„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir Ce mâncăm astăzi? Salată!



 
„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir este o carte culinară plină de istorie. Apărută la Editura GastroArt 2021 este cea mai așteptată carte de istorie a gastronomiei. Conceputul coperții este realizat de Mihail Coșulețu, fotografia coperții este realizată de Sorin Despot, iar corectura îi aparține Rodicăi Crețu. Volumul cuprinde puțin peste 400 de pagini.

Cosmin Dragomir, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști gastronomici din România a adunat în culegerea sa culinară sudii, editoriale, articole și interviuri publicate în diferite medii, dar și inedite, create special pentru aceste pagini. Autorul și-a propus să aducă în atenția cititorilor efectele ușor amuzante ale acestui domeniu prea puțin abordat. Cartea se adresează tuturor categoriilor de cititori fiind redactată astfel încât să nu intimideze.

Cosmin Dragomir a fost recompensat cu diplome de excelență de la: Gault & Millau, Asociația Natională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, Asociația Jurnaliștilor din Turism, Horeca Insight sau Horeca School, pentru contribuțiile la valorificarea tezaurului imaterial gastromic.

„Un fel de istorie al salatelor“


Salata a reprezentat încă din 1700 un ingredient de nelipsit atât de pe masa regilor, cât și a slujitorilor. În altă oridine de idei, calitățile unei salate bine alese au fost apreciate cu sute de ani în urmă, iar tradiția continuă. Autorul Cosmin Dragomir trece în revistă multitudinea de plante care cresc pe câmp sau în grădinile oamenilor și din care ne putem hrăni sănătos. Prezintă o listă cu câteva rețete mai puțin cunoscute, dar care cu siguranță pe cât sunt de sănătoase, pe atât de savuroase. Acest capitol este vast și trebuie studiat pe îndelete. Am extras un fragment care, spun eu, este reprezentativ pentru acest subiect.

„Hanul lui Manuc este unul dintre restaurantele cu îndelungată istorie (cred că e cel mai vechi local din București care funcționează și în prezent). Construită între 1806 și 1808 de către Manuc Bey, locanta, care o perioadă a funcționat sub numele de Hotel Dacia, face parte astăzi din grupul City Grill. Scotocind prin cărțile mele vechi am găsit un meniu de la Hanul lui Manuc din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Din păcate nu s-au păstrat și rețetele tuturor acestor feluri de mâncare fabuloase, ale căror nume doar sugerează ce ingrediente ar putea conține și ne lasă să speculăm la infinit. Există însă și câteva preparate care nu ne dau bătăi de cap – și despre care știm cu aproximație ce gust ar trebui să aibă. Interesantă mi se pare ponderea acestora în meniu. Avem, așadar, șapte salate într-o listă de 24 de preparate – adică undeva între 25 și 30%. Din păcate prea multe nu cunoaștem despre ele, iar faptul că majoritatea sunt denumite după diferite bresle din acele timpuri nu ne lămurește prea mult. Dar, chiar și așa nedumiriți, haideți să citim meniul vechi de peste 150 de ani: (...) “


Printre alte delicii, autorul enumeră „salata arnăuţilor“, „Salata băcanilor “, „Salată bizantină cu limbă“, „Salata sacagiilor“, „Salata tăbăcarilor“, „Salata târgoveţilor“, „Salata turcească“. Cosmin Dragomir îți dă zeci de rețete care mai de care. Unele au trecut testul timpului și sunt considerate parte din meniul de sărbători la români, pe când despre altele pun pariu că nu ai auzit. Dacă vrei să afli ingredientele de bază ale unei salete cu totul excepționale...

Poți citi continuarea în cartea „Curatorul de zacuscă“ de Cosmin Dragomir. Volumul se poate comanda de pe acest link.  Puteti să asezonați lectura cu Vin pentru Zacuscă un concept lansat special pentru această carte.
 
Citește și:

„Curatorul de zacuscă“, de Cosmin Dragomir:  Ciorba noastră cea de toate zilele / Dă-ne-o nouă astăzi... Și ciorba s-a fiert!


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Povestea de dragoste a unui primar al Constanței - Cristea Georgescu

03 May 2024 3514

Istoria Dobrogei Dinastia Alexandrescu - cap de afiș în cultura Constanței

26 Apr 2024 2486

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1230

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 605

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 711

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 776

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 477

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 346

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 816

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 669

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1405

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5634

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 549

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3427

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 569