Cultura

A treia ediţie a Festivalului „Miturile Cetăţii“, în statisticile organizatorului. „A fost un succes“ (galerie foto)

Într-un comunicat remis redacţiei ZIUA de Constanţa, organizatorul celei de-a treia ediţii a Festivalului „Miturile Cetăţii“ se declară mulţumit. „A luat sfârşit cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Miturile Cetăţii (FMC) şi putem concluziona că a fost un succes, căci stau mărturie aplauzele, numărul mare de spectatori, opiniile lor exprimate în faţa camerelor de filmat şi în chestionarele de feedback pe care le-am împărţit.
 
Cu toate problemele, generate mai ales de factori incontrolabili, precum vremea instabilă sau starea de sănătate a unui actor invitat, Teatrul de Stat Constanţa şi-a îndeplinit obiectivele principale, de a oferi constănţenilor evenimente culturale valoroase şi de a continua tradiţia unui festival care a fost înfiinţat în anul 1978 şi, într-un context mai favorabil culturii, ar fi împlinit 40 de ani în 2018.
 
Bilanţul festivalului este de 19 spectacole de teatru, un concert-spectacol, un recital de poezie, opt spectacole stradale şi patru evenimente conexe - lansări de cărţi şi reviste şi un colocviu dedicat Centenarului României Mari, din perspectiva profesioniştilor din teatru. De asemenea, trebuie menţionată parada în costume antice, realizată cu voluntari, de către istoricul Liliana Bădin de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Callatis Mangalia şi parada în costume populare, cu ajutorul Muzeului de Artă Populară Constanţa şi al Centrului Cultural Judeţean Theodor Burada.
 
Au participat 13 trupe de teatru din ţară: Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ Cluj-Napoca, Teatrul Act, Unteatru, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, Teatrul „Al. Davila” Piteşt şi Teatrul de Stat Constanţa; trei trupe de teatru din străinătate: Teatrul Astragali din Italia, Compania „Premier Acte” din Lyon, Teatrul Yiddishpiel din Israel şi un spectacol coproducţie realizat de Compania Teatrală Aradi Kamaraszínház (din Arad) şi Baza Teatrală de la Zsámbék, Ungaria. În plus, în festival au fost o reprezentaţie a elevilor de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa şi una a studenţilor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”.
 
Spectacolele s-au desfăşurat în şapte spaţii: sala Teatrului de Stat, scena în aer liber din Piaţa Ovidiu, sala Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, Termele Romane, Cazino, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, iar evenimentele conexe au avut loc la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.
Trofeul festivalului, care a fost oferit tuturor trupelor şi companiilor participante, precum şi invitaţilor speciali, a fost realizat de artista Iulia Năstase, cea care a creat şi trofeul Festivalului George Enescu.
 
Este notabilă participarea la festivalul nostru a unor mari personalităţi ale teatrului românesc, precum Ion Caramitru, Marcel Iureş, George Mihăiţă - şi îi menţionăm doar pe actorii cei mai cunoscuţi publicului, dar mult mai mulţi dintre invitaţii noştri şi-au confirmat valoarea de-a lungul timpului - a directorilor de teatre şi a regizorilor care au venit cu plăcere la FMC. De asemenea, menţionăm prezenţa, cu o performanţă actoricească excepţională în „Decalogul după Hess”, a actorului Harsányi Attila, laureat anul acesta cu cea mai importantă distincţie de stat din Ungaria, „Jászai Mari” pentru întreaga activitate teatrală.
 
Subliniem contribuţia deosebită a Consiliului Judeţean Constanţa, finanţatorul acestui festival, care ne-a fost alături şi în acest an.
Teatrul de Stat Constanţa mulţumeşte instituţiilor partenere, care au contribuit la organizarea festivalului: Primăria Constanţa, UNITER, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie şi Arheologie Callatis Mangalia, Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”, Arhiepiscopia Tomisului.
 
Mulţumiri, felicitări şi recunoştinţă transmitem cu precădere voluntarilor care ne-au ajutat să comunicăm mai bine cu publicul nostru, cronicarilor de teatru şi jurnaliştilor care au fost alături de noi pentru promovarea festivalului“.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

23 Feb 2019 508

Artiștii Ateneului din Iași, în turneu la Teatrul de Stat din Constanţa cu spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr“

22 Feb 2019 426

După ce nu s-a prezentat niciun ofertant Municipalitatea schimbă condiţiile pentru achiziţia proiectului de reabilitare termică a Teatrului de Stat Constanţa (document)

20 Feb 2019 384

Spectacole pentru îndrăgostiții de toate vârstele, la Teatrul de Stat Constața

12 Feb 2019 591

Teatrul de Stat Constanța a programat în weekend-ul următor două comedii. Ce piese vor fi puse în scenă (galerie foto)

05 Feb 2019 758

O adâncă reverenţă actriţei Ileana Ploscaru, la împlinirea vârstei de 88 de ani

31 Jan 2019 1181

Oferta de spectacole a Teatrului de Stat din acest weekend

30 Jan 2019 520

Trei comedii puse în scenă la Teatrul de Stat Constanța în primul weekend al lunii februarie (galerie foto)

29 Jan 2019 457

Interviu live TSC nu se predă! Actorii cer respect, salarii și sporuri ca în toate celelalte teatre. De la noul manager, transparență și implicare, iar de la autorități, un templu de cultură pentru Constanța! (video)

24 Jan 2019 1889

Imobil de cinci etaje, pe locul „Casei cu iederă“, de lângă Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

24 Jan 2019 3374

Teatrul de Stat aduce publicului constănțean patru spectacole de excepție.

23 Jan 2019 633

Revista presei locale

22 Jan 2019 483

Managerul contestă măsura în instanţă Horia Ţuţuianu o demite pe Dana Dumitrescu de la conducerea CJC cu mâna „majordomului“ său (documente + galerie foto)

22 Jan 2019 1888

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, anunţ despre auditul efectuat la Teatrul de Stat Constanţa. Dana Dumitrescu a primit preaviz

21 Jan 2019 928

„Inima Reginei Maria” cea mai recentă premieră a Teatrului de Stat Constanța revine să încânte publicul constănțean

17 Jan 2019 548