Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

  • De mai bine de zece ani, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă Topalu se luptă în instanță pentru operele de artă ce reprezintă însăși rațiunea de a exista a muzeului rural.
  • Pe data de 10 februarie 2021, completul format din magistrații Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu va pune în discuție expertiza efectuată asupra operelor ce compun Colecția Dinu și Sevasta Vintilă.
  • După decesul fulgerător al Doinei Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, misiunea de a veghea la patrimoniul dobrogean, în procesul pentru Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă i-a revenit Leliei Rus Pîrvan.
  • „Colecția este bine conservată și considerăm că nu sunt elemente care să conducă la revocarea donației“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, managerul Lelia Rus Pîrvan, aceasta precizând, anterior, că instituția are încredere în actul de justiție.
  • Ioan Popa, expertul-parte al Muzeului de Artă Constanța în acest litigiu, a fost de acord să facă, pentru ZIUA de Constanța, o serie de precizări cu privire la expertizele la care a fost supusă, de-a lungul timpului, colecția de artă.

O luptă crâncenă se duce în instanță, de mai bine de zece ani, pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, apreciată la două milioane de euro!

Cele peste 200 de tablouri originale și piese de artă au fost donate comunei Topalu de către doctorul Gheorghe Vintilă, în anul 1960, pentru a se înființa Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă, în memoria părinților medicului.

Arc peste timp, 50 de ani mai târziu, mai precis, în 2010, un proces ce pare fără sfârșit a fost deschis de Mario Vintilă, acesta solicitând revocarea donației constând în Colecția Dinu și Sevasta Vintilă.
 

Cine judecă dosarul

De mai bine de zece ani, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu se luptă în instanță pentru operele de artă ce reprezintă însăși rațiunea de a exista a muzeului rural.

Pe data de 10 februarie 2021, Curtea de Apel Galați, în completul format din magistrații Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, ultimul fiind vicepreședintele instanței, va pune în discuție expertiza efectuată asupra operelor ce compun Colecția Dinu și Sevasta Vintilă.

În instanță, lupta a fost purtată cu dedicație și vegheată îndeaproape de către Doina Păuleanu, regretatul director al Muzeului de Artă Constanța.
 

„Avem încredere în actul de justiție“

După decesul fulgerător al Doinei Păuleanu, din data de 23 decembrie 2020, manager interimar al instituției de cultură din Constanța este Lelia Rus Pîrvan, apropiat colaborator al Doinei Păuleanu.

Managerul și-a asumat nu numai misiunea de a conduce Muzeul de Artă Constanța, dar și rolul de veghea la patrimoniul dobrogean, în procesul pentru Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă.

„Litigiul nu s-a finalizat încă, dar avem încredere în actul de justiție și suntem optimiști cu privire la soarta lucrărilor întrucât, până la această dată, instanțele de judecată ne-au dat dreptate și au respins cererea moștenitorului Mario Vintilă. Colecția este bine conservată și considerăm că nu sunt elemente care să conducă la revocarea donației“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, managerul Lelia Rus Pîrvan.


În instanță, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalul sunt reprezentate de casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații.
 

Două convocări

La rândul său, specialistul Ioan Popa, expertul-parte al Muzeului de Artă Constanța în acest litigiu, a fost de acord să facă, pentru ZIUA de Constanța, o serie de precizări cu privire la expertizele la care a fost supusă, de-a lungul timpului, colecția de artă, dar și cu privire concluziile acestora.


Astfel, expertul a explicat că, în procesul care se judecă în prezent la Curtea de Apel Galați, au fost două rapoarte de expertiză predate.

Acestea au fost întocmite de expertul desemnat de instanță, prin tragere la sorți, respectiv Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură, în cadrul Muzeului Bucovinei.

La convocările ce au avut loc la Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu în vederea efectuării expertizei, au luat parte atât expertul desemnat de instanță, specialistul Alexandrina Cuțui, cât și expertul-parte al Muzeului de Artă Constanța, specialistul Ioan Popa, dar și expertul-parte al lui Mario Vintilă, Ioan Darida.

„Nu există niciun fel de degradare produsă de condiții improprii de conservare“, a precizat expertul Ioan Popa.
 

Restaurate în cele mai prestigioase centre de restaurare

Specialistul a precizat că, de-a lungul anilor, operele de artă ce au avut nevoie de intervenții au fost restaurate în cele mai prestigioase centre de restaurare ale țării, respectiv Muzeul Național de Artă, Muzeul de Artă al Municipiului București, Muzeul Național Brunkethal, dar și altele.

„De-a lungul timpului, ori de câte ori situația a impus-o, operele de artă s-au aflat în atenția experților și a specialiștilor din cadrul celor mai prestigioase centre de restaurare de pe tot cuprinsul țării, este vorba depsre cele mai bune din România“, a precizat specialistul.

Totodată, expertul Ioan Popa a mai subliniat și faptul că, de-a lungul timpului, pe parcursul judecării dosarului la diferitele instanțe, au fost efectuate mai multe expertize asupra operelor de artă, dispuse de judecători.

„Din toate aceste expertize a reieșit starea de conservare a operelor de artă, grija ce li se arată, condițiile în care sunt expuse“, a mai explicat expertul Ioan Popa.
 

Muzeul Topalu, „la nivelul oricărui muzeu important din țară“

Totodată, expertul a precizat că Muzeul din Topalu „arată foarte bine, este la nivelul oricărui muzeu important din țară, chiar dacă vorbim despre un muzeu rural, sătesc“.

Ioan Popa a mai explicat că, de-a lungul timpului, imediat ce situația a permis-o, au fost realizate intervenții majore și investiții importante la muzeu, astfel că acesta îndeplinește toate condițiile de păstrare în stare optimă a operelor de artă.

Amintim, procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă se judecă la Curtea de Apel Galați după ce Înalta Curte de Casație și Justiție din Constanța a admis cererea de strămutare formulată de Mario Vintilă.

Așa cum am precizat, termenul următor în litigiu este stabilit pentru data de 10 februarie 2021, de la ora 8.30, dosarul fiind în atenția completului C1A al Curții de Apel Galați.Citește și:

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu:
Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce s-a hotărât în ședința AGA a Utilități Publice-Gospodăria Comunală SRL. Mai multe primării din județul Constanța, implicate

26 Feb 2021 198

Au fost numiți noii administratori provizorii ai societății Utilități Publice - Gospodăria Comunală SRL din Cernavodă

25 Feb 2021 288

Dobrogea Asfalt SRL bifează un contract fabulos cu primăria Topalu din județul Constanța

17 Feb 2021 1970

Doina Păuleanu – critic de artă, manager al Muzeului de Artă Constanța timp de două decenii

16 Feb 2021 4163

În joc sunt opere de milioane de euro! O nouă decizie în procesul pentru Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, din judeţul Constanţa

12 Feb 2021 903

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 1834

Megalicitație pentru asfaltarea străzilor din comuna Topalu, județul Constanța

30 Dec 2020 511

Județul Constanța Polițiștii, mesagerii lui Moș Crăciun pentru peste 40 de copii

23 Dec 2020 861

Undă verde de la Mediu. Străzile din comuna Topalu vor fi asfaltate

17 Dec 2020 543

Constanța Rata incidenței cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile - 7.25. Localități în care incidența este 0

14 Nov 2020 4854

A fost întocmită expertiza asupra pieselor din Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Muzeul Topalu! Se cere revocarea donației de opere de artă

13 Nov 2020 590

Festivalul „Dan Moisescu”, în ediție specială Iuliana Tudor prezintă, pe scena Centrului „Jean Constantin”, nume mari ale folclorului românesc

30 Oct 2020 7783

Județul Constanța Doi copii, pasageri, răniți în urma unui accident rutier

19 Oct 2020 855

#alegerilocale2020 S-a creat un brand anti PSD. PNL Constanța spune un NU hotărât social-democraților atât în Consiliul Local cât și la Consiliul Județean

29 Sep 2020 3176

Cod Portocaliu în judeţele Constanţa şi Tulcea. Cât durează

24 Sep 2020 1375