Expoziție dedicată tătarilor din Lituania la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Sursa foto ZIUA de Constanța
  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, alături de Ambasada Republicii Lituania a organizat  vernisajul expoziției „2021 – Anul istoriei și culturii tătarilor lituanieni”, joi, 7 aprilie, de la ora 12.30, la sediul instituției din Piața Ovidiu, municipiul Constanța.


Vernisajul a fost urmat de o proiecție a filmului „Inelul loialității”, apoi de o recepție.

A participat la vernisaj și ambasadoarea Lituaniei în România, Violeta Motulaite. 

Totodată, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai prefecturii, ai municipiului Constanța, parlamentari, Consulul General al Republicii Turce la Constanța, reprezentanți ai Țărilor de Jos, dar și ai Universității „Ovidius” din Constanța. 




Sursa foto ZIUA de Constanța

În debutul discursului, Violeta Motulaite și-a exprimat sprijinul pentru cetățenii ucraineni. 

„Oameni nevinovați sunt uciși sau forțați să își părăsească casa. Viața oamenilor este distrusă. Sunt mândră că, deși noi aparținem diferitelor comunități, suntem uniți, în sentimente, compasiune și umanitate, ajutându-i pe refugiații ucraineni. (...) Suntem alături de Ucraina!”, a spus Violeta Motulaite.




Ea a precizat că, de secole, comunitățile naționale au contribuit la dezvoltarea statului Lituania, iar tătarii sunt una dintre cele mai vechi minorități naționale din Liturania - „Timp de secole, tătarii din Lituania (...) au fost mesageri, curieri, gardieni și drumari. Unitățile militare tătare au protejat granițele Lituaniei”

„Astăzi vă prezentăm o expoziție despre viața și cultura tătarilor din Lituania!”, a conchis ambasadoarea Lituaniei în România. 

Sursa foto ZIUA de Constanța


Conducerea Muzeul de Istorie Națională și Arheologie a reiterat aprecierea pentru această colaborare. 

„Prezența lor (tătarilor - n.r.) pe teritoriul Dobrogei este atestată începând cu secolul al 13-lea. 

În prezent, în Lituania trăiesc doar 2.500 de tătari. Tătarii din Lituania și-au păstrat religia, cultura și tradițiile culinare.

Trebuie să recunoștem. Știm prea puține lucruri unii despre ceilalți. Chiar dacă coordonatelke geografice indică o distanță considerabilă între frontierele statelor noastre, distanța măsurată în termenii istoriei comune,  ne face mult mai apropiați. Schimburile culturale și materiale dintre comunități care au populat ținuturile Mării Baltice și cele ale spațiului carpato-danubiano-pontic, coboară în timp până în preistorie.
Cele două expoziții foto documentare vernisate astăzi ne oferă un alt subiect comun- istoria tătarilor.

Prezența lor pe teritoriul Dobrogei este atestată începând cu secolul al XIII-lea, după fărâmițarea marelui imperiu Mongol . Cercetările arheologice confirmă documentele medievale privind consolidarea prezenței tătare în nordul Dobrogei, zonă situată în apropierea centrului crimeean al stăpânirii tătare. Impresionantul tezaur monetar descoperit în localitatea Mihail Kogălniceanu, numărând peste 23.000 de argint, alături de alte piese de podoabă, demonstrează pe deplin forța coloniștilor tătari pe acest spațiu, la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea. La mijlocul secolului al XIV-lea, sub presiunea polonă, maghiară și moldoveană, pierde controlul asupra Dobrogei.
Tătarii din Dobrogea au conferit o nouă dimensiune civilizației de stepă specifică, au coabitat cu celelalte populații, păstrându-și identitatea culturală și religioasă. Expozițiile dedicate tătarilor din Lituania și filmul Inelul Loialității oglindesc fenomene similare – migrarea coloniștilor tătari în spațiul baltic, integrarea culturală și păstrarea tradițiilor ancestrale.

România și Lituania sunt țări  situate pe răscrucea de vest și est dintre două lumi - democratică și autocratică. La fel ca și Lituania, România s-a aflat într-un spațiu al Europei în care au coabitat mai multe etnii și civilizații”

Ea a spus că acest fapt a condus la crearea unui mozaic etnic efervescent, cu imense beneficii. 

Sursa foto ZIUA de Constanța



„Atunci când ne referim la tătarii din România și tătarii din Lituania (...) au contribuit la construirea și consolidarea statelor din care fac parte”, a declarat Dr. Metin Omer, cercetător științific, doctor în istorie. 

Cercetătorul științific a precizat că au fost observate, de-a lungul istoriei, similarități între cele două popoare - ambele s-au format în contextul evoluțiilor politice. 

„Sunt convins că acest eveniment va conduce la o mai bună cunoaștere a tătarilor din Lituania!”, a declarat acesta, în încheiere. 


Sursa foto ZIUA de Constanța
 








 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Ziua Limbii Tătare, sărbătorită de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România

10 May 2024 367

Eveniment cultural la Casa de Cultură „I.N.Roman“ din Medgidia Tasin Gemil lansează o nouă lucrare - „Un tătar din România“

10 May 2024 481

A 83-a aniversare Constănțeanca Guner Akmolla, promotoare a culturii și istoriei tătarilor în volumele sale

14 Jan 2024 1219

#citeșteDobrogea Colonizarea tătarilor din Peninsula Crimeea în Dobrogea (II)

20 Dec 2023 7183

In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare

20 Nov 2023 1177

Născută la Constanța Nedret Mahmut și munca de cercetare despre și pentru tătari

17 Oct 2023 981

#citeșteDobrogea Emigrarea musulmanilor în Republica Turcia în perioada interbelică

28 Jun 2023 3226

Primăria Mihail Kogălniceanu Lupte turco-tătărești, în acest weekend!

19 May 2023 1339

Spectacol dedicat Zilei Limbii Tătare, la Constanța

04 May 2023 1242

Galerie foto+VIDEO Sărbătoarea Etniei Tătare în România. Identitatea dobrogeană, sărbătorită printr-un simpozion la UDTTMR Constanța

14 Dec 2022 1983

Sărbătoarea Etniei Tătare din România. Simpozion organizat astăzi la sediul UDTTMR Constanța

13 Dec 2022 1369

Evenimentul cultural la Constanța Prezentare a catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”. Detalii

24 Nov 2022 1613

Lansare de carte a Prof. Univ Dr. Tasin Gemil Eveniment de anvergură culturală, istorică dar și cu valențe geopolitice!

09 Oct 2022 1589

Imagini de la eveniment LIVE. Prof. Univ. Dr. Tasin Gemil lansează lucrarea „Tătarii - Relații cu otomani și români” (GALERIE FOTO)

08 Oct 2022 2408

#citeșteDobrogea Ismail Ziyaeddin - personalitate a tătarilor dobrogeni

14 Sep 2022 4370