S-a încheiat stagiunea 2023 – 2024 a Teatrului de Stat Constanța. Urmează reprezentații la mai multe festivaluri naționale și renovarea Sălii Studio

  • Reamintim că începând cu anul 2022, spectacolele Teatrului de Stat Constanța se joacă pe scena Sălii Studio
 
Teatrul de Stat Constanța a încheiat stagiunea 2023 – 2024 odată cu avanpremiera spectacolului „Casa Bernardei Alba”.
 
Reprezentanții instituției au transmis că în lunile mai și iunie, actorii teatrului constănțean vor pleca în turneu pentru a participa la mai multe festivaluri naționale.
 
De asemenea, au anunțat că la Sala Studio, situată pe strada Ion Lahovari nr. 2A, Constanța, vor începe lucrările de renovare.
 
Doi ani de când Sala Studio găzduiește spectacolele TSC
 
Reamintim că începând cu anul 2022, spectacolele Teatrului de Stat Constanța se joacă pe scena Sălii Studio.
 
Relocarea a fost necesară după ce au fost demarate lucrările de reabilitare a clădirii unde funcționa înainte teatrul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 11.
 
Sala Studio, care înainte avea destinația de spațiu de birouri, a fost amenajată contra-cronometru pentru a putea găzdui spectacolele. Totuși, condițiile de desfășurare a activității actorilor nu sunt cele mai optime, după cum menționează Teatrul de Stat. Este vorba despre: cabine comune și extrem de înghesuite, lipsa toaletelor separate față de cele destinate publicului, fațada veche și neatractivă și foaierul mic.
 
„Din păcate, spațiul fiind unul privat, închiriat de Teatrul de Stat Constanța, nu am putut face renovări, deoarece legea nu permite utilizarea fondurilor publice pentru lucrări de investiții în bunuri imobiliare ce nu fac parte din domeniul public. Din acest motiv, am căutat și am găsit parteneri privați: Studioul de Arhitectură Stebingăr, care a realizat pro-bono proiectul de renovare, și Banca Comercială Română, care ne-a oferit o sponsorizare consistentă pentru a putea face lucrările necesare”, menționează Teatrul de Stat Constanța.
 
Șase festivaluri pentru actorii teatrului

 
În lunile mai și iunie 2024, actorii Teatrului de Stat Constanța vor participa la șase festivaluri.
 

Prima deplasare a teatrului este la Baia Mare. Pe 15 mai, va avea loc reprezentația spectacolului „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, regia Gabriel Sandu și Elena Morar, în cadrul Festivalului „Aproape”.
 
Același spectacol va fi prezentat și la Suceava, pe 17 mai, la Festivalul „Zilele Teatrului Matei Vișniec”.
 
Pe 20 mai, la Târgu Jiu, teatrul de pe litoral prezintă spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Elvira Godeanu”.
 
Peste două zile același spectacol va fi jucat și la Craiova, la Festivalul Internațional Shakespeare. Va fi prima oară când teatrul constănțean participă la acest festival.
 
Luna iunie începe cu reprezentația spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu. Acesta face parte din programul Festivalului Internațional de Teatru Scurt Oradea.
 
Ultimul festival este Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, unde Teatrul de Stat Constanța merge cu spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”, programat pentru data de 30 iunie.
 
Teatrul de Stat va organiza, și în acest an, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului
 
Teatrul de Stat Constanța a transmis că speră ca la începutul lui iunie să publice programul SEAS, ediția 2024. Ca și în anul trecut, aceasta se va desfășura în lunile iulie și august.
 
„Ca și în anii trecuți, veți putea vedea atât spectacole din repertoriul nostru, cât și producții ale multor instituții de spectacole din țară. Nu va lipsi weekendul dedicat teatrului de stradă – Festivalul Internațional SEAStreet 2024”, menționează TSC.
 
Ce va aduce începutul stagiunii 2024 - 2025
 
La începutul stagiunii 2024 - 2025 va avea loc premiera oficială a spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, în regia Dianei Mititelu. De asemenea, încă un spectacol în regia lui Radu Afrim va ieși la public în prima parte a lunii octombrie.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Premiile UNITER se decernează în această lună Până când pot fi votați Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ecaterina Lupu, actriță la Teatrul de Stat Constanța, selectată pentru programul 10 pentru Film, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania

12 Jun 2024 747

Născută la Constanța Anaid Tavitian, la ceas aniversar!

12 Jun 2024 683

SEAS revine la Constanța În ce perioadă se va desfășura ediția din 2024 a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului

06 Jun 2024 678

Oradea, următoarea oprire a Teatrului de Stat Constanța Ce spectacol se va juca în cadrul Festivalului Internațional de Teatru

30 May 2024 618

Ramona Niculae, una din nominalizările Teatrului de Stat Constanța, a primit Premiul UNITER „Cel mai bun debut”

27 May 2024 952

Ședință CJ Constanța Rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli pe anul 2024, pentru Teatrul de Stat Constanța, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

25 May 2024 598

RAJA Constanța Apa, oprită pe strada Mircea cel Bătrân. Vezi în ce interval de timp

22 May 2024 597

S-a încheiat evaluarea pentru perioada 2019-2024 Notă maximă pentru managerul Teatrului de Stat Constanța! (DOCUMENT)

20 May 2024 621

Teatrul de Stat din Constanța achiziționează servicii de pază!

20 May 2024 447

Teatrul de Stat Constanța este prezent la Baia Mare, pentru Festivalul Aproape. Ce spectacol va pune în scenă

13 May 2024 518

Un cetățean turc vrea să construiască un bloc de cinci etaje pe bulevardul Ferdinand, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa pe locul clădirii istorice „Casa cu iederă“

02 May 2024 844

Premiile UNITER se decernează în această lună Până când pot fi votați Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța

01 May 2024 858

Un spectacol din repertoriul Teatrului de Stat Constanța, selectat pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

29 Apr 2024 577

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 665

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 755