Biblioteca Județeană Constanța Angelo Mitchievici și Lucia Opreanu prezintă, în compania lui Costel Coroban, cartea „Daemonologie”

Foto: Biblioteca Județeană Constanța

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează marți, 21 noiembrie 2023, ora 18:00, lansarea cărții Regelui Iacob I al Angliei, „Daemonologie” (Editura Napoca Star, 2023), în traducerea conf. univ. dr. Costel Coroban.
 
Costel Coroban este licențiat în istorie și conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, autor al unor cărți remarcabile atât în engleză, cât și în română: „The Great War and Scottish Nurses’ Diaries. A World of Distant Rumbling” (2019), Ideology and Power in Norway and Iceland, 1150-1250” (2018), „Potârnichile Gri. Spitalele Femeilor Scoţiene în România 1916 – 1917”,  cu o prefaţă redactată de Excelenţa Sa Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, „Mișcarea iacobită din Marea Britanie 1688-1746” (2011), „Politică şi alegeri în Anglia de la Glorioasa Revoluţie la Marea Reformă 1688-1832” (2010).
 
„Cartea de față este unul dintre cele mai cunoscute tratate de daemonologie ale Evului Mediu, bucurându-se de autoritatea persoanei regale și pe o temă populară în epocă. Discuția îi aparține tot unui învățat în epocă și cartea ia forma unui dialog platonician, modelul prestigios pe care-l invocă autorul ei. Suntem în fața unui document istoric, dar și a unei dezbateri de idei, care oricât de absurdă ni se pare astăzi, avea pe atunci prestigiul actualității și argumentul necesității, autorul fiind deopotrivă și un legislator. „Vânătoarea de vrăjitoare” în sens figurat nu este străină de epoca în care trăim, stigmatizarea unor categorii  sociale sau minorități sau etnii după criterii de rasă sau clasă au făcut obiectul celor două mari direcții totalitare ale secolului XX, nazismul și comunismul, ambele beneficiind de argumente pseudoștiințifice, teoriile rasiale sau legile imuabile ale istoriei, în vederea unor proiecte genocidare. Într-un fel, putem citi această carte din perspectiva a ceea ce s-a întâmplat, urmărind deriva argumentelor și felul în care ele se pot întoarce împotriva societății atunci când pretind că servesc binele comun”, se arată în comunicatul de presă transmis de Biblioteca Județeană.
 
Cartea va fi prezentată de către prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța și conf. univ. dr. Lucia Opreanu, prodecanul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța, în prezența traducătorului, conf. univ. dr. Costel Coroban.
 
Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe paginila de Facebook a acesteia.
 
Citește și:
LIVE TEXT Manifestare de Ziua Dobrogei la Biblioteca Județeană Constanța intitulată "Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală" (FOTO +VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziția „Constanța anilor '60, '70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice” a arhitectului Radu Cornescu poate fi vizitată la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 350

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 510

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 397

Biblioteca Județeană Constanța Ziua Pământului, sărbătorită la Ludotecă (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 340

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 392

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 354

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 522

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 644

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 413

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 746

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 403

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 583

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 692

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța Trei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții

26 Mar 2024 633

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 780