#citeşteDobrogea Adrian Doxan, reputatul muzicolog constănţean, ar fi împlinit astăzi 71 de ani

  • Profesor de muzică la Colegiul de Artă „Regina Maria”, Adrian Doxan a fost şi director al Şcolii Generale nr. 2 Năvodari, precum şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
Astăzi se împlinesc 71 de ani de la naşterea regretatului profesor şi muzicolog Adrian Doxan. În semn de omagiu, după ce tocmai se stinsese din viaţă, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a conferit, in memoriam, medalia „Jean Ionescu“, în cadrul evenimentul „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat în iunie 2018.
 
Născut pe 30 august 1949, în comuna Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ, Adrian Doxan a absolvit, în 1973, Conservatorul „George Enescu“ Iaşi, Facultatea de Compoziţie şi Muzicologie, Secţia Pedagogie. Profesor de muzică la Colegiul de Artă „Regina Maria”, Adrian Doxan a fost şi director al Şcolii Generale nr. 2 Năvodari, precum şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.
 
A slujit muzica de la catedră timp de peste trei decenii, cu pasiune şi creativitate, iar în tot acest timp a lucrat neobosit pentru promovarea tinerilor talentaţi, dar şi a istoriei muzicale locale sau naţionale. A publicat peste 20 de titluri, de la poveşti şi versuri pentru copii, la cărţi şi lucrări muzicale şi monografii.
 
A creat 14 coruri mixte, 22 de cântece şi coruri pentru copii, tipărite în volumul „Cântec pentru Romaniţa“, 15 lieduri şi lucrări vocale tipărite în volumul „Întoarcere din toamnă“, opt piese instrumentale cu caracter didactic, 26 de cântece de petrecere, 98 de piese de muzică uşoară, o lucrare vocal-simfonică. De asemenea, este autorul a 11 cărţi, şapte de specialitate, două pentru copii, un volum de povestiri şi unul de versuri.  
 
A fost preşedintele fundaţiei „Steluţele Mării“, o organizaţie nonprofit care a avut ca scop organizarea de activităţi culturale pentru copii şi care realiza anual Festivalul naţional de interpretare a muzicii pop pentru copii şi tineret „Steluţele Mării“.
 
Monografia despre opera constănţeană -o bază de informaţii utile pentru generaţiile următoare  

În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi citi integral lucrarea de doctorat a muzicologului Adrian Doxan, care s-a concretizat într-o carte ce însumează 650 pagini, Teatrul liric (opera Constanţa), apărută la ed Ex Ponto în 2007. 
 
Demers serios de cercetare şi documentare, studiul acoperă o jumătate de secol de viaţă muzicală la Constanţa, constituindu-se într-o amplă monografie a instituţiilor de profil din Constanţa, cu evocări minuţioase ale evenimentelor muzicale, precum şi ale personalităţilor care au marcat în ultimii cincizeci de ani spectacolul liric - această formă de artă complexă, fuziune expresivă dintre muzică, cuvânt şi acţiune scenică.
 

După cum afirmă autorul, Opera constănţeană avea nevoie de o asemenea lucrare de referinţă, care „va constitui o bază de informaţii utile pentru generaţiile următoare, despre munca şi dăruirea de o viaţă a artiştilor pe scena constănţeană, jucând cu talent şi tenacitate, ocolind cu dârzenie meandrele timpului, încântându-ne spiritul şi firea cu talentul lor, făcând să răsune pe scena Teatrului liric minunatele opere şi operete ale compozitorilor din secolele XIX şi XX”.
 
Sursa foto: Teatrul liric (Opera Constanţa) - coperta IV 


Citește și:

A murit profesorul Adrian Doxan. Unde i se va putea aduce un ultim omagiu

#DobrogeaDigitală – „Teatrul Liric (Opera Constanța)”, de Adrian Doxan: Prim-balerina Isabela Aguletti – grație și dăruire artistică
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 1064

Manevrele navelor în toate porturile de la malul Mării Negre, suspendate. De ce a fost luată această decizie

20 Apr 2024 433

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1965

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1166

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2535

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2552

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3715

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4313

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5196

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4883

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5449

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5271

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5492

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5865

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6149