Deschidere editie

Procesul moştenitorilor Cum şi pentru ce se judecă moştenitorii lui Petrică Iordache cu cei ai lui Istrate N. Micescu


La mai bine de 12 ani de la moartea celebrului afacerist constănţean Petrică Iordache, familia acestuia încă se mai judecă pentru moştenirea sa. Mai nou, printre proaspeţii adversari din instanţă ai lui Renato, Francesco şi Carmen Celestina Iordache se numără fostul „partener de afaceri“ - Municipiul Constanţa prin Primar, dar mai ales Cristi Borcea, Georgică Giurgiucanu, Maria Măriuţă, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA - toţi regăsiţi în formulă identică într-un alt proces celebru legat de retrocedări suprapuse în Constanţa (cazul Feliciei Arnold, prezentat pe larg de-a lungul desfăşurării sale în ediţiile ZIUA de Constanţa).


Iar legat de Borcea, Giurgiucanu şi Camboianu se mai poate aminti, pe scurt, despre condamnările definitive primite în mega-dosarul retrocedărilor din Constanţa, caz în care fostul primar Radu Mazăre a primit 9 ani de detenţie: Cristian Borcea - 5 ani cu executare, Georgică Giurgiucanu - 5 ani şi 6 luni cu executare, Mihai Camboianu - 3 ani de închisoare. Toate condamnările privesc infracţiuni de abuz în serviciu, ori complicitate la abuz în serviciu - acuzaţii aduse de procurorii DNA în referire la retrocedările în baza Legii 10/2001 din Constanţa, acuzaţii în baza cărora judecătorii Curţii Supreme au pronunţat decizia definitivă de condamnare.


Pentru a reveni însă la proaspătul proces deschis de moştenitorii lui Petrică Iordache, cauza a fost înregistrată în această toamnă pe rolul instanţelor constănţene, iar părţile în dosar sunt următoarele: Carmen Celestina Iordache, alături de Renato Albert Iordache şi de Francesco Lorin Iordache - reclamanţi. La polul opus, lista pârâţilor este mai lungă şi este deschisă de Municipiul Constanţa prin Primar, Primarul Minicipiului Constanţa, Micescu Istrate, Anca-Constantina Simionescu, Stanca-Elena-Margareta Viforeanu Micescu, Georgică Giurgiucanu, Maria Măriuţa, Cristian Borcea, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA.
 

Primăria ar fi vândut un teren notificat cu 3 ani înainteFoarte interesant, revendicările în instanţă durează de circa 10 ani, iar moştenitorii lui Petrică Iordache au de descurcat iţele unor retrocedări acordate în baza Legii 10/2001, pe vremea fostului primar Radu Mazăre. Tot interesant este şi faptul că, mai nou, rolurile par să se fi schimbat în proces. Mai exact, nu este pentru prima dată când Carmen Iordache, alături de Renato şi Francesco se întâlnesc în instanţă cu Micescu Istrate, Anca-Constantina Simionescu, Stanca-Elena-Margareta Viforeanu Micescu şi, respectiv, Municipiul Constanţa prin Primar: bucureştenii Micescu Istrate, Simionescu şi Viforeanu Micescu îi dăduseră în judecată în urmă cu zece ani pe cei trei Iordache, aceştia la vremea respectivă făcând „front comun“ de partea pârâţilor cu Municipiul Constanţa prin Primar.


În acel litigiu, bucureştenii (moştenitori ai lui Istrate N. Micescu) au obţinut de la judecătorii constănţeni constatarea nulităţii absolute în parte a contractului de vânzare-cumpărare încheiat în 2004 între Petrică Iordache şi Municipiul Constanţa prin Primar. Contractul viza o suprafaţă de 271 mp situată în Peninsula Constanţei (NR - pe strada Sulmona, fostă Tomis) şi pe care afaceristul o obţinuse de la municipalitate în schimbul sumei de 29.900 de euro. Concret, Micescu Istrate şi ceilalţi reclamanţi din procesul intentat în 2009 susţineau că terenul din Peninsulă nu putea fi vândut de către municipalitate în suprafaţa sa totală de 271 mp, întrucât aceştia formulaseră încă dinainte cu 3 ani o notificare pentru o bună parte din acel teren. Documentul purta nr. 938/2001 şi fusese transmis Consiliului Local al Muncipiului Constanţa în baza Legii 10/2001. Actul privea solicitarea pentru „restituirea în natură a terenului din Constanţa, (...), aferent construcţiei demolate în 1978“. Legat de construcţia în discuţie, era vorba despre „o construcţie din lemn cu un etaj, două terase, un balcon şi un foişor“, potrivit cererii lor de chemare în judecată iniţială. Construcţia a fost dărâmată după preluarea abuzivă a terenului în timpul regimului comunist, aşa încât moştenitorii lui Istrate N. Micescu ceruseră şi despăgubiri pentru aceasta.
 

Derularea procesului iniţial: Petrică - mort, familia - de negăsitCu toate acestea, bucureştenii nu au primit niciun răspuns la notificările lor din partea municipalităţii, astfel că au deschis un prim proces împotriva acesteia, proces în urma căruia au aflat că o parte din terenul revendicat, adică 170 mp, fusese deja vândut afaceristului constănţean Petrică Iordache, la pachet cu alţi metri pătraţi în zonă. Pe cale de consecinţă, bucureştenii l-au dat în judecată pe Petrică Iordache, dar şi Municipiul Constanţa prin Primar. Pe parcursul procesului, au aflat că Petrică Iordache murise (acesta a fost găsit mort în dimineaţa de 7 iulie 2007, pe plaja Modern) şi i-au chemat pe moştenitorii săi în cauză. Ciudat însă, nici soţia lui Petrică Iordache şi nici fiii săi nu au luat parte deloc la judecarea dosarului în primă instanţă, pe citaţiile fiind menţionat mereu că moştenitorii Iordache nu fuseseră găsiţi la adresă.


Una peste alta, moştenitorii Micescu au câştigat în primă instanţă, însă municipalitatea a atacat hotărârea la Tribunal, unde decizia a fost modificată în parte şi unde s-a constatat nulitatea absolută parţială a contractului de vânzare-cumpărare dintre Petrică Iordache şi Municipiul Constanţa. La rândul său, nici Curtea de Apel Constanţa nu a primit apărările Primăriei, potrivit cărora aceasta nu ar fi ştiut de notificările transmise asupra terenului de către familia Micescu încă din 2001, la momentul la care a vândut terenul lui Petrică Iordache, în 2004.


Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, procesul acela s-a terminat definitiv şi irevocabil cu anularea parţială a contractului deţinut de moştenitorii Iordache asupra terenului în cauză.


Borcea & Co. - un alt proces în formulă identică


Acum, la circa 10 ani de la procesul iniţial, a venit rândul moştenitorilor Iordache să dea municipalitatea în judecată, alături de rivalii săi din primul proces: moştenitorii Micescu. Foarte interesantă însă este chemarea în proces şi a deja celebrilor Cristi Borcea, Georgică Giurgiucanu, Mihai Camboianu, Maria Măriuţa şi SC Habitat şi Ambient SA, tot în calitate de pârâţi.


Aşa cum am arătat mai sus, pe parcursul ediţiilor anterioare ale ZIUA de Constanţa a fost prezentat pe larg un alt caz celebru din Constanţa ce viza retrocedări suprapuse, terenul din acel dosar fiind situat tot în zona Peninsulară, iar beneficiarii retrocedării în baza Legii 10/2001 fiind Borcea, Giurgiucanu, Camboianu, Măriuţa şi firma Habitat şi Ambient. În acel caz, constănţeanca Felicia Arnold s-a luptat ani de zile în instanţă să îşi recupereze terenul pe care se trezise peste noapte cu Borcea şi ceilalţi în calitate de proprietari. În cele din urmă, la finalul acestei veri, Felicia Arnold şi-a putut relua în prezenţa executorului judecătoresc terenul atribuit din greşeală de municipalitate lui Borcea & Co. prin retrocedările din 2004.


În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi deznodământul noului proces pentru moştenirea lui Petrică Iordache şi când va fi anunţat acest deznodământ, dat fiind că procesul se află abia la primele termene, la prima instanţă.Citeşte şi:


Litigiu cu primăria şi terenul afaceristului-emblemă
Don Pedro Iordache şi retrocedările Constanţei

 

Definitiv şi irevocabil „Moştenirea" lui Don Pedro - caz închis!


Judecata se reia la Tribunalul Constanţa
Cum a pierdut Radu Mazăre procesul în dosarul de executare silită

 

Retrocedarile lui Mazare se suprapun
 

Arnold, în instanţă cu Borcea, Camboianu şi alţii

Dosarul „retrocedărilor suprapuse“, trimis spre rejudecare la Constanţa (rechizitoriu)
 

Sentinţă irevocabilă în Dosarul „retrocedărilor suprapuse“! Veste proastă pentru autorităţile municipale
 

Retrocedări suprapuse?

Arnold vs Giurgiucanu, Borcea, Camboianu şi Habitat Ambient. Primul termen în apel, azi, la Tribunal
 

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat în Dosarul Retrocedărilor suprapuse
 

Terenurile ce aparţineau lui Jules Movilă

Cristian Borcea, Camboianu, Giurgiucanu şi Habitat şi Ambient SA, executaţi silit în cazul retrocedărilor suprapuse din Constanţa


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Borcea, Camboianu şi Giurgiucanu nu au venit la procesul pentru moştenirea lui Petrică Iordache

30 Oct 2019 585

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 octombrie 2018

30 Oct 2018 1282

Văduva omului de afaceri Petrică Iordache şi-a făcut o firmă nouă. Ce domeniu va avea

10 Sep 2018 3114

Cui a atribuit contracte Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa în anul 2010 (V)

11 Oct 2017 2459

Nouă ani de la moartea afaceristului Petrică Iordache, zis şi „Don Pedro“

06 Jul 2016 5234

Reno Franci Mobel International SRL cheamă la judecată RADEF

10 Oct 2014 2154

Trecătorule, opreşte-te o clipă din drumul tău... Personalităţi înmormântate pe Aleea Principală din Cimitirul Central din Constanţa (galerie foto)

26 Aug 2014 8846

Şapte ani fără Don Pedro Misterul morţii lui Petrică Iordache se adânceşte tot mai mult. Era adeptul lui 7

06 Jul 2014 9315

Cum i-a premiat Primăria Medgidia pe cei care au participat la întrecerea de Bobotează

06 Jan 2014 1283

Azi se împlinesc şase ani de la decesul unui cunoscut om de afaceri constănţean

07 Jul 2013 1834

Jogging-ul morţii pe Plaja Modern Don Pedro-Petrică Iordache ar fi împlinit 58 de ani

17 Sep 2012 2601

Au trecut cinci ani de la moartea lui Don Pedro Moştenitorii lui Petrică Iordache, „la cuţite" cu afacerea familiei Babinciuc (galerie foto)

07 Jul 2012 5929

Definitiv şi irevocabil „Moştenirea" lui Don Pedro - caz închis!

12 May 2012 2670

Hocus-pocus cu pensia specială a şefilor de poliţie Apropiatul lui Don Pedro şi judecata cu MAI-ul

21 Apr 2012 1490

Umbra lui don Petrică Iordache la Primărie

02 Feb 2012 2360