LIVE TEXT Dublă lansare de carte în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto)


 
  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța organizează astăzi, 07.07.2021, o dublă lansare de carte în Aula Bibliotecii.

Mihaela Meravei și Selma Rashid Calil sunt cele două autoare.

Mihaela Meravei lansează „Prezumția de fericire - Saadet-i ebediyie“ care este un volum de poezii bilingv româno-tătar, tradus de Güner Akmola, dar și „Colivia de sticlă“. Membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, creațiile sale transmit sentimente pline, conturate, amestecate care se ridică deasupra planului realității, lăsând liberă fincțiunea să lucreze.

Ovidiu Dunareanu a numit cartea lui Meravei  „Un jurnal al supraviețuirii“  , considerând că autoarea a suferit odată cu pandemia care a venit peste noi.

Impresiile mele de lectură despre cele două autoare sunt bune. Se întâmplă să nimerești uneori la editură și cărți care nu îți plac, dar trebuie sa le publici. Mihaela Meravei- mă uit la ea și nu-mi vine să cred. Parca o văd acum 50 de ani, era elevă de liceu și venea sa citească. A avut vocație la scris din copilărie și nu a părăsit-o niciodată. În spatele ei s-au adunat o suită de cărți care o reprezintă. Mihaela Meravei a îndeplinit condițiile de a întra în Uniunea Scriitorilor din România-filiala Dobrogea. Nu se intră ușor, mai ales acum sub președinția lui Nicolae Manolescu. a precizat Ovidiu Dunareanu.


Selma Rashid Calil prezintă un roman în care descrie o lume orientală unde tradițiile și modernitatea se întâlnesc. „Când merii înfloresc din nou“ scoate la suprafață sensibilitatea feminină care încarcă particularitățile unui spațiu de cultură și civilizație. 

Selma Rashid Calil s-a născut la 7 septembrie 1961 în Constanța, unde est estabilită și în prezent. A început săscrie încă din copilărie și a publicat primul său roman- Anife- O tinerețe la răscruce- în anul 2000.

Diana Dobrița Bîlea, despre Selma Rashid Calil

Deși a publicat doar două romane, este deja o prozatoare matură. Are știința limitei până la care poate duce dramatismul pentru a nu-l transforma în tragic. Titlul este o metafora pentru ceea ce urma să se întâmple în viața protagonistei. Tema principală e căsnicia în derivă a personajului principal. Acțiunea se petrece în anii 1990, după revoluție.

Cartea are o dimensiune feministă. Sunt o grămadă de femei în zilele noastră care suportă maltratarea fizică din partea consorțiului. Ceea ce dovedește că emanciparea femeilor nu este adevărată. Cartea are un mesaj pentru bărbati, o invitație la iubire, pace, precizează Diana Dobrița Bîlea.


Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii Județene moderează evenimentul. Acesta a spus câteva cuvinte pline de emoție despre cele două cărți care se lansează.


Invitații de onoare sunt Ovidiu Dunăreanu, scriitor, redactorul-șef al revistei Ex Ponto și Diana Dobrița Bîlea, scriitoare, membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Cei doi au prezentat cărțile din două puncte de vedere complet diferite.

Evenimentul face parte dintr-o serie de lansări de carte care vor avea loc pe tot parcursul lunii iulie, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman Constanța”, promovând atât autorii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cât și autori prestigioși din țară.

Mai multe imagini în galeria foto.Sursă foto: ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 306

Biblioteca Județeană Constanța Ziua Pământului, sărbătorită la Ludotecă (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 255

Masă rotundă cu tema „Shakespeare și marea” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

22 Apr 2024 310

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 370

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 347

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 511

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 618

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 417

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 400

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 734

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 395

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 560

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 616

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 567

Arta goblenului! “Pictură” cu acul, la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 464