Marturiile culturii turce

1188934030.jpgUniunea Democrata Turca din Romania organizeaza, la Biblioteca Judeteana IN Roman, in perioada 4 - 6 septembrie, simpozionul international "De la Sari Saltuk Baba la Misghin Baba - Marturii ale culturii turce pe pamantul Romaniei". Evenimentul organizat de UDTR si Ministerul Culturii si Cultelor se inscrie in seria manifestarilor consacrate lui Mevlana Celaleddin Rumi. UNESCO a desemnat anul 2007, Anul Mevlana, ca semn de recunoastere internationala a contributiei marelui filosof la patrimoniul cultural universal. Asa cum a specificat Genan Bolat, consilier in cadrul MCC, filosoful turc este omagiat din Canada pana in Japonia. Manifestarile culturale dedicate invatatului turc au debutat, ieri, cu vernisajul unei expozitii de fotografie si desen care reunesc imagini si reflectii fotografice din Azerbaidjan, Kazahstan, dar si obiecte de artizanat si costume populare traditionale ale turcilor dobrogeni. "Desi aceasta expozitie poate parea eterogena, ea este unitara si aduna laolalta desene, reproduceri si fotografii de arta", a spus Genan Bolat, consilier in cadrul MCC. Exponatele aduse din Turcia pot fi admirate in holul generos al institutiei gazda pana vineri. In prima zi a manifestarii, dupa cuvantarile de deschidere si de salut s-au inmanat medalii si placute de onoare. Printre participantii la simpozion s-au aflat personalitati ale vietii culturale si cadre universitare din Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Polonia, Macedonia si Romania, precum si reprezentanti ai corpurilor diplomatice. Mevlana reprezinta un simbol pentru spiritualitatea popoarelor turcice. Poezia mistica a acestuia a contribuit la remodelarea gandirii islamice. Filozofia sa este bazata pe iubire, pace, atractie spirituala si dans. Umanist prin excelenta, filosoful de la a carui nastere se implinesc 800 de ani, considera ca fiinta umana este un microcosmos care are nevoie sa se cunoasca pe sine, pentru a intelege macrocosmosul. Manifestarile dedicate lui Mavlena au fost deschise la sfarsitul saptamanii trecute, de seria de spectacole "Dervisul rotitor", proiect initiat de Muftiatul Cultului Musulman din Romania si primaria Konya, din Turcia, in colaborare cu UDTR. Manifestarea este organizata in parteneriat cu Ministerul Culturii si Cultelor si cu Societatea de Cercetare a Culturii Populare din Ankara.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Marcel Ciolacu a vizitat Cazinoul din Constanța. Anticipează o transformare senzațională (FOTO)

15 May 2024 1002

Zilele Constanței se apropie de start. Programul evenimentelor

13 May 2024 1282

Muzeul Național de Istorie a României Coroana de oțel a regilor României, adusă în prim plan, cu ocazia zilei de 10 Mai

10 May 2024 528

Lumea marinarilor O navă-simbol inaugurează centenarul Regelui Carol I. Un 10 Mai triumfal

10 May 2024 535

Converse - mai mult decât o pereche de încălțări

24 Apr 2024 362

Rețetă autentică Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului promovează salata cu icre de știucă de la Tulcea

16 Apr 2024 445

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 566

LIVE VIDEO+TEXT Ana Hotels Europa Eforie își redeschide porțile, după un proces de modernizare! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1925

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 796

Primarul Vergil Chițac „Parcul de la Gară a fost și a rămas un simbol al orașului“ (VIDEO)

21 Mar 2024 935

25 martie, zi importantă pentru Poliția Română (VIDEO)

20 Mar 2024 746

Fotoreportaj Constanța Cum arată hotelul Rex din Mamaia la început de martie. „Nu se poate așa ceva, e de nedescris!“ (FOTO+VIDEO)

10 Mar 2024 1703

Ziua de 1 Martie la CFR Infrastructura Constanța. Mărțișoare și zâmbete la debutul primăverii (FOTO)

01 Mar 2024 531

De Dragobete. Brazii bisoceni de nuntă, simbol al dragostei eterne

24 Feb 2024 540

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție deschisă până la finalul lui martie la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2024 634