Administratie locala

Sala de sport de la Ciobanu, club privat de fitness pentru apropiaţii primarului! Inspectorii Curţii de Conturi, sfidaţi de primarul PSD

Consilierul judeţean PNL Bogdan Bola atrage atenţia cu privire la situaţia din cadrul administraţiei locale din Ciobanu, semnalată şi de inspectorii Curţii de Conturi în raportul încheiat după controlul efectuat anul trecut.
 
„Aţi putea crede că localitatea Ciobanu din nordul judeţului Constanţa este una precum toate celelalte comunele Dobrogei, dar v-aţi înşela amarnic. Aici, departe de ochii lumii, primarul refuză să dea în administrare liceului din localitate sala de sport, construită cu fonduri guvernamentale, transformând-o într-un club privat de fitness pentru el şi prietenii săi sau o foloseşte, în interes propriu, pentru nunta propriilor copii; nu poate să explice cum a dispărut un gard din fier forjat de aproape 90.000 de lei (aprox. 20.000 de euro) sau cum multe din utilajele comunei, achiziţionate din bani publici, nu figurează în niciun fel în inventarul comunei”, susţine consilierul judeţean.
 
Aspectele prezentate de alesul judeţean privind cheltuirea şi folosirea banului public sunt menţionate foarte clar în procesul-verbal de constatare al Curţii de Conturi nr. 4311 din data de 23.10.2018.
 
„Din verificarea datelor şi informaţiilor existente, experţii Curţii de Conturi au constatat faptul că sala de sport din comuna Ciobanu are 1.200 mp şi a fost construită cu fonduri guvernamentale. În inventarul domeniului public al comunei, figurează la poziţia 41 sala de sport pe strada Eroilor nr. 80, cu valoare de inventar de 963.672,80 de lei, valoare reevaluată la 853.349 de lei în anul 2015. Este de menţionat faptul că, în toată această perioadă, sala de sport nu a fost dată în administrare către Liceul Teoretic Ciobanu în vederea efectuării orelor de sport, în special în sezonul rece din an, potrivit declaraţiilor verbale ale domnului primar şi informaţiilor publice din presă ale consilierilor locali. De menţionat este şi faptul că nu a existat preocupare pentru realizarea unei instalaţii de încălzire, ceea ce nu poate face posibilă desfăşurarea de activităţi sportive în perioada rece a anului”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
 
„Aici intervine una dintre aberaţiile debitate în acest raport: doamna Mihai Marioara, directorul Liceului Tehnologic, dă o declaraţie şi spune că „deşi nu a fost dată în administrarea şcolii în toată această perioadă, elevii au efectuat ore în sală mai ales în perioada rece, toamnă-iarnă”. Deci inspectorii Curţii subliniază că există o mare problemă privind sănătatea copiilor din localitate în timpul orelor de sport din sezonul rece, iar doamna director ne „linişteşte” spunând că, din contră, e de bine treaba asta. Din raportul Curţii de Conturi reiese clar că „destinaţia sălii de sport nu poate fi schimbată, singura destinaţie era adresată copiilor, fiind inexplicabil faptul că Primăria nu a procedat la darea în administrare a clădirii la şcoală în vederea atingerii scopului pentru care a fost efectuată investiţia. Este de menţionat faptul că, la nivelul judeţului Constanţa, sălile de sport construite din fonduri guvernamentale sunt date, de autorităţile locale, în folosinţa gratuită a unităţilor şcolare teritoriale”.
 
Inspectorii Curţii de Conturi mai notează în raport, parcă nevenindu-le să creadă, că „în incinta sălii de sport s-a organizat un eveniment familial pentru care nu a existat HCL, caz în care nu s-a respectat destinaţia pentru care a fost construită sala de sport. Mai mult, primarul Tudorel Gurgu a dotat sala de sport cu aparate sportive în vederea înfiinţării unui club de fitness, inclusiv saune, urmând ca ulterior Primăria să dea în folosinţă gratuită către societatea în vederea obţinerii de venituri din închiriere”. Pe lângă faptul că nu dă în administrare sala de sport, primarul PSD foloseşte sala de sport după bunu-i plac, în mod clar nelegal, restricţionând însă accesul altor persoane în ea.
 
Şi uite aşa, ajungem la următoarea problemă de pe listă. În inventarul comunei, la poziţia 42, figurează împrejmuirea cu gard a sălii cu o valoare reevaluată de 88.712 lei. Echipa de audit a procedat la efectuarea unei inspecţii fizice în data de 17.10.2018, constatându-se că împrejmuirea de gard nu mai există, în condiţiile în care acesta era confecţionat din fier forjat. Din informaţiile publice a rezultat că acesta a fost demolat recent pentru organizarea unui eveniment în familia primarului, iar la data inspecţiei - la 10 zile de la eveniment, gardul nu era pus pe poziţie. Pentru a concluziona acest subiect, vă redau un pasaj din procesul-verbal: „schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se poate face de către autorităţile administrative publice locale numai cu avizul conform al ministrului educaţiei naţionale. Procedura elaborării avizului conform şi condiţiile necesare acordării acestuia se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale. Încălcarea dispoziţiilor din alin. (6) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă*)”, concluzionează Bogdan Bola, citând din raportul Curţii de Conturi de anul trecut.
 
În plus, consilierul judeţean mai afirmă că primarul PSD de la Ciobanu şi-a numit consilier personal o persoană cu cazier, condamnată definitiv în anii '90, şi care, chiar acum, mai are o condamnare, care nu este încă definitivă, pentru conducerea fără carnet pe drumurile publice.
 

Anul trecut, primarul din Ciobanu a fost achitat definitiv

 
Decizia a fost luată de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, după ce Tudorel Gurgu a fost trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 488/P/2015 din data de 31.03.2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârşova, pentru nerecuperarea prejudiciilor ca urmare a nedispunerii şi neluării de către conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi. Judecătorii au ajuns la concluzia că fapta de care este acuzat Tudorel Gurgu nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Nu este exclus ca această experienţă să-l fi determinat pe edil să-şi exercite mandatul după bunul plac.
 

Şi tot anul trecut, Gurgu demisiona din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Ciobanu

 
În vara anului trecut, Tudorel Gurgu, preşedintele organizaţiei PSD Ciobanu, şi-a înaintat demisia din funcţia de preşedinte. Acesta anunţa că va rămâne doar membru de partid. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă. 


 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liberalii îşi dau întâlnire la Forumul Antreprenorilor în Administraţia Inteligentă, de la Mamaia

19 Jun 2019 1193

Acțiune de strângere de semnături organizată de PNL Constanța în vederea rezolvării unor probleme cu care se confruntă comuna Horia

10 Jun 2019 774

Consilierul judeţean Bogdan Bola trage un semnal de alarmă „Copiii cu boli rare mor, iar Spitalul Judeţean Constanţa nu are un compartiment de neurologie infantilă!“ (document)

15 Feb 2019 1625

UPDATE. Consiliul Judeţean Constanţa, convocat în şedinţă extraordinară. Ce proiect se discută (galerie foto+video)

07 Feb 2019 1391

Ce răspuns a primit consilierul județean Bogdan Bola de la CJAS. De ce nu pot fi tratați bolnavii cu boli rare în județul Constanța? (document)

28 Dec 2018 839

Consilierul Bogdan Bola, interpelare la CJAS. De ce nu este implementat la Constanța Programul Național de Tratament pentru Boli Rare? (document)

17 Nov 2018 1196

„Nu intră în competenţa lor!“ Actul de promisiune civică, asumat de CJ Constanţa şi CJ Tulcea, desfiinţat de un consilier judeţean din opoziţie

31 Oct 2018 1094

Consilierul județean Bogdan Bola atrage atenția cu privire la posibila fraudare la scară largă a Referendumului pentru familia tradițională

22 Sep 2018 713

Proiectul „Dobrogea Nord - Pământul Sălbatic între Dunăre și Mare”, o șansă pentru dezvoltarea sectorului pescăresc în județul Constanța

20 Sep 2018 772

Adevăr şi dezinformări Un consilier a luat judeţul la pas şi povesteşte ce se întâmplă în localităţile unde au fost confirmate focare de pestă porcină africană

24 Aug 2018 2601

​Facilităţi la transport pentru elevii şi studenţii din judeţ, un proiect al consilierilor PNL care intră la vot în şedinţa de Consiliu Judeţean (document)

21 Aug 2018 1464

Tensiuni în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa! Bogdan Bola şi Horia Ţuţuianu, dezacord pe tema unui proiect privind transportul elevilor

28 Jul 2018 738

Gunoaiele sufocă localitatea Gârliciu din judeţul Constanţa. Primăria a avut termen să salubrizeze zona, dar nu s-a conformat

18 Jul 2018 420

Doi consilieri judeţeni PNL readuc în atenţia Consiliului Judeţean Constanţa necesitatea construirii unui teatru pentru copii şi cer introducerea proiectului în comisii şi pe ordinea de zi! (documente)

06 Jul 2018 810

Consilierul Bogdan Bola a ieşit din zona de confort a aleşilor ce ridică mâna din reflex. Din păcate, propunerile sale sunt ignorate de executivul Consiliului Judeţean Constanţa (document)

04 Jul 2018 2604