Administratie locala

USR „Consilierii locali ai PSD Constanța încalcă legea privind transparența decizională în administrația publică“

USR Constanţa a transmis, într-un comunicat de presă, faptul că înscrierile la cuvânt ale reprezentantilor partidului ar fi fost interzise de consilierii PSD la ședința de consiliu local al Municipiului Constanța desfășurată ieri.
 
„Printre cei care au dorit sa-și exprime un punct de vedere s-au numărat dl. Munteanu Nicolae, membru USR, reprezentant al Asociației Mare Nostrum, precum și dl. Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban. Prezența acestora în cadrul ședințelor de consiliu local a devenit deranjantă pentru consilierii PSD, care au votat interzicerea dreptului la cuvânt“, spun reprezentanţii USR Constanţa.
 
Temele vizate de cei doi se refereau la trecerea unor suprafețe de teren cu destinația de spațiu verde din proprietatea municipiului în proprietatea/folosința altor entități juridice și la adoptarea Regulamentului de informare și consultare a publicului în elaborarea și revizurea planurilor de urbanism la nivelul municipiului Constanța, conform USR Constanţa.
 
În cadrul ședinței de consiliu local s-a decis trecerea unui teren de 368 mp de spațiu-verde din proprietatea municipiului în cea a CERONAV, „fără să fie explicată rațiunea acestui transfer patrimonial și dacă această operațiune implică intenția de a schimba pe viitor destinația terenului“, potrivit USR Constanţa.
 
Totodată, „Regulamentul în baza căruia se vor face consultările publice pentru adoptarea planurilor de urbanism a fost adoptat fără dezbatere, deși conține numeroase prevederi care vor îngreuna accesul publicului la procesul de adoptare a planurilor de urbanism (PUG, PUZ, PUD)“, se mai arată în comunicat.
 
„Abuzul consilierilor locali PSD și al primarului Decebal Făgădău, este neagrea dreptului cetațenilor de a participa activ la procesul decizional în domenii cu care sunt familiarizați și a celor mai elementare reguli democratice. Atitudinea aceasta reprezintă un afront la adresa tuturor constănțenilor, pentru că reprezentanții aleși au obligația să asculte nemulțumirile și opiniile și să țină cont de ele.
 
În ciuda declarațiilor de intenție generoase, actuala conducere a administrației publice locale demonstrează ședință după ședință, decizie după decizie, că nu dorește un dialog real și își  impune voința cu încălcarea legii. Art. 9 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică prevede că ”persoana care prezidează şedinţa publică oferă invitaţilo şi persoanelor care participă din proprie iniţiativă posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi”. Oricine participă la o ședință de consiliu local și dorește să exprime, evident, în mod civilizat și clar, un punct de vedere cu privire la unul sau mai multe puncte de pe ordinea de zi, are dreptul legal de a face acest lucru. Este un exercițiu de civism care a lipsit constănțenilor și care este descurajat de căre administrația publică locală“, au mai adăugat reprezentanţii USR Constanţa.
 
„Motivația primarului Decebal Făgădău din conferința de presă - că exprimarea unui punct de vedere de către dl. Munteanu Nicolae sau dl. Ion Stelian-Cristian ar duce la transformarea consiliului local în ”tribună electorală” este incorect: campania electorală nu a început, iar înscrierea la cuvant nu este condiționată sau dependentă de apartenența la un partid sau altul“, se mai arată în comunicatul citat.
 
„Se folosesc măsuri diferite: dl. Primar poate face propuneri populiste consiliului local fără ca acest lucru să reprezinte campanie electorală, dar toți ceilalți fac campanie prin simpla excercitare a dreptului legal la opinie. Răspunsul ascunde teamă față de provocarea unor dezbateri reale, cu argumente raționale și juridice, în fața cărora discursul studiat și populist nu poate avea succes. Atitudinea activă a USR încurcă socotelile PSD atât de la nivel național, cât și de la nivel local. O persoană deschisă spre dialog acceptă critica, acceptă competiția, acceptă ideile venite din partea altora și nu reduce la tăcere într-un mod atât de brutal și lipsit de respect vocile care nu îi sunt pe plac”, spune avocatul Ion Stelian-Cristian, președinte al filialei județene USR Constanța și reprezentant al Asociației Verde Urban.
            
Față de această situație, „USR Constanța nu va rămâne pasivă, ci va propune acest abuz judecății prin sesizarea instanței de contencios administrativ, pentru a se evita pe viitor astfel de atitudini“, spun reprezentanţii partidului.
 
„USR Constanța va continua să fie prezentă la fiecare ședință de consiliu local și va oferi informații, prin comunicate de presă, cu privire la tot ceea ce reprezintă interes public“, a conchis USR Constanţa.Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR Constanța solicită Inspectoratului Județean de Jandarmi să clarifice dacă în Piața Victoriei au acționat și trupe din cadrul structurii locale

16 Aug 2018 931

Deputatul Ion Stelian anunţă o nouă strângere de semnături #FaraPenali pe faleza Cazinoului din Constanţa

05 Aug 2018 705

20.000 de constănţeni care refuză să se resemneze şi au semnat iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“

28 Jul 2018 611

„Opoziţia“ vrea să atace contractul cu Isuzu Scandal pe achiziţia de autobuze electrice pentru RATC (document)

25 Jul 2018 2630

Peste 18.000 de semnături la Constanţa Smiley şi Adi Despot au semnat iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“! (galerie foto)

24 Jul 2018 1557

Senatoarea USR Ramona Dinu, trei amendamente aprobate în Legea Offshore. Ce conţin acestea?

16 Jul 2018 1129

15.000 de locuitori ai judeţului Constanţa au semnat iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“

13 Jul 2018 1413

Ce răspuns a transmis Bogdan Trif Problemele ghizilor, aduse în atenţia ministrului Turismului de senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu (documente)

09 Jul 2018 397

Noua componenţă a Biroului Filialei Locale a USR Constanţa

16 Jun 2018 865

Campania de strângere de semnături a iniţiativei cetăţeneşti „Fără penali în funcţii publice“ continuă în Piața Ovidiu din Constanţa

15 Jun 2018 976

Director la Şcoala „Tonitza“ şi consilier judeţean, reclamat la ISJ pentru o postare pe Facebook. A jignit mişcarea #rezist! Nicoleta Bercaru se apără! (galerie foto)

14 Jun 2018 3405

26 de proiecte aflate pe ordinea de zi a CLM Constanţa, respinse Decebal Făgădău - „Sper să vină şi ziua în care vom avea şedinţe utile, nu doar interesante“

30 May 2018 1729

UPDATE. Imagini de la eveniment Astăzi, şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Mai multe proiecte de pe ordinea de zi, respinse (galerie foto)

29 May 2018 1490

De la intimidare la agresiune USR reclamă abuzurile autorităților asupra voluntarilor campaniei „Fără Penali în funcții publice”. Ce s-a întâmplat la Constanţa?

23 May 2018 1403

Mii de constănțeni au semnat pentru a li se interzice politicienilor cu dosare penale să mai ocupe funcții în Parlament și în administrația locală. Strângerea de semnături continuă pe faleza Cazinoului

12 May 2018 2707

Interpelat de senatoarea Ramona Dinu (USR) Ministrul Turismului evită să vorbească despre strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării (document)

10 May 2018 911

Senatoarea USR de Constanţa Ramona Dinu îi cere ministrului Agriculturii, Petre Daea, să explice poziţionarea României în utilizarea pesticidelor! (document)

09 May 2018 922

USR Filiala Dobrogea a acordat un nou mandat de preşedinte lui Angelo Mitchievici. La nivel naţional, bătălia continuă

30 Apr 2018 916

Campania #farapenali continuă la Constanţa. Au fost strânse 4.000 de semnături. De săptămâna viitoare, cortul va fi amplasat pe strada Ştefan cel Mare!

26 Apr 2018 1164

1.000 de constănţeni au semnat până acum iniţiativa „Fără penali în funcţii publice“

06 Apr 2018 3549

Constanța. Cortul campaniei „Fără penali în funcţii publice“, distrus de vandali

03 Apr 2018 713

„Fără penali în funcţii publice“. Cortul campaniei a fost amplasat în zona Casei de Cultură

01 Apr 2018 2288

Fără penali în funcţii publice USR strânge semnături privind proiectul iniţiat de deputatul USR Stelian Ion

31 Mar 2018 1353

UPDATE. USR Constanţa strânge semnături pentru modificarea Constituției României (galerie foto)

30 Mar 2018 668

Campania „Fără penali în funcţii publice“. Cort amplasat în zona Casei de Cultură

23 Mar 2018 895

Proiect de Consiliu Local, iniţiat de USR Contractele, protocoalele, plăţile şi licitaţiile Primăriei şi ale instituţiilor aflate în subordinea CL să fie postate pe site-ul Primăriei Constanţa (document)

20 Mar 2018 853

USR a depus un proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean prin care solicită utilizarea cu titlu gratuit a sălii „Remus Opreanu“ de către locuitorii şi ONG-urile din judeţul Constanţa

17 Mar 2018 892

Dezvoltare haotică în Constanţa şi staţiunea Mamaia. Construcţii autorizate de Primărie pe spaţiul verde din faţa restaurantului hotelului Flora Ce i-a scris senatoarea USR Ramona Dinu primarului Decebal Făgădău (documente)

16 Mar 2018 7309

Întâlnire de gradul zero, mâine la Parlament. USR va prezenta situația reală a scandalului din justiţie, necosmetizată!

28 Feb 2018 354

Parcul de miniaturi. USR Constanţa a depus 4.000 de semnături, a organizat două proteste şi a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă! (document)

26 Feb 2018 989

Constanţa. Contractele semnate de municipalitate în 2017 „Teatrelia“ şi „Eurocult“, campionii fondurilor nerambursabile pe proiecte de interes general! (document)

26 Feb 2018 1516

După război, mulţi viteji se arată! Membrii USR Constanţa critică bugetul oraşului pentru 2018. La dezbaterea publică au venit total nepregătiţi!

20 Feb 2018 932

După USR Constanţa Asociaţiile „Verde Urban“ şi „Constanţa Altfel“ au atacat în instanţă hotărârile Consiliului Local care vizează parcul de miniaturi din Tăbăcărie

17 Feb 2018 1412

Bugetul Constanţei a fost aprobat cu două amendamente - elaborarea unei strategii de smart city şi a studiilor de fezabilitate pentru porturi turistice

16 Feb 2018 907

Bilanţ la un an de mandat. Senatorul USR de Constanţa, Ramona Dinu

13 Feb 2018 857

Spitalul Judeţean Constanţa Pe scara de acces, pacienţii, aparţinătorii şi cadrele medicale fumează de zor

27 Jan 2018 2063

USR Constanţa, o nouă plângere prealabilă către Consiliul Local Municipal

12 Jan 2018 836

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Performanțele din 2016 ale scriitorilor dobrogeni, premiate

17 Dec 2017 1161

Festivitate de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor

15 Dec 2017 1509

Protest inedit la Constanța. Ce metodă au ales membrii USR Constanța pentru a trage un semnal de alarmă asupra modificărilor legilor justiţiei

12 Dec 2017 1822

„Înghesuiţi“, un proiect al USR pentru optimizarea serviciilor de transport în comun de persoane la nivelul judeţului Constanţa

11 Dec 2017 1920

Alţi constănţeni au semnat pentru acţiunea „Salvaţi Parcul Tăbăcărie”

25 Nov 2017 929

USR lansează bugetarea participativă Vrea ca, în 2018, Primăria să finanţeze cu 3 milioane de euro 15 proiecte iniţiate de cetăţeni

14 Nov 2017 1369

UPDATE. Imagini de la eveniment. Protest împotriva distrugerii Parcului Tăbăcărie din Constanța. Participanții nu sunt de acord cu amplasarea miniaturilor în parcul Tăbăcărie (galerie foto)

04 Nov 2017 2338

Editorial Constănţenii au pus piciorul în prag. Două proteste anunţate în acest weekend

04 Nov 2017 2756

Fagadau - Am primit petitia, am vazut ca au semnat-o toti membrii de partid USR Constanţa şi Baricada Verde cheamă constănţenii la un nou protest împotriva distrugerii parcului Tăbăcărie

02 Nov 2017 6618

Majoritatea vizează turismul litoral Ce amendamente a depus senatorul USR de Constanţa Ramona Dinu la Legea Prevenirii

23 Oct 2017 1497

USR Constanţa, plângere prealabilă împotriva hotărârilor Consiliului Local Protest pe amplasamentul viitorului parc de miniaturi (document)

20 Oct 2017 3482

USR Constanța solicită primarului Constanței și Consiliului Local Municipal soluții urgente în cazul locurilor de joacă neconforme

29 Sep 2017 900

USR Constanţa a prezentat un bilanţ al activităţii. Vrea să ţină în priză autorităţile publice locale

22 Sep 2017 1608