grădiniţei „Florilor“ şi de elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“, care au prezentat un montaj literar-artistic dedicat acestui moment istoric.
 
„Aducem un pios omagiu tuturor eroilor neamului românesc, mai ales celor care mai sunt astăzi printre noi, mulţumindu-le pentru demnitatea cu care au apărat interesele şi integritatea României Unite“, a mai spus primarul comunei Cumpăna.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacol de comedie şi multă voie bună Ziua Familiei, sărbătorită la Cumpăna (galerie foto)

17 May 2019 431

Primăria Cumpăna se implică în eliminarea hepatitelor virale Primarul Mariana Gâju - „Suntem aproape de cetățeni și le cunoaștem problemele“ (galerie foto)

11 May 2019 543

Mai mulţi miniştri, senatori şi deputaţi, prezenţi la eveniment Un complex sportiv modern, „Centenar 2018“, inaugurat, ieri, la Cumpăna (galerie foto)

10 May 2019 909

Eveniment organizat la Cumpăna Despre eliminarea hepatitelor virale prin implicarea autorităţilor publice locale

10 May 2019 774

Imagini de la eveniment Complexul Sportiv “Centenar 2018”, inaugurat astăzi la Cumpăna (galerie foto)

09 May 2019 1037

Prefectul județului Constanța a dispus formarea unei comisii tehnice de evaluare a falezei din Cumpăna

03 May 2019 407

Muzică şi foc de tabără, la serbarea câmpenească de 1 Mai Locuitorii comunei Cumpăna au celebrat Ziua Muncii (galerie foto)

02 May 2019 612

Alertă la Cumpăna O stradă de pe malul Canalului s-a surpat. Case în pericol (galerie foto)

02 May 2019 3838

Imagini de la eveniment Muzică de petrecere, grătare cu mititei şi voie bună, la serbarea câmpenească de la Cumpăna (galerie foto)

01 May 2019 1240

Muzică de petrecere şi voie bună Serbare câmpenească tradiţională de 1 Mai, la Cumpăna

01 May 2019 611

Serbare câmpenească organizată la Cumpăna, judeţul Constanţa de 1 Mai. Ce artişti vor susţine spectacole

29 Apr 2019 739

Sărbători pascale îmbelşugate Vârstnicii cu venituri reduse şi persoanele cu dizabilităţi din Cumpăna au primit pachete cu alimente (galerie foto)

24 Apr 2019 780

Pachete cu alimente pentru 270 de vârstnici cu venituri reduse şi persoane cu dizabilităţi, oferite de Primăria Cumpăna

23 Apr 2019 446

Proiect demarat de Filiala de Cruce Roșie Constanța la Cumpăna - "Fă fericit un copil necăjit!"

22 Apr 2019 478

Post vacant de șef serviciu la Primăria comunei Cumpăna, județul Constanța. Când este programat concursul

19 Apr 2019 765