Administratie locala

USR „Consilierii locali ai PSD Constanța încalcă legea privind transparența decizională în administrația publică“

USR Constanţa a transmis, într-un comunicat de presă, faptul că înscrierile la cuvânt ale reprezentantilor partidului ar fi fost interzise de consilierii PSD la ședința de consiliu local al Municipiului Constanța desfășurată ieri.
 
„Printre cei care au dorit sa-și exprime un punct de vedere s-au numărat dl. Munteanu Nicolae, membru USR, reprezentant al Asociației Mare Nostrum, precum și dl. Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban. Prezența acestora în cadrul ședințelor de consiliu local a devenit deranjantă pentru consilierii PSD, care au votat interzicerea dreptului la cuvânt“, spun reprezentanţii USR Constanţa.
 
Temele vizate de cei doi se refereau la trecerea unor suprafețe de teren cu destinația de spațiu verde din proprietatea municipiului în proprietatea/folosința altor entități juridice și la adoptarea Regulamentului de informare și consultare a publicului în elaborarea și revizurea planurilor de urbanism la nivelul municipiului Constanța, conform USR Constanţa.
 
În cadrul ședinței de consiliu local s-a decis trecerea unui teren de 368 mp de spațiu-verde din proprietatea municipiului în cea a CERONAV, „fără să fie explicată rațiunea acestui transfer patrimonial și dacă această operațiune implică intenția de a schimba pe viitor destinația terenului“, potrivit USR Constanţa.
 
Totodată, „Regulamentul în baza căruia se vor face consultările publice pentru adoptarea planurilor de urbanism a fost adoptat fără dezbatere, deși conține numeroase prevederi care vor îngreuna accesul publicului la procesul de adoptare a planurilor de urbanism (PUG, PUZ, PUD)“, se mai arată în comunicat.
 
„Abuzul consilierilor locali PSD și al primarului Decebal Făgădău, este neagrea dreptului cetațenilor de a participa activ la procesul decizional în domenii cu care sunt familiarizați și a celor mai elementare reguli democratice. Atitudinea aceasta reprezintă un afront la adresa tuturor constănțenilor, pentru că reprezentanții aleși au obligația să asculte nemulțumirile și opiniile și să țină cont de ele.
 
În ciuda declarațiilor de intenție generoase, actuala conducere a administrației publice locale demonstrează ședință după ședință, decizie după decizie, că nu dorește un dialog real și își  impune voința cu încălcarea legii. Art. 9 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică prevede că ”persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilo şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi”. Oricine participă la o ședință de consiliu local și dorește să exprime, evident, în mod civilizat și clar, un punct de vedere cu privire la unul sau mai multe puncte de pe ordinea de zi, are dreptul legal de a face acest lucru. Este un exercițiu de civism care a lipsit constănțenilor și care este descurajat de căre administrația publică locală“, au mai adăugat reprezentanţii USR Constanţa.
 
„Motivația primarului Decebal Făgădău din conferința de presă - că exprimarea unui punct de vedere de către dl. Munteanu Nicolae sau dl. Ion Stelian-Cristian ar duce la transformarea consiliului local în ”tribună electorală” este incorect: campania electorală nu a început, iar înscrierea la cuvant nu este condiționată sau dependentă de apartenența la un partid sau altul“, se mai arată în comunicatul citat.
 

„Se folosesc măsuri diferite: dl. Primar poate face propuneri populiste consiliului local fără ca acest lucru să reprezinte campanie electorală, dar toți ceilalți fac campanie prin simpla excercitare a dreptului legal la opinie. Răspunsul ascunde teamă față de provocarea unor dezbateri reale, cu argumente raționale și juridice, în fața cărora discursul studiat și populist nu poate avea succes. Atitudinea activă a USR încurcă socotelile PSD atât de la nivel național, cât și de la nivel local. O persoană deschisă spre dialog acceptă critica, acceptă competiția, acceptă ideile venite din partea altora și nu reduce la tăcere într-un mod atât de brutal și lipsit de respect vocile care nu îi sunt pe plac”, spune avocatul Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban.
            
Față de această situație, „USR Constanța nu va rămâne pasivă, ci va propune acest abuz judecății prin sesizarea instanței de contencios administrativ, pentru a se evita pe viitor astfel de atitudini“, spun reprezentanţii partidului.

 
„USR Constanța va continua să fie prezentă la fiecare ședință de consiliu local și va oferi informații, prin comunicate de presă, cu privire la tot ceea ce reprezintă interes public“, a conchis USR Constanţa.Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alianța USR-PLUS Constanța a depus candidaturile pentru parlamentare

22 Oct 2020 691

Ce spune deputatul USR, Stelian Ion, despre acordul pentru centrala de la Cernavodă și ideea coridorului Constanța-Gdansk

13 Oct 2020 2252

USR și PLUS și-au desemnat parlamentarii. ”Un caz Presadă” și la Constanța? Senatoarea Dinu, în coada listei

12 Oct 2020 3085

LIVE VIDEO & TEXT Formarea majorității în Consiliul Local Constanța. Ce spun reprezentanții USR PLUS

02 Oct 2020 1165

Editorial Cum s-a schimbat Constanța, după votul politic de duminică?

01 Oct 2020 3636

#alegerilocale2020 Încep negocierile pentru formarea unei majorități la nivelul Consiliului Județean Constanța. Cum vor fi repartizate mandatele în urma votului din 27 septembrie

30 Sep 2020 2619

#alegerilocale2020 Doar trei formațiuni politice intră în Consiliul Local Municipal Constanța. PNL a anunțat că vrea să formeze majoritatea cu USR PLUS

30 Sep 2020 3009

#alegerilocale2020 Stelian Ion și Remus Negoi (USR), în conferință de presă, după aflarea rezultatelor alegerilor (LIVE VIDEO)

28 Sep 2020 1458

Radiografia alegerilor în județul Constanța. Ce partide intră în Consiliul Local și Consiliul Județean

28 Sep 2020 1924

#alegerilocale2020 Stelian Ion - ”Suntem în fața unui moment istoric. În Constanța, scriem istorie!” (video)

28 Sep 2020 2056

LIVE VIDEO USR PLUS Constanța, declarații după anunţarea exit poll-ului

27 Sep 2020 2834

Atmosfera la PSD, PNL și USR PLUS Constanța, înainte de anunțarea exit poll ului (video)

27 Sep 2020 1388

#alegerilocale2020 USR PLUS Constanța prezintă proiecte pe final de campanie electorală (LIVE TEXT + GALERIE FOTO)

24 Sep 2020 716

#alegerilocale2020 Stelian Ion, candidat USR PLUS – “27 septembrie este despre viitorul copiilor noștri aici, acasă, la Constanța. Este despre noi toți într-un oraș curat, verde, civilizat și prosper”! (video)

23 Sep 2020 1495

#alegerilocale2020 VIDEO Dacian Cioloș, copreședinte USR-Plus, despre candidatul Stelian Ion pentru Primăria Constanța

23 Sep 2020 639