85% dintre bănci lasă rău-platnicii pe mâna recuperatorilor

Majoritatea covârşitoare a băncilor aleg să externalizeze serviciile de recuperare a creanţelor de la clienţii care întârzie cu plata ratelor şi chiar să vândă aceste credite, arată un studiu la nivel regional al companiei de consultanţă Roland Berger.

"Primele etape de recuperare a crean­ţelor sunt gestionate în cadrul băncii - numai 35% dintre bănci (33% în România) recurg sau intenţionează să recurgă la recuperatori de creanţe pentru acest segment. În ceea ce priveşte recuperarea târzie însă, mai mult de două treimi dintre băncile din regiune (aproape 85% în România) externalizează cel puţin parţial", notează analiştii Roland Berger.

În condiţiile în care ponderea creditelor afectate de restanţe a urcat vertiginos în ultimii ani, băncile au fost nevoite să îşi dezvolte departamentele de colectare, dar au apelat şi la serviciile companiilor specializate. Unele bănci au creat chiar subsidiare specializate în gestionarea relaţiilor cu clienţii rău-platnici. Aproape o treime din creditele acordate de bănci înregistrau la sfârşitul lunii decembrie întârzieri la plata ratelor de cel puţin 30 de zile. Potrivit studiului Roland Berger, 83% dintre băncile locale au vândut sau intenţionează să vândă pachete de credite cu întârzieri mari la plata ratelor către firme specializate în recuperarea creanţelor.

Pentru bancheri, aceasta este o cale de a-şi "curăţa" bilanţul, însă vânzarea creditelor cu probleme a devenit tot mai puţin atractivă din cauza scăderii preţurilor.

Dacă înainte de criză firmele specializate în recuperarea cre­an­ţelor plăteau 30%-35% din valoarea contabilă pentru a prelua creditele cu probleme, preţul a coborât în prezent sub 10%. Răspândirea practicii legate de externalizarea serviciilor de colectare a adus şi nemul­ţumiri din partea clienţilor, care s-au plâns de practici abuzive. În primăvara trecută a apărut o iniţiativă parlamentară privind crearea unei legi prin care să fie reglementată activitatea de recuperare a crean­ţelor, însă proiectul nu s-a concretizat până în prezent. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu a iniţiat până acum reglementări în acest domeniu.

Roland-Berger notează că băncile preferă să nu ajungă în instanţă pentru colectarea creanţelor, în special din cauza procedurilor lungi şi a succesului limitat. Peste 50% dintre bănci gestionează "in-house" procesele de recuperare pe cale juridică.

Sursa: ZF.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Marianei Arsene, secretar general UAT al comunei Mircea Vodă (DOCUMENTE)

11 May 2024 604

MAE Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza

01 May 2024 483

Proiect Atractiv SRL şi Unique Absolut SRL, absorbite de societatea Security Prevention SRL, controlată de fostul consilier local din Constanța Vasile Roșu

30 Apr 2024 376

Firme Constanța Crescendo LCL SRL se divide. Verton SRL, societate nou înființată, va prelua două active din stațiunea Mamaia. Iată cum arată capitalul social

26 Apr 2024 395

Știri Constanța „Un patruped maltratat...așa a fost sesizarea“. Proprietarul, reținut (FOTO)

25 Apr 2024 776

Știri Constanța ​Aniversare de 130 de ani și restaurarea Monumentului Regimentului 34 Infanterie din Topraisar (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 506

Cătălin Cherecheș a ajuns în Vama Nădlac! (VIDEO)

19 Mar 2024 689

Cătălin Cherecheș va fi astăzi adus în România

19 Mar 2024 474

Un grup de 11 cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza

18 Mar 2024 623

Tranzacție importantă pe piața asigurărilor din România! Mai mulți oameni de afaceri, inclusiv din Constanța, vor prelua Garanta Asigurări

14 Mar 2024 730

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Silviu Claudiu Negrilă, director tehnic la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 929

Administratora Liceului Dimitrie Cantemir, din Tulcea, condamnată pentru delapidare! A recunoscut tot în fața procurorilor din Constanța (DOCUMENT)

16 Feb 2024 1748

Averea și interesele Procurorul Mihai Alexandru Stanciu va prelua șefia DNA Constanța, de la Andrei Bodean! (DOCUMENTE)

02 Feb 2024 2609

Republica Moldova Vicepreşedintele parlamentului, Mihai Popşoi, va prelua funcţia de ministru de externe

24 Jan 2024 828

Ministrul apărării german avertizează asupra pericolului ca războiul din Ucraina să se extindă

19 Jan 2024 719