137 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza. Amintirile legate de tulceanul Stavru Tarasov, coleg de breaslă și prieten


 
  • În anul 1902 a început studiile la Școala Națională de Belle-Arte din Iași
  • Deși a ajuns până în ultimul an de studenție, Nicolae Tonitza nu și-a luat diploma de absolvire, deoarece a participat la o grevă a studenților
  • Pictorul a ajuns în Germania, la Munchen, în anul 1908, fiind admis la Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase
 
Pictorul Nicolae Tonitza s-a născut pe 13 aprilie 1886, în Bârlad, în familia lui Neculai și a Anastasiei Tonitza. A fost primul născut din cei cinci copii.
 
A început studiile la școala primară de băieți nr. 2, iar gimnaziul l-a urmat la „Manolache K. Epureanu” din Bârlad. Și-a părăsit orașul natal în anul 1902, pentru a se înscrie la Școala Națională de Belle-Arte din Iași. La această instituție, i-a avut ca profesori pe Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare.
 
Deși a ajuns până în ultimul an de studenție, Nicolae Tonitza nu și-a luat diploma de absolvire, deoarece a participat la o grevă a studenților.
 
Pictorul a ajuns în Germania, la Munchen, în anul 1908, fiind admis la Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase, în prezent Academia de Arte Frumoase Munchen.
 
Artistul a început să trimită caricaturi la revista „Furnica” și a publicat articolul „Importanța criticii de artă” la revista „Arta română” din Iași, acesta reprezentând momentul debutului său în publicistică.
 
După ce a plecat din Germania, Tonitza a călătorit în Italia, în vara anului 1909, apoi în Franța, stabilindu-se timp de doi ani la Paris.
 
În anul 1911, acesta revenea în țară, mai întâi la Bârlad, apoi la Iași, fiind pentru o vreme profesor suplinitor de desen la Liceul Militar. A absolvit în anul 1912 cursurile Școlii Naționale de Belle-Arte din Iași și a obținut prin concurs certificatul de „pictor bisericesc”. El s-a ocupat de zugrăvirea bisericilor din Scorțeni, Siliște, Poeni, Văleni, etc. În 1916 a expus nu mai puțin de 94 de desene și picturi la București, alături de Ștefan Dimitrescu.
 

Luptând pe front în timpul Primului Război Mondial, Nicolae Tonitza avea să fie decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul în care și-a condus compania din Regimentul 1 Grăniceri în Bătălia de la Turtucaia.
 
După Război, Tonitza s-a stabilit la București. A participat la expoziții și ilustrări de cărți, a colaborat cu diverse publicații și a întemeiat „Grupul celor patru”, alături de Francisc Șirato, Oscar Han și Ștefan Dimitrescu.

 
Până în 1934, aceștia au fost prezenți la repetate expoziții. În același timp, Nicolae Tonitza a început să expună lucrări și în străinătate, în orașe ca: Barcelona (1929), Amsterdam (1930), sau Bruxelles (1935). După decesul lui Ștefan Dimitrescu, din 1933, Tonitza devenea șef la catedra de pictură la Academia de Belle-Arte din Iași, urmând ca în 1937 să fie ales rectorul Academiei.
 
Între anii 1933 – 1934, el a pictat alături de Francisc Șirato în Dobrogea, cei doi realizând o serie de tablouri și desene cu peisaje din Balcic.
 
Nicolae Tonitza a decedat la București, în data de 27 februarie 1940, fiind grav bolnav de mai multă vreme.
 
De-a lungul vieții, Nicolae Tonitza s-a împrietenit cu pictorul tulcean Stavru Tarasov. Un articol dedicat celui din urmă, scris de Tonitza, a apărut în numărul 116 din 1930 al revistei „Dobrogea Jună” și a fost antologat în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”. Tonitza a semnat evocarea cu inițialele pe care le folosea adesea în intervențiile sale de publicist. Articolul îi oferă prilejul de a povesti, ironic, despre cele două laturi ale personalității sale, care nu erau întotdeauna unanim admirate de public.
„Am cunoscut un profesor universitar, care îmi arăta o deosebită stimă, o stimă ce mă jignea aproape. Într-o bună zi - şi fără vreo pricină cunoscută mie - domnul profesor n-a mai binevoit să-mi anticipeze (?), aşa precum obişnuia. Mai mult, când, la un banchet oficial, i-am întins mâna, să-i urez bun sosit între oaspeţi, d-l profesor a făcut ochii mari - cari păreau doi ochi de bou sub lupele ochelarilor la Chardin - şi nu a binevoit să-mi prezinte decât un singur deget, din cele zece, pe cari, altădată, mi le oferea compact şi înfriguratic.

Explicaţia mi-a venit indirect de la un tovarăş de masă. D-l profesor ştia că N. N. T. este ziaristul şi criticul de artă - pentru care avea o admiraţie infinită. Când a aflat însă că N. N. T. este şi pictorul - pe care îl detestă - condamnarea încă a fost subit şi definitiv pronunţată: N. N. T. nu poate fi decât un farseur.”
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza

In memoriam Stavru Tarasov, artistul dobrogean a cărui muncă a depășit granițele României

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces pe uniforma școlară, la Tribunalul Constanța. Judecătorii explică de ce nu au putut lua o decizie în procesul cu Școala 39 Nicolae Tonitza

26 Sep 2023 562

Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanța angajează îngrijitor. Câte posturi sunt scoase la concurs

25 Sep 2023 530

Ultima oră! Conflict de competență, la instanță, în procesul pentru uniforma de la Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța (MINUTA)

19 Sep 2023 2533

Termen nou în insolvența City Protect SRL, una dintre cele mai cunoscute firme de pază din Constanța

17 Sep 2023 615

Protest la Constanța! Părinții copiilor de la Școala nr. 39 nu sunt de acord cu relocarea elevilor (FOTO+VIDEO)

06 Sep 2023 1592

Școala 39 Nicolae Tonitza Constanța – Alb sau lila la uniformă? Decizia se ia în instanță. Când se pronunță judecătorii

05 Sep 2023 4786

Învățământ Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Relocarea elevilor de clasă pregătitoare din Constanța. ISJ face precizări importante (FOTO)

01 Sep 2023 2109

Proiecte imobiliare PUZ-ul prin care se dorește construirea unei grădinițe în municipiul Constanța, lansat în consultare publică (DOCUMENT)

23 Aug 2023 739

PUZ pentru teritoriul situat în zona școlii generale nr.6 Nicolae Titulescu din Constanța (DOCUMENT)

02 Jul 2023 961

Școala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța, proces pentru uniformă. Ce au făcut judecătorii

24 May 2023 1432

Uniforma Școlii Gimnaziale nr. 39 Constanța, analizată de judecători

22 May 2023 1322

A fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor pentru proiectul de ,,Reabilitare Şcoala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza’’

21 May 2023 898

Proces pe uniforma elevilor de la o școală din Constanța! Judecătorii au pronunțat prima hotărâre, legată de regulamentul școlar

05 May 2023 5118

Reprezentanții Polaris M Holding, în vizită la Școala nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanța

30 Apr 2023 816

Polaris M Holding a vizitat Școala Nicolae Tonitza din Constanța, în Săptămâna Verde

02 Apr 2023 3097