EXCLUSIVITATE-Ce (nu) ştia Mazăre PUZ-ul staţiunii Mamaia primeşte aviz favorabil. Ministerul Culturii are „anumite cerinţe impuse de lege”

Ministerul Culturii va da aviz favorabil Planului de Urbanism Zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia. Informaţia ne-a fost confirmată, în exclusivitate, de Radu Boroianu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Direcţia Patrimoniu Cultural după ce, marţi, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a „tunat şi fulgerat” pentru că nişte „funcţionăraşi dintr-un minister” ar refuza să elibereze avizele necesare aprobării noului PUZ al staţiunii şi, mai mult, i-ar fi cerut edilului şef şpagă.

Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Direcţia Patrimoniu Cultural, ne-a explicat, în exclusivitate, în ce măsură depinde aprobarea noului PUZ al staţiunii Mamaia de Ministerul Culturii. „Informaţia potrivit căreia de mine ar depinde un aviz de care este nevoie pentru ca PUZ-ul staţiunii Mamaia să fie aprobat este parţial adevărată, în sensul în care am în grija mea domeniul patrimoniului naţional şi trimit către ministru toate documentele spre aprobare. Fără semnătura mea nu pot ajunge la ministru”, a declarat Boroianu. Secretarul de stat a mai menţionat: „La rândul meu, sunt obligat de lege, Legea 422, care reglementează patrimoniul construit, să nu pot înainta nicio avizare de PUZ fără aprobarea respectivului PUZ de către Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Secţiunea Urbanism”.

„Nu ne vom putea abate în niciun fel de la cadrul legii”

Conform explicaţiilor lui Boroianu, această comisie este „consultativă, dar obligatorie”. „Comisia poate cere clarificări suplimentare celui care proiectează PUZ-ul, iar eu sunt obligat, la rândul meu, să înaintez aceluia respectivele cereri ale comisiei. În momentul în care comisia ia o decizie, la Ministerul Culturii formulăm avizul sau contra-avizul necesar. Aceasta e procedura”.
Interesant este însă că, aşa cum ne-a declarat Radu Boroianu, Ministerul Culturii va da, în scurt timp, avizul favorabil PUZ-ului staţiunii Mamaia: „În cel mai scurt timp cu putinţă vom trimite avizul favorabil către autorităţile locale, cu anumite cerinţe minimale impuse de lege şi, oricât de supărate ar fi autorităţile locale, nu ne vom putea abate în niciun fel de la cadrul legii”.
În continuare, secretarul de stat din ministerul condus de Daniel Barbu a explicat că în atribuţiile Ministerului Culturii rămâne asumarea în întregime sau parţial a avizului ştiinţific al Comisiei Monumentelor Istorice. „Înaintea existenţei acestui aviz reiese categoric că nu putem, la rândul nostru, să ne asumăm răspunderea într-un fel sau altul. Existăm ca să nu aducem atingere patrimoniului naţional. Oricâtă înţelegere avem pentru modernitatea unei localităţi, această necesară modernitate nicăieri în lume nu aduce atingere clădirilor de patrimoniu”, a conchis Radu Boroianu.
Potrivit unor surse, ar fi vorba, se pare, de nişte recomandări privind regimul de înălţime, care poate fi atenuat.
Va mai ameninţa primarul Radu Mazăre cu „deconspirarea” acelor funcţionari care, susţine el, i-ar fi cerut şpagă pentru avizele necesare aprobării PUZ-ului staţiunii Mamaia, în contextul în care ministerul va da aviz favorabil?!?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociaţia Handbal Club Dobrogea Sud Constanţa, în pragul insolvenței!

28 Apr 2024 648

Judecătorii explică de ce i-au respins lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cererea de eliberare condiționată!

26 Apr 2024 6166

Curtea de Apel Constanța stabilește ce instanță va judeca procesul deschis de administrația Chițac legat de Fundația Fantasio

26 Apr 2024 491

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 1484

Un nou termen în instanță în dosarul dintre Asociaţia fondată de Mazăre și Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanța

19 Apr 2024 574

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 1358

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 4000

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 711

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 669

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 659

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 810

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 908

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 890

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 674

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 888