Gong final la Festivalul „Miturile Cetăţii“, ediţia a treia... „O să vă aduceţi aminte de mine când n-oi mai fi“ (galerie foto)

Încă sub imperiul penultimei vizionări din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“ - „Oidip“, în viziunea regizorală a lui Silviu Purcărete, ne-am permis să cităm replica de final, ca un „corolar“ a tot ceea ce a însemnat această a treia ediţie organizată de Teatrul de Stat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În opinia multor spectatori, festivalul a crescut ca valoare a reprezentaţiilor faţă de anul trecut, piesele aduse în această ediţie oferind publicului şansa vizionării unor montări ale unor regizori foarte apreciaţi în plan naţional şi chiar internaţional, dar şi momente inedite, plăcut surprinzătoare. În opinia altor spectatori... asistăm la exacerbarea sexualităţii pe scenă, fie că vorbim de limbaj sau gestică, dar şi a grotescului (cu exemplificare spectacolul din a şaptea seară de festival - „Uimitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant“, prezentat de Teatrul „Fani Tardini“ Galaţi, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu).
 
Toţi ne-am bucurat însă pentru că ni s-a oferit şansa de a ieşi din „bucla“ spectacolelor cu care ne-am obişnuit, având astfel ocazia să vizionăm cam ce se mai joacă pe scenele teatrelor importante din ţară.
 
Din seria de 22 de evenimente, câte a cuprins agenda acestei a treia ediţii, de un real interes s-au bucurat şi manifestările conexe teatrului, precum lansările de carte ori revistă, ca să nu mai vorbim de colocviul de la Muzeul de Istorie, intitulat „100 de ani de teatru în România mare“.
 
De asemenea, spectacolele stradale oferite de trupa Famous Art au întregit o atmosferă ce s-a dorit de sărbătoare a oraşului Constanţa, de bucurie că, iată, se întâmplă să fim şi noi pe harta culturală a ţării, nu neapărat alături de un municipiu precum Sibiu (poate la ediţia de la anul o vom putea spune şi pe asta, domnule primar Decebal Făgădău! Geaba îţi pui straie de gală dacă nu te ajută... faţa).
 
Finalul de festival a fost unul memorabil, fiind programat spectacolul-concert „Magic Naţional“: pe de o parte, pentru că proiecţiile pe imensul ecran al Centrului „Jean Constantin“ au uimit spectatorii (vezi galeria foto), iar pe de altă parte, am asistat la o altfel de reprezentaţie, cu ritmuri pline de viaţă, din partea unor actori foarte îndrăgiţi ai Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“ Bucureşti, începând chiar cu directorul Ion Caramitru şi continuând cu Medeea Marinescu, Marius ManoleAnca Sigartău, Tania Popa, Aylin Cadîr, cărora li s-au alăturat cu muzică live Emy Drăgoi, 3D Project, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim. Nu trebuie uitaţi şi cei mai tineri actori din trupa Naţionalului - Emilian Mârnea, Petre Ancuţa şi Florin Clabajos, care au surprins cu cel mai scurt, dar vesel concert.
 
La revedere, ediţia a IV-a a „Miturilor Cetăţii“!


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avanpremieră la Teatrul de Stat Constanța - 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia

18 Sep 2023 437

Eveniment impresionant organizat cu ocazia lansării numărului 11 al Revistei Tomis

18 Sep 2023 479

Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța primesc fonduri de la Ministerul Dezvoltării (DOCUMENT)

08 Sep 2023 472

In memoriam Ilarion Ciobanu, actorul care a realizat primele performanțe artistice la Constanța

06 Sep 2023 1009

Castrul Roman din Ovidiu, gazda celei de-a doua ediții a International Program in Scenography

01 Sep 2023 480

Concertul REGAL VIENEZ ajunge în 25 de orașe în decembrie, cu cea mai grandioasă ediție de până acum

01 Sep 2023 327

„SEASIDE STORIES” - Primele reprezentații la Constanța după obținerea Premiului UNITER pentru Cel mai bun spectacol (GALERIE FOTO)

31 Aug 2023 556

LIVE TEXT Teatrul de Stat Constanța Conferință de presă prilejuită de finalul „SEAS - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, iulie – august 2023” (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Aug 2023 613

Două teatre din București vin la Constanța, în cadrul SEAS. Spectacolele propuse

19 Aug 2023 651

Teatrul de Stat Constanța organizează o tabără de dramaturgie la care participă 30 de adolescenți

18 Aug 2023 492

Eugen Mazilu ar fi împlinit 74 de ani. Peste trei decenii puse în slujba Teatrului de Stat Constanța

09 Aug 2023 982

Certificat de urbanism pentru Teatrul de Stat Constanța

09 Aug 2023 608

Trei spectacole ale Teatrului de Stat Constanța, prezentate publicului în a cincea săptămână a SEAS

08 Aug 2023 661

Constanța Unde se va juca spectacolul „Naufragiat”, din cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului?

07 Aug 2023 667

In memoriam Maria Nestor și o viață dedicată Teatrului de Stat Constanța

03 Aug 2023 817