Cultura

Gong final la Festivalul „Miturile Cetăţii“, ediţia a treia... „O să vă aduceţi aminte de mine când n-oi mai fi“ (galerie foto)

Încă sub imperiul penultimei vizionări din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii“ - „Oidip“, în viziunea regizorală a lui Silviu Purcărete, ne-am permis să cităm replica de final, ca un „corolar“ a tot ceea ce a însemnat această a treia ediţie organizată de Teatrul de Stat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.
 
În opinia multor spectatori, festivalul a crescut ca valoare a reprezentaţiilor faţă de anul trecut, piesele aduse în această ediţie oferind publicului şansa vizionării unor montări ale unor regizori foarte apreciaţi în plan naţional şi chiar internaţional, dar şi momente inedite, plăcut surprinzătoare. În opinia altor spectatori... asistăm la exacerbarea sexualităţii pe scenă, fie că vorbim de limbaj sau gestică, dar şi a grotescului (cu exemplificare spectacolul din a şaptea seară de festival - „Uimitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant“, prezentat de Teatrul „Fani Tardini“ Galaţi, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu).
 
Toţi ne-am bucurat însă pentru că ni s-a oferit şansa de a ieşi din „bucla“ spectacolelor cu care ne-am obişnuit, având astfel ocazia să vizionăm cam ce se mai joacă pe scenele teatrelor importante din ţară.
 
Din seria de 22 de evenimente, câte a cuprins agenda acestei a treia ediţii, de un real interes s-au bucurat şi manifestările conexe teatrului, precum lansările de carte ori revistă, ca să nu mai vorbim de colocviul de la Muzeul de Istorie, intitulat „100 de ani de teatru în România mare“.
 
De asemenea, spectacolele stradale oferite de trupa Famous Art au întregit o atmosferă ce s-a dorit de sărbătoare a oraşului Constanţa, de bucurie că, iată, se întâmplă să fim şi noi pe harta culturală a ţării, nu neapărat alături de un municipiu precum Sibiu (poate la ediţia de la anul o vom putea spune şi pe asta, domnule primar Decebal Făgădău! Geaba îţi pui straie de gală dacă nu te ajută... faţa).
 
Finalul de festival a fost unul memorabil, fiind programat spectacolul-concert „Magic Naţional“: pe de o parte, pentru că proiecţiile pe imensul ecran al Centrului „Jean Constantin“ au uimit spectatorii (vezi galeria foto), iar pe de altă parte, am asistat la o altfel de reprezentaţie, cu ritmuri pline de viaţă, din partea unor actori foarte îndrăgiţi ai Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“ Bucureşti, începând chiar cu directorul Ion Caramitru şi continuând cu Medeea Marinescu, Marius ManoleAnca Sigartău, Tania Popa, Aylin Cadîr, cărora li s-au alăturat cu muzică live Emy Drăgoi, 3D Project, Jazz Hot Club Romania, Lucian Maxim. Nu trebuie uitaţi şi cei mai tineri actori din trupa Naţionalului - Emilian Mârnea, Petre Ancuţa şi Florin Clabajos, care au surprins cu cel mai scurt, dar vesel concert.
 
La revedere, ediţia a IV-a a „Miturilor Cetăţii“!


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Artiștii Ateneului din Iași, în turneu la Teatrul de Stat din Constanţa cu spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr“

22 Feb 2019 389

După ce nu s-a prezentat niciun ofertant Municipalitatea schimbă condiţiile pentru achiziţia proiectului de reabilitare termică a Teatrului de Stat Constanţa (document)

20 Feb 2019 383

Spectacole pentru îndrăgostiții de toate vârstele, la Teatrul de Stat Constața

12 Feb 2019 577

Teatrul de Stat Constanța a programat în weekend-ul următor două comedii. Ce piese vor fi puse în scenă (galerie foto)

05 Feb 2019 752

O adâncă reverenţă actriţei Ileana Ploscaru, la împlinirea vârstei de 88 de ani

31 Jan 2019 1176

Oferta de spectacole a Teatrului de Stat din acest weekend

30 Jan 2019 515

Trei comedii puse în scenă la Teatrul de Stat Constanța în primul weekend al lunii februarie (galerie foto)

29 Jan 2019 454

Interviu live TSC nu se predă! Actorii cer respect, salarii și sporuri ca în toate celelalte teatre. De la noul manager, transparență și implicare, iar de la autorități, un templu de cultură pentru Constanța! (video)

24 Jan 2019 1880

Imobil de cinci etaje, pe locul „Casei cu iederă“, de lângă Teatrul de Stat Constanţa (galerie foto)

24 Jan 2019 3372

Teatrul de Stat aduce publicului constănțean patru spectacole de excepție.

23 Jan 2019 632

Revista presei locale

22 Jan 2019 480

Managerul contestă măsura în instanţă Horia Ţuţuianu o demite pe Dana Dumitrescu de la conducerea CJC cu mâna „majordomului“ său (documente + galerie foto)

22 Jan 2019 1886

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, anunţ despre auditul efectuat la Teatrul de Stat Constanţa. Dana Dumitrescu a primit preaviz

21 Jan 2019 926

„Inima Reginei Maria” cea mai recentă premieră a Teatrului de Stat Constanța revine să încânte publicul constănțean

17 Jan 2019 547

„Gâlcevile din Chioggia” la Teatrul de Stat Constanța

15 Jan 2019 565