Cultura

#DobrogeaAcademică Academicianul Nicolae Anastasiu, despre inefabila valoare a pietrei în istoria omenirii (document)


De peste cinci decenii titular al Universității București, academicianul Nicolae Anastasiu (inedit CV în secțiunea „Documente“) a introdus și a predat în ultimii 20 de ani discipline noi, precum Sedimentologie ambientală, Sisteme depoziționale, Metalofaciesuri sedimentare, Stratigrafie secvențială.

Și dacă pentru „inocenți” pot părea de neînțeles, atunci dobrogenii trebuie să știe că academicianul Atanasiu a cercetat și meleagurile noastre, în căutare de resurse minerale, parte dintr-un spectru impresionant de larg de probleme abordate în activitatea sa științifică.

De altfel, pe 6 iunie 2001 devenea membru corespondent al Academiei Române, Secția de științe geonomice, și, ca urmare a rezultatelor sale remarcabile în domeniul cercetării științifice, 15 ani mai târziu era primit membru titular (4 noiembrie 2016).

Am oferit această introducere întrucât miercuri, 25 septembrie, în Aula Academiei Române, va fi organizat un eveniment (inițiat de Secția de științe geonomice) al cărui promotor este academicianul Nicolae Anastasiu. Este vorba despre discursul de recepție a lucrării „Memoria pietrelor”. Cuvântul de deschidere aparține acad. Nicolae Panin, președintele Secției de Științe Geonomice.

Acad. Nicolae Anastasiu, în discursul său de recepție, va vorbi despre: Pietrele care ne-au unit, pietrele care ne-au dezbinat, Pietre pentru eternitate. Cultura pietrei în istoria omenirii; Pietrele, trecerea timpului și schimbările climatice; Pietrele și oamenii din spatele lor; Pietrele de la Universitate; Pietrele viitorului (Comoara de lângă noi); Valori în Academia Română. Răspunsul la Discursul de recepție va fi oferit de acad. Dan Rădulescu.

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești   
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Academicieni români, aureolaţi cu distincţii naţionale şi internaţionale (document)

09 Nov 2019 623

#DobrogeaAcademică Conferinţă despre „Două copii necunoscute ale «Celor 12 vise în tâlcuirea lui Mamer»“, la Academia Română

06 Nov 2019 504

#DobrogeaAcademică Despre „Mavrocordații și Historia Valachorum“, la Casa Academiei Române

05 Nov 2019 597

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 652

#DobrogeaAcademică „România în epoca regelui Carol al II-lea”, vernisaj expozițional

31 Oct 2019 901

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric

30 Oct 2019 599

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

24 Oct 2019 791

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

23 Oct 2019 771

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 522

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

19 Oct 2019 660

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

16 Oct 2019 572

#DobrogeaAcademică Cercetătorul Daniel Cain conferențiază despre „români și «neromâni» în vremea Marelui Război“ (document)

15 Oct 2019 597

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

14 Oct 2019 486

#DobrogeaAcademică Academicianul Marcian Bleahu, participant la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lansare de carte post-mortem

10 Oct 2019 698

#DobrogeaAcademică Academicieni de rang internaţional, prezenţi la Conferinţa ESPERA 2019

09 Oct 2019 738