Volumul de povestiri „Garoafe la bordel” al scriitorului Radu Paraschivescu, lansat la Biblioteca Județeană Constanța

Sursa foto: Biblioteca Județeana ConstanțaBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, în colaborare cu Editura Humanitas, organizează marți, 20 iunie, de la ora 18:00, o masă rotundă cu ocazia lansării volumului de povestiri „Garoafe la bordel” (Humanitas, 2023) al scriitorului Radu Paraschivescu.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene IN Roman Constanța, evenimentul se va desfășura în Aula Bibliotecii Județene Constanța.

Istoricul și criticul literar  Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii, va fi amfitrionul și partenerul de dialog al scriitorului. Intrarea este liberă.

Conform sursei citate, Radu Paraschivescu este una dintre prezențele intelectuale cele mai strălucitoare și colocviale, atașat de povestea vorbei în care ideea se inserează firesc, cu o remarcabilă inteligență a dialogului, un comentator neobosit al vieții publice așa cum o demonstrează savuroasele sale volume de eseuri.

Comentatorului de moravuri românești, ridicate prin reflecție la demnitatea unui profil identitar, i se adaugă prozatorul, care știe să înnoade firul poveștii, să facă să palpite textul, să-și miște cu vioiciune personajele, să te țină cu sufletul la gură. Volume precum „Balul fantomelor”(2000) reeditat la editura Humanitas în 2009, „Acul de aur și ochii Glorianei” (Humanitas, 2001)„Omul care mută norii”(Humanitas, 2019) (proză scurtă), „Podul diavolului” (Humanitas, 2022) certifică prin plăcerea lecturii capacitatea scriitorului de a fi strălucitor și inteligent și totodată popular și ironic. „Garoafe la bordel” (Humanitas, 2023) este un volum de povestiri savuroase care se citește pe nerăsuflate. În el întâlnim cele mai neașteptate întâmplări,  petrecute într-o lume  românească ce nu încetează să ne uimească și să ne cucerească.

„Poţi să faci multe lucruri în România, dar să te plictiseşti, sub nici  o formă. Suntem o ţară veselă, chiar dacă pe teritoriul ei trăiesc şi oameni trişti. Cele unsprezece povestiri din “Garoafe la bordel” exact pe asta pun reflectorul,  pe felul în care sursele de amuzament se pot ivi de oriunde. Radu Paraschivescu cotrobăie prin rafturile şi sertarele României de azi şi de ieri, după care creează păţanii menite să smulgă hohote sau măcar să provoace surâsuri. Unele par aşezate la frontiera plauzibilului, altele sunt situaţii de viaţă curentă trecute prin filtrul literaturii. Decorul se schimbă ca în caleidoscoapele copilăriei. Te trezeşti la un seminar despre cuplarea la cerinţele UE în agricultură, în platoul unei emisiuni TV unde lucrurile o iau razna pe nepusă masă sau la o discuţie între şefii de galerii pentru reducerea violenţei în tribune. Eşti părtaş la o farsă cazonă care aminteşte de anii 1980, le ţii companie bucureştenilor când primesc un înalt oaspete american sau asişti la un paradox pe sol străin: invazia individuală. Te miri de coincidenţele din viaţa unui bărbat care îşi duce zilele sub amprenta unei cifre anume, te freci la ochi când vezi ce face ratingul din viaţa omului şi descoperi până unde poate merge spiritul de iniţiativă al studentului român. Totul în registrul poantei, al parodiei, al bunei dispoziţii”. (Editura Humanitas)

Masa rotundă se încheie cu o sesiune de autografe, iar Radu Paraschivescu va intra în dialog cu cititorii săi.

Evenimentul face parte dintr-o serie de mese rotunde și lansări de carte care organizate de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, parte a campaniei publice de promovare a lecturii de carte „Citește o carte!”, promovând scriitorii contemporani valoroși.

Citește și: 

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului. Când are loc evenimentul
 

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 536

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1130

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 918

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 878

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 664

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 777

Lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

08 Dec 2023 698

„Notre ami. Anatole Magrin” Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

30 Nov 2023 1624

Biblioteca Județeană Constanța Angelo Mitchievici și Lucia Opreanu prezintă, în compania lui Costel Coroban, cartea „Daemonologie”

20 Nov 2023 656

MINAC De ZIUA DOBROGEI, a fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”

16 Nov 2023 899

Universitatea Ovidius din Constanța organizează o lansare de carte și sesiune de autografe - Dorian Galbinski

13 Nov 2023 643

Lansarea cărții „Spiritualitate tătară, volumul 5 Bucătăria tradițională Tătară” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Nov 2023 799

Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

09 Nov 2023 744

A început luna noiembrie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Spectacolele din penultima lună a anului

05 Nov 2023 1199

Lansare de carte la MINA Constanța Cristian Cealera prezintă noul volum din „Poveștile Mării Negre” (FOTO +VIDEO)

28 Jul 2023 1499