Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Cum se distruge o arie naturală protejată. PUZ Palazu Mare permite construirea de imobile chiar pe malul lacului (galerie foto)


Printr-o hotărâre de guvern adoptată în anul 2007, care a provocat ceva dureri de cap primarului Mazăre, lacul Siutghiol a fost inclus în reţeaua de arii naturale protejate, denumită ”Natura 2000”. Astfel, zona (care, nota bene, include şi lacul Tăbăcărie) a fost considerată una de protecţie avifaunistică, având în vedere necesitatea conservării speciilor de păsări şi a habitatelor specifice, inclusiv a numărului mare de păsări migratoare sălbatice care o tranzitează.


“Administraţia locală nu a dat doi bani pe statutul acestei zone şi, drept urmare, malurile lacului au fost împânzite de blocuri a căror construcţie a fost permisă nu numai în ciuda oricărui bun-simţ estetic, dar şi a acelei hotărâri de guvern.


Cum noi, românii, suntem destul de toleranţi cu abuzurile, toate aceste lucruri s-au întâmplat fără prea mare vâlvă iar singurele reacţii au apărut doar atunci când a fost prea târziu.
Cu toate acestea, deocamdată, a mai rămas o zonă parţial neatinsă de mâna ”dezvoltatorilor”, mai exact malul lacului Siutghiol din zona Palazu Mare. Spunem deocamdată, întrucât prin PUZ Palazu Mare, deşi la momentul aprobării se cunoştea statutul zonei, a fost aprobată posibilitatea construirii de imobile cu destinaţia de locuinţe de vacanţă chiar pe malul lacului. Unele construcţii au început, timid, să apară...

În acest mod se distruge o arie naturală protejată deoarece este evident că toate aceste construcţii sunt generatoare de poluare şi zgomot, incompatibile cu orice intenţie de protejare a zonei.


Nişte edili responsabili, interesaţi de bunăstarea comunităţii şi nu de interesele unora, ar fi transformat zona într-un mic paradis, cu zone de promenadă şi practicarea sportului în aer liber, parcuri etc. În schimb, prin aprobarea de construcţii pe mal, nu numai că nu vom mai avea vreodată acces dar nici nu vom mai putea vedea lacul decât în poze”, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“.


În secţiunea “galerie foto” puteţi vedea un exemplu în care un imobil în curs de construcţie, amplasat în buza lacului, elimină complet posibilitatea ca vreodată să avem acces în respectiva zonă.
Asociaţia „Verde Urban“ a depus o sesizare în acest sens la Inspectoratul de Stat în Construcţii.


“Ne întrebăm cum o fi dat Mediul aviz pentru aşa ceva. Și, de asemenea, ne mai întrebăm unde a dispărut centura de protecţie a lacului ce aparţinea statului. În trecut, lacul Siutghiol avea reglementată o zonă de protecţie de 15 metri liniari de la ţărm care a fost redusă ulterior la 5 metri. Ce mai rămâne de protejat dacă noi nu respectăm nici măcar cei 5 metri care, teoretic, într-un viitor utopic, ar putea permite construirea, de exemplu, a unei promenade? Problema ar putea fi rezolvată, cu uşurinţă, de chiar emitentul acestui PUZ, primarul Constanţei, dar instinctul nostru infailibil ne spune că acest lucru nu se va întâmpla”, conchid membrii asociaţiei.


Sursa foto: Facebook / Asociația Verde Urban
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Răspunsul primit de Dinamic Trading Star SRL de la Primăria Constanța privind PUZ-ul unui teren situat în Palazu Mare

06 Apr 2020 1093

Locuitorii din cartier au reclamat haosul imobiliar. „Verde Urban“ a atacat în instanță PUZ Palazu Mare, care datează din 2011 (document)

12 Mar 2020 2296

PUZ-ul pentru un imobil în Palazu Mare, pe masa Comisiei de urbanism a Primăriei Constanţa (document)

11 Jan 2020 1771

PUZ pentru zona din cartierul Palazu Mare adiacentă lacului Siutghiol. Ce urmăreşte investitorul (document)

14 Dec 2019 1392

Locuitorii vor ataca PUZ-ul zonei în instanță Primarul Făgădău, în calitate de inițiator, forțează aprobarea PUD-ului VDT Construct Impex SRL pentru blocul de zece etaje din Palazu Mare (document)

25 Jun 2019 2736

Revista presei locale

18 Jun 2019 1432

Constănţeanul supărat Un grup de locuitori din cartierul Palazu Mare solicită autorităţilor să respecte PUZ-ul zonei aprobat în 2011 şi să nu autorizeze un bloc în mijlocul unui cartier de case (documente)

11 Jun 2019 5493

Se doreşte elaborarea unui PUZ pentru un teren din Palazu Mare. Investitorul vrea să ridice blocuri de până la opt etaje (document)

25 Apr 2019 1422

Realizarea incubatorului de afaceri de către Mas Publishing & Partners SRL, la mâna Primăriei Constanţa (document)

09 Feb 2019 1581

Constănţenii, invitaţi la dezbaterea publică pentru PUZ-ul iniţiat de Mas Publishing & Partners SRL. Ce şi-a propus investitorul

01 Jan 2019 2281

Scandal după ședința Consiliului Local Municipal Constanța. O femeie, nemulțumită de construcția de blocuri în Palazu Mare

26 Nov 2018 3623