MINAC De ZIUA DOBROGEI, a fost lansat volumul de studii istorice „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”

Sursa foto: Asociatia SINE QUA NON


 
  • Marți, 14 noiembrie 2023, de Ziua Dobrogei, a fost lansat, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, volumul de studii și articole științifice intitulat „Constanța – Istorie, vecinătate, multiculturalitate ”, coordonat de: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Gabriel Mircea Talmațchi, dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristina Talmațchi, dr. Mariana Cojoc și dr. Costin Scurtu. Activitatea face din proiectul cultural cu același titlu: CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, proiect implementat de Asociația SINE QUA NON și finanțat de Primăria Municipiului Constanța. 
În deschiderea evenimentului, președintele Asociației SINE QUA NON, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a prezentat activitățile derulate în cadrul proiectului și anume: cinci simpozioane și o masă rotundă organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Național al Marinei Române, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța, Muzeul de Artă Constanța – Secția Ion Jalea și Arhiepiscopia Tomisului; vernisarea a două expoziții temporare; două lansări de carte și trei prezentări de carte; două tururi ghidate la lăcașurile de cult din Peninsula Constanței și zece ateliere meșteșugărești medievale organizate în Parcul Arheologic al Municipiului Constanța.
 
În continuare, președintele asociației a prezentat volumul de studii și articole științifice în care au publicat: istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, restauratori, conservatori, arhiviști, bibliotecari și alți oameni de cultură din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară.
 
Totodată, dr. Sorin Marcel Colesniuc a subliniat că, prin acest proiect cultural, Asociația SINE QUA NON a promovat, în rândul constănțenilor și al turiștilor: istoria orașului Constanța, istoria Dobrogei și istoria românilor, patrimoniul cultural dobrogean și național și cele mai noi descoperiri arheologice din Constanța, din Dobrogea și din întreaga țară. Mai mult decât atât, prin evenimentele științifice și culturale organizate, au fost marcate și câteva momente mai importante din istoria națională a românilor: 145 de la Unirea Dobrogei cu România; 100 de ani de la adoptarea Constituției României Mari; Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.
 
Dr. Aurel Mototolea, managerul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a menționat:
 

„Noi suntem gazde. Meritul este în întregime al Asociației SINE QUA NON. Ei au accesat fondurile, au gândit conceptul, au muncit pentru acest ciclu de manifestări și se pare că a ieșit o treabă bună, culminând cu această lansare de volum. Este un caz fericit, din punctul meu de vedere, în care o structură adiacentă unei instituții de stat, un ONG practic, reușește să atragă fonduri, să promoveze și să creeze acte culturale care lasă ceva în urmă. Este un caz fericit. Sunt multe alte cazuri în care nu prea rămâne nimic, decât povești.”
 

Conf. univ. dr. Mariana Cojoc, coordonatorul simpozionului REPERE FUNDAMENTALE ÎN EVOLUȚIA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI (1923 – 2003) și al capitolului al IV-lea din volum, a precizat:
 

„Chiar pe timpul desfășurării au fost voci ce au spus că s-a desfășurat la Constanța o adevărată Școală de vară pe tot ceea ce înseamnă istorie, vecinătate, multiculturalitate și nu doar despre Constanța, ci și despre Dobrogea, și o să găsiți aici, în paginile volumului (...) studii semnate de nume de marcă ale istoriografiei românești. Constanța mai are încă multe povești de spus, chiar dacă despre Constanța s-a scris foarte mult, dar încă mai sunt povești de descoperit și, cu siguranță, Asociația SINE QUA NON ne va ajuta să le descoperim și în anii ce vin, cu următoare proiecte.”

 
„A fost frumos! Acum este cazul să vorbim despre datoria noastră, a istoricilor, a profesioniștilor din Constanța. Trebuie să lăsăm ceva în urmă. Și trebuie să-i învățăm pe copii să-și iubească țara, să simtă românește. Le spuneam astăzi: nu contează nimic, nici pilele, nici relațiile, nici funcțiile. Funcțiile vin și se duc, dacă ai aici, adică minte și știință, adică mintea, întotdeauna, inteligența trebuie dublată de învățat, trebuie dublată cu ceea ce ai aicea, sufletul, inima, dragostea față de țară, de Dobrogea, de oameni. Noi asta am încercat să realizăm prin acest proiect.” , a spus dr Lavinia Dumitrașcu.
 
Președintele Asociației SINE QUA NON, dr. Sorin Marcel Colesniuc, a încheiat evenimentul cultural cu următoarele urări:

 

„La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!”

 
Toți participanții la eveniment au primit gratuit volumul CONSTANȚA – ISTORIE, VECINĂTATE, MULTICULTURALITATE, iar coordonatorii au semnat autografe.
 
Citește și
Lansarea cărții „Spiritualitate tătară, volumul 5 Bucătăria tradițională Tătară” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul, Comandamentul Marinei de pe faleza Constanța și MINAC, iluminate deja arhitectural (Galerie FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 558

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a închiriat un spațiu de depozitare. Cine îl pune la dispoziție (DOCUMENT)

09 Apr 2024 486

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 580

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 623

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 518

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 553

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 544

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 629

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 745

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 660

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 684

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 489

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 884

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1755

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 981