Expoziţie-document dedicată lui Nicolae Titulescu la Muzeul de Artă Constanţa

Expoziție dedicată lui Nicolae TitulescuFundaţia Europeană Titulescu în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice şi Arhivele Naţionale ale României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, Muzeului de Artă Constanţa, Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa şi Centrului Cultural Judetean „Teodor Burada” şi-au unit eforturile în vederea organizării  expoziţiei-document:
Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene.

Potrivit unui comunicat al Muzeului de Artă Constanța, evenimentul face parte din proiectul ”Nicolae TITULESCU - 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, derulat și implementat de Fundația Europeană Titulescu în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României.

Expoziţia va fi urmată de conferinţa Actualitatea lui Titulescu, susţinută de prof.univ.dr. Adrian Năstase, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu. La  evenimentul care va avea loc marţi 13 septembrie, ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa vor participa oficialităţi locale, personalităţi ale lumii culturale constănţene, membri ai Fundaţiei.

„În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu. Evenimentul de la Constanţa se alătură unor serii de expoziţii şi conferinţe organizate de Fundația Europeană Titulescu în colaborare cu Academia Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Oraşului Sinaia.

Expoziția este un omagiu biografic cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu. Alături de  documente și fotografii de epocă originale, în expoziţie se regăsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.
Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi, de asemenea, admirate în expoziție.
Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.
Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.
Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept „cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea curator al expoziției.

 
Expoziția va putea fi vizitată  la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 13 septembrie-10 octombrie 2022, marţi-duminică, între orele 09.00-17.00.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lucrări realizate de cadre didactice de la Universitatea Națională de Arte din București, expuse la Muzeul de Artă Constanța

07 Dec 2022 317

Expoziții de neratat pentru iubitorii de cultură la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

06 Dec 2022 592

Expoziție de DVD-uri și CD-uri, pe toată perioada lunii decembrie la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

06 Dec 2022 354

Expoziție de robotică la Universitatea Ovidius din Constanța (FOTO)

30 Nov 2022 669

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, la vernisajul expoziției „Misiunile Militare Franceze în România”

10 Nov 2022 480

Muzeul de Artă din Constanța Patrimoniul instituției de cultură constănțene s-a îmbogățit cu o colecție de 80 de lucrări, în valoare totală de peste 75.000 de euro (GALERIE FOTO)

08 Nov 2022 669

Expoziția „144 de ani de la revenirea Dobrogei la România, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Nov 2022 748

Muzeul de Artă Constanța găzduiește expoziția „Sinteze. Expoziție pictură”, omagiu adus pictorului Cezar Atodiresei

01 Nov 2022 841

Muzeul de Artă Constanța este prezent la cel mai mare eveniment dedicat artei din România cu două opere de artă valoroase

31 Oct 2022 718

Expoziţia „Serbările Încoronării”, la Muzeul Naţional Cotroceni

12 Oct 2022 552

Ce expoziții și activități culturale vă așteaptă în această săptămână la Constanța

12 Sep 2022 1014

Primăria Cumpăna Expoziție de artă a artistei Rodica-Cristiana Marin, ambasadoarea comunei Cumpăna

09 Sep 2022 991

Expoziție inedită la Biblioteca Județeană Constanța! (GALERIE FOTO)

04 Sep 2022 810

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, gazdă a numeroase activități. Ce program este anunțat pentru perioada următoare

30 Aug 2022 734

Expoziția „Sentimente Marine” la Muzeul de Artă Constanța. Program de vizitare

05 Aug 2022 913