Administratie locala

Premieră în CLM Constanţa! Rapoarte de activitate ale aleşilor Consilierii s-au străduit, nu se ştie cât au reuşit (documente)

 

Din totalul de 26 de consilieri locali din cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, doar nouă şi-au depus raportul de activitate pe anul 2015. Asta în condiţiile în care prevederile legale în vigoare stipulează clar că, anual, aceste rapoarte trebuie întocmite de aleşi şi prezentate opiniei publice.
 
Înainte de a-şi alege reprezentanţii în administraţia publică locală şi centrală, un alegător responsabil trebuie să fie bine informat. Şi pentru că ne mai despart aproximativ şase săptămâni până când va trebui să ne alegem reprezentanţii din consiliul local şi cel judeţean, un reper în luarea deciziei corecte ar putea fi şi raportul de activitate al aleşilor în funcţie, mai ales că mulţi dintre ei se vor regăsi pe listele partidelor în cadrul cărora activează, în speranţa că îşi vor prelungi mandatele. 
 
Pe site-ul oficial al Primăriei Constanţa, din totalul celor 26 de consilieri municipali, doar nouă şi-au depus, în premieră, rapoartele de activitate pe anul 2015. Cei care s-au conformat prevederilor legale sunt: Valentin Ciorbea (PSD), Marioara Cojoc (PSD), Temur Ibram (PSD), Vasile Chirondojan (PSD), Radu Bogdan Matei (PNL), Tudorel Chesoi (PNŢCD), Stelian Gima (PNL), Gabriel Candindatu (fost PPDD actual membru PSD) şi Raluca Trandafir (PNL).

„Ecusoane de diverse culori, în conformitate cu funcţia, pentru angajaţii Primăriei Constanţa” Publicarea, în premieră, a rapoartelor ce oglindesc activitatea derulată de consilierii municipali pe parcursul anului precedent conferă constănţenilor motiv de „lectură”. Dar nu prea multă, pentru că activitatea unora a fost cuprinsă de o pagină A4, iar alţii au avut nevoie de cel mult şase astfel de pagini pentru 12 luni de muncă în folosul şi interesul comunităţii.
 
În ordinea depunerii lor pe site-ul Primăriei Constanţa, primul raport aparţine social-democratului Valentin Ciorbea. Pe lângă studierea proiectelor de hotărâre pentru şedinţele ordinare sau de îndată ale CLM Constanţa, Ciorbea a participat şi la şedinţele de consiliu, după cum ţine să menţioneze. În rest, consilierul PSD a activat în cadrul Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială, a participat pe la diverse şedinţe ale unor consilii de administraţie din cadrul unor unităţi de învăţământ şi i-a mai ţinut locul viceprimarului Decebal Făgădău pe la unele activităţi. Un alt aport important la bunul mers al lucrurilor în administraţia locală pe care Ciorbea îl menţionează în raport se referă la propunerea sa potrivit căreia, „din ianuarie 2015, toţi angajaţii Primăriei Constanţa să poarte ecusoane de diverse culori, în conformitate cu funcţia pe care o au, pentru o bună comunicare cu cetăţenii”.

Audienţe săptămânaleUrmătorul raport de activitate pe anul 2015 aparţine consilierului PSD Marioara Cojoc. Spre deosebire de alţi aleşi locali, aceasta a fost, alături de alţi colegi din CLM Constanţa, iniţiatoarea unor proiecte de hotărâre, dar şi a convocării şedinţei extraordinare din 8 iunie 2015, când viceprimarului Decebal Făgădău i s-au încredinţat atribuţiile de primar ca urmare a încetării mandatului deţinut de Radu Mazăre. În acelaşi document, pe lângă activităţile derulate în cadrul comisiei de specialitate din care face parte, Mariana Cojoc a menţionat şi faptul că, săptămânal, a organizat întâlniri cu cetăţenii şi a acordat audienţe, aşa cum prevede, de altfel, legislaţia în vigoare. 

„M-am străduit să fiu prezent la toate şedinţele CLM”Pentru că a dorit să fie „de folos comunităţii constănţene prin vot dat în cunoştinţă de cauză”, consilierul PSD Temur Ibram a recunoscut că „s-a străduit“ să fie „prezent la toate”. Membru în Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement, Ibram susţine că a fost foarte activ, iar în paralel a participat activ în comisia de repartizare locuinţe a RAEDPP, unde „s-au rezolvat cazuri deosebit de grele, cu impact social, repartizări de locuinţe din zona peninsulară - Nicolae Titulescu”.

Dedicat sportuluiConsilierul PSD Vasile Chirondojan nu s-a obosit să intre în amănunte legate de activitatea prestată anul precedent. Foarte concis, acesta a dat de înţeles că, atunci când a fost nevoie şi a fost chemat, omul s-a prezentat, conştiincios, la datorie. Totuşi, se pare că accentul a fost pus pe sport. Cea mai mare realizarea a sa, trecută la finalul raportului de activitate - scris de tipar şi cu litere de-o şchioapă -, a fost „un proiect pentru dezvoltarea sportului constănţean pentru copii şi juniori, care a fost aprobat în Consiliul Local Municipal”.

Audienţe cu tematicăPe parcursul anului trecut, consilierul PNL Radu Bogdan Matei a acumulat o absenţă de la şedinţa CLM Constanţa. A reuşit să acorde şapte audienţe pe teme de educaţie şi urbanism. Şi cum notorietatea şi imaginea publică sunt importante mai ales pentru oamenii politici, Matei se laudă şi cu prezenţa sa în mass-media: „Şase emisiuni TV, un interviu scris şi două manifestări publice în calitate de consilier local”.
 
Mai norocos din fire, probabil, consilierul PNL a avut ocazia, în 2015, să participe la o vizită de studiu în Olanda, unde a reprezentat CLM Constanţa, dar a fost prezent şi la oficierea înfrăţirii municipiului Constanţa cu oraşul Eskişehir, Turcia. La capitolul „colaborări cu ceilalţi consilieri în iniţiative locale”, consilierul Matei a notat sec: „Nu a fost cazul”. Din păcate pentru palmaresul său de ales local, Radu Bogdan Matei recunoaşte că nu a fost iniţiatorul niciunui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Municipal, menţionând însă: „Am rezolvat plângeri/probleme/sesizări pentru un număr de 32 de cetăţeni, pe teme de cultură, educaţie şi urbanism”.

Raport pe 2015, priorităţi pe 2016… cu posibilitatea de apelare telefonică Cel mai amplu raport de activitate este cel întocmit de consilierul PNŢCD Tudorel Chesoi. Acesta a avut amabilitatea de a menţiona şi un „amănunt” de ordin financiar. Potrivit acestuia, venitul obţinut în calitate de consilier variază între 400 şi 700 de lei pe lună, în funcţie de numărul şedinţelor la care participă. Chesoi şi-a recunoscut „o absenţă bine motivată” la una dintre şedinţele CLM din anul precedent. Pe lângă activitatea derulată pe diverse paliere şi intervenţiile avute în şedinţe pe marginea mai multor proiecte, Tudorel Chesoi a menţionat şi unele acţiuni sociale pe care le-a realizat din fonduri proprii şi care au avut ca beneficiari 160 de copii. Implicarea sa multiplă şi diversă trebuia adusă şi la cunoştinţa opiniei publice, aşa că, pe lângă raportul de activitate întocmit - pe care-l puteţi vizualiza pe site-ul cotidianului ZIUA de Constanţa -, Chesoi a fost foarte activ şi în mass-media, neratând niciun post TV sau radio care l-a invitat în studiouri.
 
La finalul raportului, consilierul municipal şi-a trecut şi priorităţile pentru anul în curs, dar şi adresa şi numărul de telefon, la care, probabil, constănţenii îl pot contacta şi-i pot solicita sprijinul.  

Co-iniţiator a trei proiecte de hotărâre aprobate de CLM Constanţa Liberalul Stelian Gima şi-a primit mandatul abia în luna noiembrie 2013 şi, spre deosebire de ceilalţi consilieri municipali, a considerat de cuviinţă să facă un raport complet, pe cei aproximativ doi ani şi jumătate de activitate în CLM Constanţa. Gima este printre puţinii aleşi care au „îndrăznit” să iniţieze proiecte de hotărâre, având la activ, în calitate de co-iniţiator, trei proiecte aprobate - două în anul 2015, care vizează învăţământul preuniversitar, şi unul în anul 2014, privind acordarea titlului de cetăţean de onoare Simonei Halep.
 
Stelian Gima este un alt consilier care susţine că „în fiecare zi de luni, între orele 16.30 -18.30”, la sediul PNL de pe strada Lahovari nr. 2, a avut program de audienţe, dar a fost contactat de constănţeni atât telefonic, cât şi prin e-mail. „În calitate de ales local, am depus la termen şi în conformitate cu prevederile legale în vigoare, declaraţia de interese şi declaraţia de avere”, ne asigură, în finalul raportului său de activitate, consilierul PNL Stelian Gima. 

Prezenţă… de decorAles în CLM Constanţa ca reprezentant al PPDD, Gabriel Candindatu reprezintă, de ceva vreme, PSD-ul. El se numără printre iniţiatorii şedinţei extraordinare în care Decebal Făgădău a preluat atribuţiile de primar al urbei.  Candindatu susţine şi el că a ţinut audienţe săptămânal, a participat la toate şedinţele comisiei din care face parte, la diverse activităţi, precum şi la şedinţele CLM Constanţa. De altfel, acesta s-a remarcat prin faptul că nu a avut intervenţii în plenul şedinţelor de consiliu, iar disciplina de partid este literă de lege pentru el.

Prezentă la semnarea acordului de cooperare Constanţa - BrestUnul dintre noii reprezentanţi ai constănţenilor în CLM este Raluca Trandafir, consilier din partea PNL. În perioada 24 septembrie - 31 decembrie 2015, aceasta a activat în Comisia pentru învăţământ, cultură etc. şi a absentat de două ori. Împreună cu alţi doi membri ai comisiei respective, Trandafir a iniţiat un proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor CLM Constanţa şi ai CA-urilor şi comisiilor de evaluare şi asigurarea calităţii în unităţile de învăţământ preunivesritar din municipiu. Pe lângă alte activităţi organizate de municipalitate la care a participat, Raluca Trandafir a asistat şi la ceremonia în cadrul căreia a fost semnat un acord de cooperare Constanţa - Brest în domenii precum învăţământul, sănătatea şi cercetarea. 
 
Cei interesaţi să citească această rapoarte pot accesa secţiunea „Documente”.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment Istoricii Valentin Ciorbea și Stoica Lascu au fost premiați de Academia Oamenilor de Știință din România (galerie foto + document)

31 Mar 2018 1228

Un an de la dispariția prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Rude, studenți și colegi prezenți la parastasul din Cimitirul Central Constanța (galerie foto)

13 Jan 2018 1474

1910 Capitania Portului Constanta

22 Nov 2017 97

Imagini de la eveniment „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, destine frânte și amintiri cu gust de ciubuc și dulceață (galerie foto)

19 Nov 2017 2563

Astăzi se lansează, la Biblioteca Județeană Constanța, volumul „Ada Kaleh. Casele de sub ape“

17 Nov 2017 1900

#scrieDobrogea Rolul decisiv al Europei în trasarea noilor hotare româneşti între Dunăre şi Marea Neagră

16 Nov 2017 1209

#scrieDobrogea Integrarea Dobrogei. Implicații socio-economice (galerie foto)

01 Nov 2017 1937

Imagini de la eveniment „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ - simpozionul și volumul de care Constanța avea nevoie

29 Oct 2017 2436

La Biblioteca Județeană Constanța Vineri începe Simpozionul Internațional „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“

24 Oct 2017 1777

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Valentin Ciorbea (galerie foto)

11 Sep 2017 2693

Simpozionul Naţional „Biserica şi Armata României. Tradiţiile conlucrării“ Cercetători constănţeni, la Mănăstirea dintr-un Lemn

22 Jun 2017 2807

Scrisoare deschisă Fostul consilier local prof. univ. dr. Valentin Ciorbea propune ridicarea Monumentului Unirii Dobrogei (document)

10 Feb 2017 4925

Un „cadou” de suflet pentru Virgil Coman - o nouă carte, de ziua sa

24 Dec 2016 1562

Seri literare la Biblioteca Județeană

07 Dec 2016 1043

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană din Constanța Volum omagial în cinstea istoricului Valentin Ciorbea, la 70 de ani de viață (galerie foto)

24 Nov 2016 1585

Două lansări de carte, găzduite de Biblioteca Județeană „I. N. Roman“!

23 Nov 2016 1359

Mâine, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța găzduieşte o lansare de carte

25 Oct 2016 1854

Constanța. Va fi lansată cartea lui Virgil Coman, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”. Emoționanta poveste a cărții

16 Sep 2016 3074

Precauţia primului mandat de consilier PSD-istul Valentin Ciorbea preferă… banii (document)

16 Dec 2015 2703

După demisia lui Radu Mazăre Şedinţă extraordinară a CLM Constanţa pentru desemnarea viceprimarului care va prelua atribuţiile de primar

05 Jun 2015 1876

Liderii PSD îl împing pe Decebal Făgădău să candideze la Primăria Constanţa

15 May 2015 972

Consilierii locali vor decide mâine cine preia atribuţiile de primar ale lui Radu Mazăre

06 Apr 2015 1539

Aleşii locali vor aproba reţeaua şcolară din municipiul Constanţa pentru anul 2015-2016

06 Feb 2015 801

Ziua Naţională a Germaniei, marcată la Constanţa Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman

04 Oct 2014 1758

Eveniment editorial de excepţie la Muzeul Marinei Române

09 Jul 2013 1465

Mazăre, decan de „vârstă” printre primarii Constanţei

17 Jun 2013 903

Puiu Bordeiu cu prilejul lansării celei de-a doua cărţi dedicate mișcării legionare „Aprecierile pe care le-am primit mă fac să continui ce am început acum două decenii" (galerie foto)

23 Jan 2013 2315

Eveniment editorial la Biblioteca Judeţeană Puiu Bordeiu îşi lansează cartea în prezenţa unor istorici de elită

22 Jan 2013 2231

Puiu Bordeiu lansează a doua carte, dedicată mişcării legionare

20 Jan 2013 2956

Mulţi numiţi, puţini aleşi Aceştia au fost primarii Constanţei

17 Oct 2012 2986

Nemţii din Constanţa au celebrat azi Ziua Unităţii Germane

06 Oct 2012 1150

Avem Consiliu Local al ConstanţeiUNPR-iştii nu au fost validaţi (Galerie foto)

26 Jun 2012 2624

Se constituie noul Consiliu Local Constanţa. Valentin Ciorbea, decan de vârstă, conduce şedinţa

25 Jun 2012 1831

Volumul „In memoriam Liliana Lazia", lansat vineri

28 Mar 2012 1456

Lansare de carte la Universitatea Ovidus

28 Jul 2011 912

Lansarea volumului Imagini din Dobrogea 1916-1918

27 Jul 2011 595

Lansare de carte la Ovidius

27 Jul 2011 734

Universitatea Ovidius - Miercuri, 01 Iunie 2011

01 Jun 2011 681

Doctorul Marian Cojoc şi-a lansat cartea la Gruparea de Jandarmi

28 May 2011 1128

Aniversarea Universităţii „Ovidius” continuă

18 Mar 2011 1108

Universitatea Ovidius - Vineri, 18 Martie 2011

18 Mar 2011 876

„Orizonturi istoriografice”, la primul număr

14 Jan 2011 811

Profesorul Valentin Ciorbea si-a lansat cel de-al saptelea volum

23 Jul 2008 1684

Secolul XX, vazut de istoricul Valentin Ciorbea

05 Mar 2008 1921

Mazare de... cartier

25 Feb 2008 896

Valentin Ciorbea "In istorie e loc pentru toata lumea"

10 Jan 2008 1282

Unirea Basarabiei cu Romania, la ceas aniversar

26 Mar 2005 522