Dida Drăgan, în prag de aniversare. Cântăreața a fost decorată de Consiliul Județean Constanța în cadrul festivalului Mamaia

  • Dida Drăgan și-a făcut debutul la concursul de interpretare București `71, unde a obținut premiul I cu piesa „Vechiul pian” de Vasile V. Vasilache
  • La un an distanță, Dida Drăgan concura la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, obținând locul I la secțiunea Interpretare
  • În anul 2003, în cadrul aceluiași festival, Dida Drăgan a primit Diploma de Excelență pentru întreaga activitate din partea Consiliului Județean Constanța
 
Didina Alexandra Drăgan, pe numele ei de naștere, a venit pe lume într-o zi de 14 septembrie 1946, în satul Jugureni, județul Dâmbovița.
 
Aproape de împlinirea vârstei de 77 de ani, ea este recunoscută ca solistă și autoare de versuri din România, fiind supranumită „vocea de flacără” a muzicii românești.
 
Stilurile muzicale abordate de Dida Drăgan sunt pop, rock, folk și jazz.
 
De-a lungul timpului, ea a câștigat 22 de medalii de aur la concursurile europene și mondiale de compoziție și interpretare.
 
Prin prisma textelor melodiilor și poeziilor sale, Nichita Stănescu a numit-o „Doamna Oscar”.
 
Dida Drăgan a absolvit Școala Populară de Artă din București, la clasa profesoarei Florica Orăscu. Aici a fost colegă cu alte nume mari din industria muzicală, precum: Aura Urziceanu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Ioan Luchian Mihalea și Mihai Constantinescu.
 
Dida Drăgan și-a făcut debutul la concursul de interpretare București `71, unde a obținut premiul I cu piesa „Vechiul pian” de Vasile V. Vasilache.
 
La un an distanță, Dida Drăgan concura la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, obținând locul I la secțiunea Interpretare.

 
Ea a fost cea mai bună solistă la Festivalul din Dresda (1974) și totodată, a luat premiul III pentru interpretarea piesei „Ca-n poveste” de Petre Magdin.
 

Peste un an a participat la Concursul Internațional „Cupa Europei” de la Knokke, Belgia și a câștigat premiul special „Cupa Intercontinentală”.
 
În timpul carierei artistice, Dida Drăgan a mers în turnee în Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, URSS, Belgia, Danemarca sau Japonia. La Tokyo a fost finalistă la Festivalul Internațional al Cântecului cu piesa „Sămânța nemuririi” de Radu Șerban.
 
A revenit la Constanța, pentru ediția din anul 1985 a Festivalului Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, unde a obținut trofeul la secțiunea „Creație” cu piesa „Leagănul meu”.
 
În anul 2003, în cadrul aceluiași festival, Dida Drăgan a primit Diploma de Excelență pentru întreaga activitate din partea Consiliului Județean Constanța.
 
În repertoriul ei se află piesele: „Un fir de iarbă”, „Pleacă iar cocorii”, „Zvon de lumină”, „Mâinile tale”, „Deschideți poarta soarelui”, „Drumul iubirii”, „Lumea suntem noi”, „Doare, Doamne, lumea”, „Cu îngeri a nins”, „Nu pleca”, „Pentru dragostea ta”, „Ai promis”, „Spune-mi unde am greșit”, „Aur pe stradă”, „Cine crede în minuni?” etc.
 
Dida Drăgan a fost decorată, la data de 10 decembrie 2004, de către președintele României Ion Iliescu, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, catergoria B – „Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.
 
În anul 2014, ea a primit tilul onorific de Artist al Poporului în Republica Moldova.
 
Citește și:
Știați că….? „Vocea de flacără a rock-ului românesc”, la ceas aniversar. A primit diploma de excelență în cadrul Festivalului de la Mamaia
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că….? „Vocea de flacără a rock-ului românesc”, la ceas aniversar. A primit diploma de excelență în cadrul Festivalului de la Mamaia

14 Sep 2021 1007

Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate din partea Consiliului Județean Constanța “Vocea de flacără a rock-ului românesc”, la ceas aniversar (video)

14 Sep 2020 2483

Ştiaţi că...? „Vocea de flacără a rock-ului românesc” îşi sărbătoreşte ziua de naştere astăzi

14 Sep 2015 2004

Ştiaţi că...? Astăzi, solista Dida Drăgan împlineşte 68 de ani...

14 Sep 2014 3409