Administratie locala

USR „Consilierii locali ai PSD Constanța încalcă legea privind transparența decizională în administrația publică“

USR Constanţa a transmis, într-un comunicat de presă, faptul că înscrierile la cuvânt ale reprezentantilor partidului ar fi fost interzise de consilierii PSD la ședința de consiliu local al Municipiului Constanța desfășurată ieri.
 
„Printre cei care au dorit sa-și exprime un punct de vedere s-au numărat dl. Munteanu Nicolae, membru USR, reprezentant al Asociației Mare Nostrum, precum și dl. Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban. Prezența acestora în cadrul ședințelor de consiliu local a devenit deranjantă pentru consilierii PSD, care au votat interzicerea dreptului la cuvânt“, spun reprezentanţii USR Constanţa.
 
Temele vizate de cei doi se refereau la trecerea unor suprafețe de teren cu destinația de spațiu verde din proprietatea municipiului în proprietatea/folosința altor entități juridice și la adoptarea Regulamentului de informare și consultare a publicului în elaborarea și revizurea planurilor de urbanism la nivelul municipiului Constanța, conform USR Constanţa.
 
În cadrul ședinței de consiliu local s-a decis trecerea unui teren de 368 mp de spațiu-verde din proprietatea municipiului în cea a CERONAV, „fără să fie explicată rațiunea acestui transfer patrimonial și dacă această operațiune implică intenția de a schimba pe viitor destinația terenului“, potrivit USR Constanţa.
 
Totodată, „Regulamentul în baza căruia se vor face consultările publice pentru adoptarea planurilor de urbanism a fost adoptat fără dezbatere, deși conține numeroase prevederi care vor îngreuna accesul publicului la procesul de adoptare a planurilor de urbanism (PUG, PUZ, PUD)“, se mai arată în comunicat.
 
„Abuzul consilierilor locali PSD și al primarului Decebal Făgădău, este neagrea dreptului cetațenilor de a participa activ la procesul decizional în domenii cu care sunt familiarizați și a celor mai elementare reguli democratice. Atitudinea aceasta reprezintă un afront la adresa tuturor constănțenilor, pentru că reprezentanții aleși au obligația să asculte nemulțumirile și opiniile și să țină cont de ele.
 
În ciuda declarațiilor de intenție generoase, actuala conducere a administrației publice locale demonstrează ședință după ședință, decizie după decizie, că nu dorește un dialog real și își  impune voința cu încălcarea legii. Art. 9 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică prevede că ”persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilo şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi”. Oricine participă la o ședință de consiliu local și dorește să exprime, evident, în mod civilizat și clar, un punct de vedere cu privire la unul sau mai multe puncte de pe ordinea de zi, are dreptul legal de a face acest lucru. Este un exercițiu de civism care a lipsit constănțenilor și care este descurajat de căre administrația publică locală“, au mai adăugat reprezentanţii USR Constanţa.
 
„Motivația primarului Decebal Făgădău din conferința de presă - că exprimarea unui punct de vedere de către dl. Munteanu Nicolae sau dl. Ion Stelian-Cristian ar duce la transformarea consiliului local în ”tribună electorală” este incorect: campania electorală nu a început, iar înscrierea la cuvant nu este condiționată sau dependentă de apartenența la un partid sau altul“, se mai arată în comunicatul citat.
 
„Se folosesc măsuri diferite: dl. Primar poate face propuneri populiste consiliului local fără ca acest lucru să reprezinte campanie electorală, dar toți ceilalți fac campanie prin simpla excercitare a dreptului legal la opinie. Răspunsul ascunde teamă față de provocarea unor dezbateri reale, cu argumente raționale și juridice, în fața cărora discursul studiat și populist nu poate avea succes. Atitudinea activă a USR încurcă socotelile PSD atât de la nivel național, cât și de la nivel local. O persoană deschisă spre dialog acceptă critica, acceptă competiția, acceptă ideile venite din partea altora și nu reduce la tăcere într-un mod atât de brutal și lipsit de respect vocile care nu îi sunt pe plac”, spune avocatul Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban.
            
Față de această situație, „USR Constanța nu va rămâne pasivă, ci va propune acest abuz judecății prin sesizarea instanței de contencios administrativ, pentru a se evita pe viitor astfel de atitudini“, spun reprezentanţii partidului.
 
„USR Constanța va continua să fie prezentă la fiecare ședință de consiliu local și va oferi informații, prin comunicate de presă, cu privire la tot ceea ce reprezintă interes public“, a conchis USR Constanţa.Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stelian Ion (USR) critică decizia ministrului Justiţiei

29 Dec 2018 583

Stelian Ion (USR) - „Ce amnistie vreţi voi?! Lăsaţi oamenii să vă ierte, dacă pot, nu vă daţi singuri «iertarea păcatelor»!“

18 Dec 2018 773

USR Constanţa solicită Consiliul Local Municipal să nu aprobe o vânzare directă a unui teren din staţiunea Mamaia (documente)

14 Dec 2018 1196

Deputatul USR Stelian Ion „Alianţa Vestului, noua spaimă a PSD”!

13 Dec 2018 574

Cetățenii pot decide proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei PNL şi USR, detalii ale campaniei „Tu decizi pentru Constanţa!”

12 Dec 2018 470

Deputatul USR de Constanța, Stelian Ion „PSD e un partid de penali. Tot ceea ce au făcut de 2 ani de zile este în sprijinul infractorilor“

10 Dec 2018 386

„USR deschide porţile Parlamentului, la doi ani de la alegeri” Oaspeţii lui Stelian Ion, obstrucţionaţi să participe la şedinţa de plen, deşi aveau o cerere oficială aprobată

07 Dec 2018 665

Stelian Ion - „USR va sesiza CCR în legătură cu modificările aduse CPP în Comisia specială pe legile Justiţiei”

06 Dec 2018 595

Uniunea Salvați România deschide porțile Parlamentului pentru cetățeni. Ce mesaj are deputatul Stelian Ion

30 Nov 2018 669

Stelian Ion - „Comisia Iordache a dat din nou undă verde controversatei ordonanţe Toader“

28 Nov 2018 575

Semnal de alarmă în ceea ce privește situația CET Constanța. Parlamentul vrea să interzică debranșările

26 Nov 2018 1321

Stelian Ion (USR) avertizează că Drăghici, propunerea PSD pentru Ministerul Transporturilor, este trimis în judecată

24 Nov 2018 554

Tu decizi pentru Constanţa! Un proiect al USR şi PNL de promovare la nivelul oraşului a conceptului de buget participativ

23 Nov 2018 799

PUZ-ul lacului Tăbăcărie, în dezbatere Deputatul USR Stelian Ion trage un semnal de alarmă şi invită constănţenii să-şi spună punctul de vedere (document)

22 Nov 2018 1536

Cine sunt reprezentantele USR Constanţa în cadrul selecţiei interne a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din 2019?

19 Nov 2018 1164