Administratie locala

Primăria Cumpăna promovează tradiţiile Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri Dobrogene“, la o nouă ediţie (galerie foto)

Comuna Cumpăna este una dintre localităţile din Dobrogea care au demonstrat, de-a lungul timpului, că reprezintă un model de convieţuire interetnică, în cadrul numeroaselor activităţi în care au fost implicaţi turci, tătari sau alte naţionalităţi. Locuitorii comunei Cumpăna şi locuitorii însoritului tărâm dobrogean au sărbătorit, ieri, o zi a tradiţiilor strămoşeşti: Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri Dobrogene“.
 
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în colaborare cu Uniunea Democrată Turcă din România, au organizat, ieri, cea de-a XI-a ediţie a acestui eveniment. În cadrul acestui festival a avut loc şi concursul de artă culinară tradiţională a etniilor conlocuitoare din judeţele Constanţa şi Tulcea. La evenimentul care a devenit deja o tradiţie au participat reprezentanţii următoarelor etnii: turcă, tătară, armeană, albaneză, bulgară, elenă, evreiască, germană, italiană, maghiară, poloneză, lipovenească, aromână.
 
Evenimentul a fost găzduit de Complexul Sportiv Victoria Cumpăna şi a început cu parada portului popular, încheindu-se cu tradiţionalul concurs de lupte tradiţionale tătăreşti - küreş. Cei prezenţi au petrecut în compania ansamblului aromân „Dor“ din Sarighiol de Deal - Tulcea, a ansamblului „Kardelen“, a „Boboceilor Cumpenei“, a ansamblului de dansuri greceşti „Elpis“, cărora li s-au alăturat: „Genc Renkler“, „Muguraşii Dobrogei“, ansamblul Multicultutral, ansamblul „Cansu“ din Techirghiol şi corul de femei „Reabina“ din Ghindăreşti.
 
La concursul de artă culinară tradiţională a etniilor conlocuitoare din judeţul Constanţa şi Tulcea au participat: Uniunea Tătară din comuna Lumina, Uniunea Democrată Turcă din municipiul Tulcea, Uniunea Democrată Tătară din municipiul Tulcea, comunitatea română din Cumpăna, comunitatea tătară din Cumpăna, Uniunea Democrată Turcă din Cumpăna, Uniunea Democrată Turcă-Tătară a Musulmanilor din Constanţa, Uniunea Democrată Turcă-Tătară a Musulmanilor din Topraisar, Comunitatea Aromânilor din Cogealac, Comunitatea Ruşilor-Lipoveni din Ghindăreşti, Comunitatea Elenă din Constanţa. Astfel, turci, tătari, aromâni, ruşi-lipoveni şi români din localităţile Tulcea, Constanţa, Cumpăna, Independenţa, Cobadin, Topraisar, Hârşova, Cogealac, Ghindăreşti, Beidaud, Tuzla, Lumina şi Mereni au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiţionale.
 
Printre invitaţi s-au numărat şi Uyar Mustafa Sertel - consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Cristina Samoilă - directorul Casei Judeţene de Pensii Constanţa, consilierii locali din Cumpăna şi mulţi alţii.
 
„Nicăieri în lume nu există un model mai frumos şi mai paşnic de convieţuire aşa cum este în tărâmul situat între Dunăre şi Marea Neagră. Nicăieri nu există mai multă omenie, mai multă ospitalitate şi oameni cu suflet mare. Indiferent care ar fi greutăţile, noi ne educăm copiii în credinţă şi tradiţie. Este credinţa celor 17 naţionalităţi convieţuitoare care locuiesc în Dobrogea. La festival participă turci, tătari, armeni, albanezi, bulgari, eleni, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, ruşi-lipoveni, aromâni. Nimic nu e mai frumos decât cultura unei naţiuni: de la portul popular la dansul popular, dar şi la gastronomie. Bucătăria dobrogeană a împrumutat ingredientele orientale, dar şi modalitatea de a găti, de a îmbunătăţi mâncarea tradiţională românească cu tot ce înseamnă oriental“, le-a spus celor prezenţi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

În urma deliberării, juriul a stabilit câștigătorii concursului de gastronomie. 

La secțiunea Bucătărie: Premiul I a fost adjudecat de Comunitatea Aromână Cogealac, Premiul  II de UDTR Tulcea, premiul III de Comunitatea Ruşilor-Lipoveni din Ghindăreşti, iar mențiunile de UDTTMR Cumpăna și Comuna Lumina. 

La secțiunea Cofetărie: Locul I a revenit  UDTR Cumpana, Locul II – UDTTMR Topraisar, Locul III – Comunității Elene Constanța, iar mențiunile de UDTTMR Constanța și UDTTMR Tulcea. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cea de-a 15-a conferinţă „Eşti român, eşti european - Şi tu decizi în Uniunea Europeană“, organizată de Primăria Cumpăna

21 Feb 2019 334

Eveniment cultural organizat de Primăria Cumpăna Proiecţia filmului documentar „Muzica rănilor de război“ şi un recital susţinut de violonistul Sabin Penea

07 Feb 2019 400

La Cumpăna s-a disputat faza judeţeană a Campionatului Naţional de juniori 4. Cine merge la etapa pe euroregiuni (galerie foto)

28 Jan 2019 822

Consiliul local al comunei Cumpăna, convocat în ședință ordinară. Sunt mai multe proiecte incluse pe ordinea de zi

25 Jan 2019 332

Locuitorii comunei Cumpăna au celebrat Mica Unire „De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună pe toţi cei cu inima română“ (galerie foto)

25 Jan 2019 510

Dotări noi pentru căminul cultural Primăria Cumpăna cumpără costume populare şi de dans modern (document)

17 Jan 2019 525

Trotuarele amplasate pe șoseaua Constanţei din Cumpăna vor fi reabilitate şi modernizate (document)

14 Jan 2019 1143

Trei copii creștinati la Cumpăna, de Sfântul Ștefan

27 Dec 2018 1044

Daruri și surprize frumoase Elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, vizitați de moș Crăciun

23 Dec 2018 445

Daruri pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi din Cumpăna (galerie foto)

20 Dec 2018 610

An cu rezultate de excepţie Cei mai buni sportivi şi antrenori de la CS Victoria Cumpăna, premiaţi la „Gala Sportului Cumpănean“ (galerie foto)

17 Dec 2018 816

Burse pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură, oferite de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna (galerie foto)

15 Dec 2018 748

Daruri pentru copiii din comuna Cumpăna de la elevii Școlii Gimnaziale nr. 33 „Anghel Saligny“ (galerie foto)

14 Dec 2018 579

Spectacol, premieri şi cadouri de la Moş Crăciun, la Cumpăna, la „Gala Sportului Cumpănean“

13 Dec 2018 533

Moş Nicolae a ajuns la elevii din comuna Cumpăna încărcat cu daruri (galerie foto)

08 Dec 2018 584